Ignorišu upozorenja Kine: SAD spremne da prodaju Tajvanu oružje vredno 1,1 milijardu dolara

03.09.2022

08:34

0

Administracija aktuelnog predsednika Amerike nastavlja da podstiče sukobe u svetu slanjem naoružanja

Ignorišu upozorenja Kine: SAD spremne da prodaju Tajvanu oružje vredno 1,1 milijardu dolara
AP22229362451943 - Copyright AP Photo/Johnson Lai

Bajdenova administracija poslala je u petak američkom Kongresu zvanična obaveštenja o nameri da proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete Tajvanu. Ukupna vrednost ugovora o opremi i održavanju iznosi nešto više od 1,1 milijarde dolara.

Ovo je peti i najveći do sada paket oružja za Tajvan koji je odobrila aktuelna američka vlada. Njegova najskuplja komponenta je SRP nadzorni radarski sistem, čija je vrednost 665,4 miliona dolara, a zatim sledi 60 protivbrodskih raketa Harpun u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 protivvazdušnih projektila Sidewinder u vrednosti od 85,6 miliona dolara. Ugovori takođe uključuju odgovarajuću opremu, delove i održavanje.

Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane dala je zeleno svetlo za tri ugovora Kongresu u petak.

Ranije ove nedelje, nakon što su neki američki mediji objavili detalje o prodaji, Kina je upozorila SAD da to ne radi. Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu rekao je da će Peking odgovoriti "odlučnim i čvrstim merama" ako SAD nastave da prodaju oružje Tajpeju.

Posle 1949. Tajvan je pao pod vlast kineskih nacionalista koji su napustili kopno nakon što su ih u građanskom ratu porazile komunističke snage. Peking ga smatra delom Kine, a SAD su priznale ovu politiku „Jedne Kine“ u brojnim zvaničnim aktima.

Početkom avgusta, međutim, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila je Tajpej, a pratile su je još dve kongresne delegacije. Kina je reagovala tako što je organizovala velike morske i vazdušne vežbe oko Tajvana, na šta su se SAD suprotstavile šaljući brodove američke mornarice kroz Tajvanski moreuz.

Iako je vlada predsednika Džozefa Bajdena povećala prodaju američkog oružja Tajvanu, nijedna od odobrenih pošiljki još nije isporučena, navodi Vašington post.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

- Obično je potrebno četiri ili pet godina da se oružje isporuči i rasporedi - rekao je predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta Rupert Hamond-Čembers, nazvavši to normalnim vremenskim okvirom za inostranu vojnu prodaju.

Američkim proizvođačima oružja jednostavno nedostaje sposobnost da brzo povećaju proizvodnju, a sukob u Ukrajini već oduzima mnogo njihovih resursa, dodao je on. Većina naoružanja i opreme obećanih Tajvanu pod predsednikom Donaldom Trampom tek treba da bude isporučena, rekao je Hamond-Čembers.

Viši direktor Bele kuće za Tajvan i Kinu, Lora Rozenberger, rekla je za Vašington post da je uložen „znatan napor“ da se proces ubrza i da je Bajdenova administracija „akutno svesna potrebe da se isporuka ubrza“.

I demokrate i republikanci u Kongresu rade na pojednostavljenju procesa prodaje, razmatrajući izmene pravila koje zahtevaju procenu da li takvo oružje može da završi u pogrešnim rukama ili da predstavlja pretnju interesima nacionalne bezbednosti SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike