Berbokova razbesnela Tursku zbog Grčke, pa u Ankari dočekana na nož: Berlin ne bi trebalo da bude oruđe za provokaciju

30.07.2022

12:42

0

Čavušoglu je optužio Nemačku da je izgubila nepristrasnost u ulozi posrednika u sporu

Berbokova razbesnela Tursku zbog Grčke, pa u Ankari dočekana na nož: Berlin ne bi trebalo da bude oruđe za provokaciju
Analena Berbok - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je u petak svoju nemačku koleginicu Analenu Berbok zbog toga što je stala na stranu Grčke u teritorijalnom sporu oko nekoliko ostrva u istočnom Egeju.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa nemačkom ministarkom inostranih poslova Analenom Berbok, Čavušoglu je rekao da je Nemačka izgubila nepristrasnost u ulozi posrednika u sporu.

- Želimo da Nemačka zadrži svoj uravnotežen stav po pitanju istočnog Mediterana i Egeja - rekao je on, dodajući da Berlin „ne bi trebalo da bude oruđe za provokaciju i propagandu, posebno sa strane Grčke i kiparskih Grka“.

Čavušoglu je naglasio da Nemačka treba da sasluša obe strane bez predrasuda.

Ranije u petak Berbokova je rekla novinarima u Atini da su „Lezbos, Hios, Rodos i mnoga, mnoga druga ostrva grčke teritorije i niko nema pravo da to dovodi u pitanje".

AP Photo/Petros Giannakouris
Nikos Dendijas i Analena Berbok

Dok je stajala pored svog grčkog kolege Nikosa Dendijasa, Berbokova je dodala da će se nemačka vlada zalagati za porodicu EU.

Nemačka ministarka je obećala da će ponoviti istu poruku tokom svojih razgovora u Turskoj kasnije tokom dana. Po dolasku u Istanbul pozvala je na dijalog i poštovanje suvereniteta jednih i drugih.

Za to vreme, Atina je pozvala Nemačku da obustavi isporuku vojne opreme Turskoj dok su tenzije i dalje povišene.

Turska ima zajedničko preduzeće sa nemačkom kompanijom „Thissen Krupp Marine Systems" za izgradnju šest podmornica klase 214.

Turski zvaničnici kažu da se suverenitet istočnih grčkih ostrva može osporiti ako zemlja održi vojno prisustvo tamo kršeći svoje ugovorne obaveze.

AP Photo/Khalil Hamra
Analena Berbok i Mevlut Čavušoglu

Atina osporava taj stav, optužujući Ankaru za česte vojne prelete iznad ostrva u istočnom Egejskom moru.

Grčka i Turska su decenijama bile zavađene oko morskih granica, srodnih prava na bušenje i Kipra: od 1974. ostrvo je defakto podeljeno na južne dve trećine kiparskih Grka Republiku Kipar i deo koji je pod kontrolom Turske na severu.

U međuvremenu, Berbokova je rekla da se nada brzom dogovoru sa Atinom o razmeni oružja za Ukrajinu koji bi omogućio da se grčka borbena vozila iz sovjetske ere prebace u Kijev kako bi pomogla u borbi protiv Rusije.

Putovanje u petak predstavlja prvu zvaničnu posetu Berbokove partnerima u NATO, koja se odvija u pozadini ruskog „brutalnog agresivnog rata u Ukrajini“, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike