Kako je dronom ubijen vođa Al Kaide: Jedna navika mu je došla glave (VIDEO)

02.08.2022

07:45

1

Bela kuća je saopštila da niko drugi nije stradao u napadu

Kako je dronom ubijen vođa Al Kaide: Jedna navika mu je došla glave (VIDEO)
Ajman al Zavahiri - Copyright Profimedia

Pre nego što je izdao naredio da se likvidira Ajman al Zavahiri, američki predsednik Džo Bajden želeo je da se bolje informiše o tome gde se skriva vođa Al Kaide.

Napad američke bespilotne letelice, u kojem je Zavahiri ubijen na balkonu svoje kuće u centru Kabula, bio je plod višemesečnog strogo tajnog planiranja amerričke administracije. Tokom priprema je izrađena i maketa Zavahirijeve sigurne kuće, koju su napravili obaveštajni zvaničnici i smestili je u jednu prostoriju Bele kuće kako bi i Bajden mogao da je analizira dok se raspravljalo o brojnim mogućnostima.

Kako prenose američki mediji, Bajden je više puta zatražio od svojih saradnika da osiguraju da civili, uključujući i članove Zavahirijeve porodice, ne budu ubijeni.

Bela kuća je saopštila da niko drugi nije stradao u napadu.

Američki predsednik je u aprilu prvi put obavešten da su američki obaveštajci locirali Zavahirija u sigurnoj kući u Kabulu. Amerikanci su mesecima pratili mrežu koja podržava terorističkog vođu u avganistanskoj prestonici i identifikovali su njegovu ženu, ćerku i unuke.

Žene su se koristile špijunskim trikovima kako ih niko ne bi pratio do sigurne lokacije u Kabulu. Sam Zavahiri nije napustio sigurnu kuću nakon ovogodišnjeg dolaska na to mesto.

Zavahiri često bio na balkonu

Obaveštajci su počeli da prepoznaju obrasce ponašanja u kući, pa su tako zapazili da Zavahiri povremeno na duže vreme izlazi na balkon. Dok su operativci nastavili da prate njegove aktivnosti, u potpunoj tajnosti analizirali su konstrukciju i strukturu zgrade, s namerom uklanjanja najveće terorističke mete u svetu bez ugrožavanja strukturalnog integriteta zgrade.

Pošto je zgrada bila u centru Kabula, to je predstavljalo izazov.

S obzirom na rezidencijalno okruženje, operativci su oprezno planirali i informacije su morale da budu potpuno pouzdane pre nego što su se Bajdenu predstavile bilo kakve opcije. I bili su vrlo oprezni s curenjem informacija - samo je vrlo mala i odabrana grupa ljudi u nizu ključnih vladinih službi bila obaveštena o planovima.

Profimedia
Zavahiri i Osama bin Laden

Kako se navodi, SAD su preduzele sve kako bi smanjili rizike. Istovremeno su se proveravali obaveštajni podaci i utvrdile pravne osnove za operaciju.

Bajden je 25. jula ponovo okupio sve saradnike i na kraju odlučio da odobri operaciju.

Pet dana kasnije, u 6:18 ujutro po lokalnom vremenu, dva projektila "helfajer" ispaljena su na balkon kuće u Kabulu. Iz više je izvora potvrđeno da je Zavahiri ubijen.

Članovi njegove porodice, koji su se nalazili u drugim prostorijama, nisu povređeni, naglasio je jedan zvaničnik za CNN.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike