Viktor But dobio lekarsku pomoć posle apela ruske ambasade: Supruga otkrila u kakvom je zdravstvenom stanju (FOTO)

28.07.2022

21:06

0

" Umorni smo od raznih spekulacija u vezi sa razmenom"

Viktor But dobio lekarsku pomoć posle apela ruske ambasade: Supruga otkrila u kakvom je zdravstvenom stanju (FOTO)
but - Copyright AP Photo/Apichart Weerawong

Osuđeni ruski trgovac oružja koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, Viktor But, čije se zdravlje u poslednje vreme ozbiljno pogoršalo, dobio je lekarsku pomoć nakon ponovljenih apela ruske ambasade američkim vlastima, izjavila je danas njegova supruga Ala za televiziju "Rusija-24".

Ala je rekla da je u utorak kontaktirala sa suprugom, preneo je TASS.

- Uglavnom sam sa njim razgovarala o zdravstvenim problemima, pre svega o njegovom zdravlju, jer je poslednjih pola godine bila veoma teška situacija, kada je Viktor počeo da se žali, što čini veoma retko - rekla je Ala But.

Prema njenim rečima, zahvaljujući naporima ruske ambasade u Vašingtonu, koja je više puta apelovala i na Federalni biro za zatvore i na Ministarstvo pravde SAD za medicinsku pomoć, ta pomoć je konačno delimično pružena i Viktor se oseća bolje.

- Bar mi je rekao u utorak da su rane na njegovom telu počele da zarastaju - naglasila je ona.

AP Photo/Apichart Weerawong, File
 

Butova supruga je prokomentarisala i medijske izveštaje da je predsednik Džozef Bajden podržao plan razmene Buta za Amerikance - košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana.

- Znam da je temu razmene više puta pokretala ruska strana. Ali umorni smo od raznih spekulacija u vezi sa razmenom. Sada se plašim da bi se to ponovo moglo pokazati kao nepotvrđena informacija - navela je ona.

Kako je izvestio Si-En-En, posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ponudila da razmeni Buta za Grinerovu i Vilana, koji su zatvorenu u Rusiji.

Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima, navodi američka televizijska mreža.

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi "značajan predlog" za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao "nezakonito pritvoreni".

Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da je Bajden "direktno uključen" i da je potpisao predlog.

Iako Blinken nije direktno potvrdio da je But deo dogovora, rekavši da ne može i neće da ulazi u detalje onoga što je predloženo Rusima, državni sekretar je kazao da predsednik potpisuje svaki predlog, a svakako i ovaj o Amerikancima koji su arbitrarno pritvoreni u inostranstvu.

Najviši američki diplomata rekao je da namerava da razgovara o tom pitanju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ove nedelje, što bi bio njegov prvi razgovor sa ruskim kolegom od početka rata u Ukrajini.

- Nadam se da je prenošenje jasnih, direktnih poruka Rusima o našim ključnim prioritetima korisno za nas - rekao je Blinken.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike