Lavrov: Američke sankcije komplikuju prehrambenu krizu; Ukrajinci granatirali zatvor

29.07.2022

13:50

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Lavrov: Američke sankcije komplikuju prehrambenu krizu; Ukrajinci granatirali zatvor
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je ušla u 156. dan.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

- Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga, rekao je on.

 Takođe, ono što je obeležilo jučerašnji dan je to da G7 od decembra planira limitiranje cena ruske nafte.

Sukobi i dalje traju, a lider DNR je izjavio da bi sada trebalo osloboditi Kijev, Harkov, Odesu...

Šta znamo do sad?

- U toku je 156. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

22.28 - DNR: Šest civila ubijeno u ukrajinskim napadima

Šest civila je ubijeno, a 14 ranjeno u ukrajinskim napadima u petak na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštila je teritorijalna odbrana DNR.

Prema istom izvoru, ukrajinske snage su u petak ispalile 626 projektila ka teritoriji samoproglašene republike, uključujući Uragan, Grad MLRS i artiljerijske projektile različitog kalibra, preneo je Tass.

22.26 - Crveni krst traži pristup granatiranom zatvoru u Ukrajini

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je danas da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

24sedam/Profimedia
 


- MKCK je ponudio podršku u evakuaciji ranjenih i doniranju sanitetskog i forenzičkog materijala i zaštitne opreme. Trenutno, naš prioritet je da obezbedimo da ranjeni dobiju spasonosnu terapiju i da se sa telima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

20.25 - Lavrov: Američke sankcije komplikuju prehrambenu krizu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu u današnjem telefonskom razgovoru da američke sankcije "samo komplikuju globalnu situaciju sa hranom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ministar je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je globalna situacija sa hranom dodatno zakomplikovana američkim sankcijama - saopštilo je ministarstvo, prenosi TASS.

Lavrov je obavestio Blinkena o detaljima sporazuma o hrani postignutom u Istanbulu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 


- Entoni Blinken je upoznat sa detaljima paketnog sporazuma, potpisanog 22. jula u Istanbulu, u vezi sa transportom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i promocijom izvoza ruske hrane i đubriva - saopštilo je ministarstvo, prenosi TAS S.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je američkom državnom sekretaru da Vašington ne ispunjava obećanja u vezi sa izuzećem od sankcija za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dodao da će Rusija postići sve ciljeve u Ukrajini, a da to što Zapad isporučuje oružje Kijevu samo produžava sukob, prenosi Rojters.

Govoreći o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD Lavrov je predložio da se dve zemlje vrate "tihoj diplomatiji".

- Što se tiče moguće razmene zarobljenika sa SAD, ruska strana je snažno preporučila da se dve zemlje vrate profesionalnom dijalogu u režimu tihe diplomatije, bez spekulacija i lažiranja - saopštilo je ministarstvo, prenosi ruska agencija.

19.45 Nove sankcije za Rusiju

Američko ministarstvo finansija uvelo je danas sankcije dvojici ruskih pojedinaca i četiri entiteta optužujući ih da podržavaju "globalni maligni uticaj Kremlja" i operacije mešanja u izbore, uključujući one u SAD i Ukrajini.

- Pojedinci i entiteti koji su danas imenovani imali su različite uloge u pokušajima Rusije da manipuliše i destabilizuje Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike i partnere, uključujući Ukrajinu - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, preneo je Rojters.

Na listi sankcionisanih našli su se Rusi Aleksandar Viktorovič Jonov i Natalija Valerjevna Burlinova, a entiteti su Antiglobalizacioni pokret Rusije (AGMR), Jonov Transkontinental, STOP-imperijalizam i Centar za podršku i razvoj javne inicijative kreativne diplomatije (PICREADI).

Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 


Ministarstvo finansija je optužilo Jonova da je radio za rusku obaveštajnu agenciju najmanje od leta 2020. kako bi identifikovao "društveno-političke sporne tačke unutar SAD".

- Pružao je podršku, obično u vidu novčanih donacija, organizacijama za koje su on i ruske obaveštajne službe verovali da mogu da izazovu društveno-političke poremećaje u Sjedinjenim Američkim Državama - saopštilo je Ministarstvo finansija.

19.10 Razgovarali Blinken i Lavrov

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i da je od ruske strane zatražio oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana.

Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan" i da je zatražio da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je Rojters.

18.50 Smanjena kazna ruskom vojniku

Apelacioni sud u Kijevu ublažio je danas presudu ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu sa doživotne kazne na 15 godina zatvora.

Okružni sud u Kijevu je 23. maja 2022. osudio Šišimarina na doživotnu kaznu zatvora po optužbi za ubistvo civila u Sumskoj oblasti, preneo je TASS.
 

15.48 - DNR: Vlasti Kijeva su znale da se u zatvoru u Jelenovki nalaze ukrajinski zatvorenici

Vlasti Kijeva su znali da se u zatvoru u Jelenovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, kojeg je nešto ranije granatirala ukrajinska vojska, nalaze ukrajinski zatvorenici, izjavio je novinarima načelnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike (DNR) Eudard Basurin.

- Ukrajinske snage su tačno znale gde se zatvorenici nalaze. Nakon što su ukrajinski zarobljenici počeli da pričaju o zločinima koje su počinili, a za koje su naloge dobijali iz Kijeva, političko rukovodstvo Ukrajine odlučilo se za napad - objasnio je Basurin.

14.45 - Kuleba: Označite Rusiju kao terorističku zemlju

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na kazneno-popravni dom Olenivka, koji je pod kontrolom proruskih snaga, i u njemu se drže ukrajinski zarobljenici.

- Pozivam sve partnere da snažno osude ovo brutalno kršenje međunarodnog prava i označe Rusiju kao terorističku državu - naveo je na Tviteru ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, preneo je Rojters.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

Ukrajina i Rusija su se ranije u toku dana optuživale da su odgovorne za napad na Olenivku, a Moskva je navela da je broj poginulih u napadu 40.

14.05 - Lider DNR spreman da poseti Kim Džong Una

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin spreman je da poseti Severnu Koreju i sastane se sa šefom te države Kim DŽong Unom, saopštilo je danas predstavništvo samoproglašsene DNR u Rusiji.

Ranije je ambasada Severne Koreje saopštila da su njihov ambasador u Moskvi Šin Hong Čul i predstavnica DNR u Rusiji Olga Makejeva razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa.

Pyongyang Press Corps Pool via AP, File
 

- Zauzvrat je Olga Makejeva prenela pozdrave šefa DNR rukovodstvu iz Pjongjanga i najavila spremnost Denisa Pušilina da poseti Severnu Koreju i održi sastanak sa šefom države Kim DŽong Unom. Takođe i uručila gospodinu Šinu notu upućenu ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje sa predlogom za uspostavljanje diplomatskih odnosa, navodi se na Telegram kanalu misije DNR, prenela je agencija RIA Novosti.

13.50 Ukrajina spremna da isporučuje žito iz dve crnomorske luke

Ukrajina je spremna da počne da isporučuje žito iz dve crnomorske luke u skladu sa sporazumom postignutim uz posredovanje UN, ali nije određen datum za prvu isporuku, izjavio je danas ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

On je rekao novinarima u južnoj luci Odesi da je 17 brodova zarobljenih tokom petomesečne blokade ukrajinskih crnomorskih luka već natovareno žitom, a da je utovar u još jedan brod u toku, preneo je Rojters. Kubrakov je izrazio nadu da će prvi brodovi početi da napuštaju luku do kraja ove nedelje.

- Posle potpisivanja inicijative vezane za žitarice u Istanbulu, ukrajinska strana je izvršila sve neophodne pripreme za plovidbu Crnim morem, da započne izvoz naših žitnih proizvoda iz naših luka, rekao je Kubrakov.

13.05 - Minsk povlači ambasadora iz Londona, ostaje otpravnik poslova

Portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz izjavio je danas da je Minsk povukao svog ambasadora iz Velike Britanije zbog brojnih neprijateljskih koraka koje je preduzeo London.

- Zbog brojnih neprijateljskih koraka Londona, sistematski usmerenih ka izazivanju maksimalne štete beloruskim građanima i entitetima, odlučili smo da spustimo našu diplomatsku misiju u Londonu na nivo otpravnika poslova - kazao je Glaz, prenosi TASS.

12.53 - Putin pokrenuo inicijativu za obnovu oštećenih objekata u DNR i LNR

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin zadužio je potpredsednika Vlade Rusije Marata Husnulina da pomogne Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u obnovi socijalnih objekata, infrastrukture i kuća.

- U skladu s našim međunarodnim obavezama, pružamo pomoć i Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici, sprovodimo, kao što znate, specijalnu vojnu operaciju. Ali, nažalost, to je povezano i s visokim troškovima, iskreno, s velikim iskušenjima za ljude koji tamo žive, s razaranjima. I pre svega, rukovodstvo obe republike traži od nas da pomognemo u obnovi socijalne ,inženjerske infrastrukture, socijalnihobjekata, stambenog dela tih naselja. Zato bih vas zamolio da kontaktirate rukovodstvoLuganske i Donjecke Narodne Republike, kako biste razradili ova pitanja - rekao je Putin na sastanku sa Husnulinom i napomenuo da se mora učiniti sve kako bi stanovnici republika dočekali zimsku sezonu u normalnim uslovima.

12.27 - Peskov: Nije u planu razgovor Putina i Bajdena

Profimedia
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da zasad nije u planu razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

- Zasad nema nikakvih planova za Putina i Bajdena. Što se tiče mogućeg razgovora Lavrova i Blinkena, molim vas da se obratite mojoj koleginici Maši Zaharovoj“, rekao je Peskov, upitan kakva su očekivanja Kremlja od razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i da li je planirano da se nakon tih pregovora organizuje sastanak ili telefonski razgovor Putina i Bajdena.

12.04 - Ukrajinci napali skladište sa novim rodom žita u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska je protekle noći izvela artiljerijski napad na skladišta s novim rodom žita u Zaporoškoj oblasti, saopšteno je iz regionalne administracije.

- Ukrajinske nacističke formacije noćas su iz artiljerije gađale skladišta s novim rodom žita u Vasiljevskom rejonu. Njihov cilj je bio da unište glavno mesto na kojem se prikuplja žito, važan humanitarni objekat - napisao je šef regionalne administracije Evgenije Balicki.

11.51 - Pokrenut krivični postupak zbog napada na istražni zatvor u DNR

AP Photo/Bullit Marquez
Himars

Nakon ukrajinskog napada na istražni zatvor u DNR, Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak na osnovu krivičnog dela predviđenog članom 356 Krivičnog zakona Rusije (korišćenje zabranjenih sredstava i metoda u oružanom sukobu).

Kijev je prilikom napada koristio američki višecevni raketni bacač „Himars“.

Istražitelji vrše uviđaj na licu mesta.

11.50 - Gerašenko: Ukrajina može da ratuje još samo nekoliko meseci

U skladu sa trenutnim isporukama zapadnog oružja Kijevu, ukrajinska vojska može da ratuje još samo nekoliko meseci, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko.

- Prema trenutnom nivou isporuka, bez materijalne podrške Zapada, Ukrajina može da ratuje još samo nekoliko meseci - izjavio je on za američki „Njuzvik“.

On je naveo da zapadne zemlje moraju da povećaju industrijsku proizvodlju naoružanja kako bi zadovoljile potrebe Kijeva.

11.30 - Lavrov: Uskoro ćemo predložiti datum za razgovor sa Blinkenom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva uskoro predložiti datum za telefonski razgovor za američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Jonathan Nackstrand/Pool Photo via AP
Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Blinken je u sredu saopštio da je Vašington dao "značajnu ponudu" kako bi se omogućilo oslobađanje američke košarkašice Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana koji su u zatvoru u Rusiji.

Kako je navedeno iz izvora u američkoj administraciji, Vašington je voljan da razmeni osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji se nalazi u američkom zatvoru za svojih dvoje državljana.

11.05 - Konašenkov: Napad na ukrajinske snage, brigada izgubila borbenu gotovost

 Jedna od brigada ukrajinske vojske u potpunosti je izgubila borbenu gotovost nakon napada ruskih snaga na rezerviste ukrajinske vojske u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti, tokom kojeg je korišćeno precizno oružje, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Pametno oružje lansirano iz mora, vazduha i sa zemlje pogodilo je 28. jula neprijateljske rezerviste u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti - naveo je Konašenkov.

11.02 - Broj poginulih u ukrajinskog granatiranju zatvora u Jelenovki porastao je na 53, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

10.58 - Orban: Do mira u Ukrajini samo kroz dogovor Rusije i SAD

AP Photo/Theresa Wey
Viktor Orban

Zapadna vojna strategija u vezi sa rusko-ukrajinskim konfliktom ne funkcioniše, a mir u Ukrajini se može postići samo kroz razgovore sa Rusijom i SAD, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

10.07 - Pukovnik ukrajinske Službe bezbednosti predao se Rusiji

Bivši pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Vladimir Dmitrijev, koji je rukovodio vrbovanjem ljudi i subverzivnom delatnošću u Donjeckoj Narodnoj Republici, predao se ruskoj službi bezbednosti, rekao je izvor Sputnjika.

- Osnovni zadaci grupe su bili aktivno sprovođenje kontraobaveštajnih zadataka na teritoriji republika Donbasa, kao i obaveštajno-subverzivna delatnost protiv civilnih i vojnih objekata - rekao je sagovornik Sputnjika.

9.42 - Ukrajinci granatirali zatvor, stradalo 40 ljudi

 

 

U udaru Oružanih snaga Ukrajine na zatvor u Jelenovki poginulo je 40 ljudi, a 130 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo informisanja Donjecke Narodne Republike.

9.33 - Oružane snage Rusije odgovorile su na napad ukrajinske vojske, koja je granatirala Klimovski rejon Brjanske oblasti, izjavio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

- Posle današnjeg granatiranja Klimovskog regiona vojni odredi Oružanih snaga Rusije su izveli uzvratni napad na Oružane snage Ukrajine u okviru ispunjavanja borbenih zadataka. U vezi s tim duž granice se čuju snažne detonacije. Molim građane da ostanu spokojni - napisao je on na Telegramu.

9.28 - Ukrajinske snage od jutros sprovede masovno granatiranje pograničnih teritorija Brjanske oblasti u Ruskoj Federaciji

Izvršeni su napadi na vojnu jedinicu u blizini sela Klimovo, sela Kurkoviči u Starodubskom okrugu i sela Klinci.

Prema preliminarnim podacima, bilo je najmanje 10 udara, a informacije o žrtvama se preciziraju.

 

 

9.27 - Linc počeo da gasi svetla

Austrijski grad Linc doneo je odluku o štednji električne energije smanjenjem osvetljenja na javnim zgradama.

9.22 - SAD šalju šest lovaca F-22 u Poljsku

SAD prebacuju šest lovaca-bombardera F-22 Raptor pete generacije u vazdušnu bazu Lask u Poljskoj, pokazuju podaci Komande vazduhoplovstva SAD u Evropi.

Planirano je da u Evropu stigne još šest aviona F-22, prenosi agencija Interfaks i navodi da bi oni mogli biti raspoređeni u bazi Suda Bej na grčkom ostrvu Krit.

Ovi borbeni avioni će, kako je saopštila Komanda vazduhoplovstva SAD u Evropi, „ojačati štit NATO saveznika od Baltika do Crnog mora“.

U aprilu je u bazu Lask u poljskoj stigla eskadrila američkih lovačkih bombardera F/A-18C Hornet.

Osim toga, SAD su još u februaru poslale u Poljsku grupu lovaca F-15 Igl, kako bi ojačale kolektivnu odbranu NATO-a.

8.56 - Sprečen teroristički napad „Desnog sektora“ u Lipecku

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički napad koji su u Lipecku pripremali ekstremisti „Desnog sektora“ (ekstremističke organizacije zabranjene u Rusiji).

Uhapšeni su jedan muškarac i dve žene koji su bili u sastavu diverziono-obaveštajne grupe „Desnog sektora“, pod nadzorom Službe bezbednosti Ukrajine, navedeno je u saopštenju FSB-a.

- Federalna bezbednosna služba odbila je teroristički napad na javnom mestu na teritoriji regiona Lipeck. Uhvaćena su trojica ukrajinskih državljana: vođa grupe, rođen 1988. godine, osuđen ranije za pedofiliju, i dve žene, rođene 1986. i 1978. godine u selu Goricki u regionu Dobrovski. Oni su nedavno stigli u Rusku Federaciju - navodi se u saopštenju pres-službe.

8.42 - RIA: Prvi brod sa žitom napustiće Odesu u toku dana

Foto: Pixabay
Luka u Odesi

Prvi brod sa žitom može da napusti luku Odesa u toku dana, rekao je upućen izvor za agenciju RIA Novosti.

- Planirano je danas, ako ne bude više sile - rekao je taj izvor, ne navodeći šta bi se moglo podrazumevati pod "višom silom".

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula sporazume o izvozu ukrajinskog žita i ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, dodaje agencija.

8:10 - Proruske vlasti: Ispaljeno više od 20 granata na Donjecku oblast

Ukrajinski vojnici su za pola sata ispalili više od 20 granata na Donjecku oblast, objavljeno je na Telegram kanalu predstavništva Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

7.48 - Odgovor na ukrajinsko granatiranje: Gađan Harkov

Ruske snage gađale su jutros dva puta centralni deo Harkova, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

7.07 - Poslednji brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ukrajinska vojska je minirala branu u Bahmutu (Artjomovsk) koju planiraju da dinu u vazduh i za to optuže rusku vojsku;

- Ukrajinska vojska je rasporedila višecevne raketne sisteme u preduzećima u DNR kako bi izazvala odgovor ruske vojske;

- Oko 26.700 osoba je evakuisano u Rusiji iz opasnih područja Donbasa i Rusije;

- Više od 364 tone humanitarne pomoći predato je stanovnicima DNR i juga Ukrajine.

7.00 - Rusija prihvatila zahtev SAD za razgovor Blinken-Lavrov

Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike