Talibani paradiraju u američkoj opremi: Otkriveno koji bataljon se krije iza šokantnih snimaka (VIDEO)

23.08.2021

13:11 >> 14:06

0

Kako se američka vojska povlačila iz Avganistana, iza sebe je ostavila naoružanje i drugu vojnu opremu

Talibani paradiraju u američkoj opremi: Otkriveno koji bataljon se krije iza šokantnih snimaka (VIDEO)
Copyright Youtube/The Telegraph

Malo poznati talibanski 313. bataljon Badri uočen je kako patrolira ulicama Kabula, a u nekoliko propagandnih snimaka paradirali su u američkoj opremi.

Za razliku od talibana koji su 1996. godine stupili na vlast, ovi borci izgledaju potpuno drugačije.

Pročitajte još

Bili su u punoj ratnoj opremi, naoružani američkim oružjem, ali i opremom koju su, kako se čini, ukrali od raznih stranih trupa koje su godinama bile stacionirane u Avganistanu. Opremljeni su i taktičnim šlemovima, čizmama i naočarima za noćno osmatranje, a avganistanskim ulicama se voze borbenim vozilima.

U rukama militanata sada se nalaze i helikopteri, uključujući i model “sikorski UH-60 crni jastreb”.

To se svakako razlikuje od uobičajene predstave o talibanima koja postoji u javnosti – ratnici sa turbanima u tradicionalnim odorama koji nose sovjetske puške.

Na ovaj način hteli su da prikažu da se ne razlikuju mnogo od američkih vojnika, međutim, kako kaže jedan novinar Babak Taghvae, “to je samo gomila bombaša samoubica u kostimima napravljenim u Americi”.

– Oni nemaju nikakvo vojno iskustvo ni veštine – dodao je.

Šiv Arur sa televizijskog kanala “Indija tudej” je kazao da 313. bataljon treba da osigurava talibanske položaje kod Kabula i u drugim delovima zemlje.

– Na jednoj strani su teroristi u šalvarama koji mašu kalašnjikovima. U tradicionalnoj odeći nameću verska pravila Avganistanu. Međutim, na drugoj strani, koja je tek skoro otkrivena, nalazi se milicija, posebna jedinica specijalnih snaga koja odaje sasvim drugu sliku. Više se ne predstavljaju kao sinovi farmera i pastira, već kao specijalci koji mogu da se porede sa drugima u svetu – naveo je Arur.

Bataljon se sastoji od različitih grupa boraca koji sada svi ratuju za talibane, a dobio je ime po bici za Badr koja se odigrala 13. marta 624. godine kada je prorok Muhamed sa 313 ratnika izvojevao pobedu.

– Stručnjaci veruju da talibani možda šalju poruku da nisu više ološ, sastavljen od seljaka i pastira koji kradu oružje, već su prihvatili moderne vojne metode – istakao je Arur.

Ipak, sva njihova oprema jeste ukradena. Kako se američka vojska povlačila iz Avganistana, iza sebe su ostavili naoružanje i drugu vojnu opremu.

Talibani tako sada poseduju i najmanje šest helikoptera MI-24 koje je, navodno, Indija poklonila avganistanskoj vojsci 2019. godine, 35 američkih “crnih jastreba”, 76 ruskih MI-17 helikoptera, 5 cesni…

Najveća letelica koju su “zaplenili” je C-130 Herkules. Ukoliko bi talibani umeli da zaista upravljaju ovom letelicom, to bi bio znak za uzbunu.

– Sada kada su talibani na vlasti, nema razloga da se ne veruje da neće pojačati svoju snagu – zaključio je Arur.

Pročitajte još

Takođe, na internetu se pojavio i snimak naoružanih talibana u belim odorama kako paradiraju gradom Kalatom, kako bi još jednom demonstrirali svoju moć.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike