Tajvanski magnat odlučio da finansira obučavanje ratnika protiv Kine: Obećao čak 32 miliona dolara

03.09.2022

16:14

0

Ostrvo ima oko 25 miliona stanovnika, sa stalnom vojskom koju čini oko 90.000 vojnika i godinama se bori da privuče regrute, pa se biznismen nada da će njegov novac promeniti situaciju

Tajvanski magnat odlučio da finansira obučavanje ratnika protiv Kine: Obećao čak 32 miliona dolara
Tajvanska vojska - Copyright Profimedia

Osnivač Junajted Majkroelektroniks korporacije (UMC) Robert Cao obećao je da će odvojiti 32 miliona dolara za školu koja obučava tajvanske dobrovoljce za borbu protiv „invazije“ iz kontinentalne Kine. Nakon njegovog saopštenja u četvrtak, UMC se distancirao od Caoa, rekavši da je inicijativa bila njegova i da oni nemaju nikakve veze s tim.

- Ako budemo uspeli da se uspešno odupremo kineskim ambicijama, ne samo da ćemo moći da sačuvamo svoju domovinu, već ćemo dati veliki doprinos svetskoj situaciji i razvoju civilizacije - rekao je Cao na konferenciji za novinare u Tajpeju, najavljujući da će potrošiti milijardi tajvanskih dolara za obuku „tri miliona ljudi za tri godine“.

Novac će ići Akademiji Kuma, jedinici „civilne odbrane" osnovanoj 2021. godine radi obučavanja stanovnika ostrva u pružanju prve pomoći i gerilskom ratu. Cao im se navodno obratio nakon što su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava u avgustu.

Oko 60 odsto sredstava ići će na obuku „vojske ratnika", dok bi 40 odsto bilo posvećeno obuci u pucanju za 300.000 ljudi.

- Ovaj cilj je ambiciozan i izazov je zastrašujući, ali Tajvan nema vremena da okleva - navodi se u saopštenju Akademije Kuma. Ostrvo ima oko 25 miliona stanovnika, sa stalnom vojskom koju čini oko 90.000 vojnika i godinama se bori da privuče regrute.

Profimedia
Robert Cao

Cao je sebe nazvao bivšim pristalicom ujedinjenja Tajvana sa Kinom, ali je prošle nedelje u intervjuu za Radio Slobodna Azija, koji finansira američka vlada, rekao da je promenio mišljenjena nakon što je Peking ugušio „prodemokratski“ pokret u Hongkongu. U četvrtak je rekao da je vratio svoje tajvansko državljanstvo, odrekao se singapurskog i planira da „umre na Tajvanu i stane uz njegov narod".

Kina je „zapalila među narodom Tajvana ogorčenu mržnju prema ovom pretećem neprijatelju i zajedničku odlučnost da se odupre“, rekao je on.

Tajvanom su vladali kineski nacionalisti koji su napustili kopno 1949. godine, nakon što su izgubili građanski rat od komunističkih snaga. Peking smatra da je ostrvo deo Kine i da treba da se reintegriše na bilo koji način.

Tenzije oko ostrva ponovo su se rasplamsale početkom avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej uprkos prigovorima Pekinga. Usledile su još dve kongresne delegacije, a Kina je na sve odgovorila organizovanjem velikih morskih i vazdušnih vežbi oko ostrva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike