Nemačka na ivici ozbiljne energetske krize: "Horor grafikon" ukazao na Šolcove glavobolje posle sankcija Rusiji

28.07.2022

16:08

1

Pad cena je već doveo do delimične nacionalizacije jedne od najvećih nemačkih kompanija za snabdevanje energijom

Nemačka na ivici ozbiljne energetske krize: "Horor grafikon" ukazao na Šolcove glavobolje posle sankcija Rusiji
Bez divlajnja cena u 2023: Kancelar Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Markus Schreiber/Michael Probst

Nemačka ide ka „ogromnoj energetskoj krizi“, upozorio je u sredu viši urednik jednog od najuticajnijih listova u zemlji, Velta.

- Ne samo da su cene gasa blizu rekordnih, već i cene električne energije posebno ukazuju na stres - napisao je na Tviteru Holger Zšapic, viši urednik ekonomskog i finansijskog deska dnevnih novina.

U, kako ga je nazvao, „horor grafikonu“ koji je objavio u svom tvitu, Zšaepic je pokazao da je cena električne energije dostigla skoro 400 evra po megavat-satu na berzi energije, odnosno 0,40 evra po kilovat-satu. Da potrošačke cene odražavaju takve tržišne stope, Nemci bi plaćali oko 0,80 evra po kilovat-satu, a ne sadašnjih 0,30 evra, uključujući poreze i naknade. Međutim, tako naglo povećanje bilo bi društveno eksplozivno, sugeriše Zšaepic. U međuvremenu, u takvom slučaju energetske kompanije više ne bi mogle da proizvode konkurentno, dodaje on.

Na cene električne energije u Nemačkoj utiče cena prirodnog gasa, koji je izvor 15 odsto električne energije u zemlji, prema zvaničnoj statistici. Cene gasa su ove godine skoro učetvorostručene, prvenstveno zbog smanjenog priliva iz Rusije, glavnog snabdevača kontinenta.

 

 

Fluktuacija cena je već dovela do delimične nacionalizacije jedne od najvećih nemačkih kompanija za snabdevanje energijom. Nemačka vlada je prošle nedelje objavila da će kupiti 30 odsto udela u Uniperu nakon što je kompanija zatražila spasavanje, navodeći kao razlog „ekstremni finansijski pritisak“ izazvan smanjenom isporukom ruskog prirodnog gasa.

Smanjenje tokova gasa značilo je da je Uniper, umesto da se u potpunosti oslanja na svoje dugoročne ugovore po fiksnoj ceni, nedavno bio primoran da kupuje gas na spot tržištu po mnogo višoj ceni kako bi nadoknadio nestašice.

Prema nedavnom izveštaju Blumberga, evropske energetske kompanije nagomilavaju dugove da pokriju rastuće troškove, a njihove obaveze su navodno dostigle preko 1,7 biliona dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike