Borelj ljut što mediji više vole Lavrova! Evo šta mu je toliko zasmetalo

27.07.2022

16:16

1

Autor: N. Pavlović

Evropski zvaničnik besan što pojedini mediji rade svoj posao

Borelj ljut što mediji više vole Lavrova! Evo šta mu je toliko zasmetalo
AP21036359301471 - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, ljut je na zapadne medije jer služe kao "rezonantna kutija" ruskim političarima.

Svoju frustraciju izrazio je u intervjuu za špansku medijsku kuću "Cadena SER", a istakao je da je bio veoma razočaran kada je poseta Africi ruskog šefa diplomatije, Sergeja Lavrova, propraćena u brojnim svetskim medijima, dok je njegovo putovanje istom kontinentu prošlo potpuno nezapaženo.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Lavrov je posetio Afriku kako bi ubedio Afrikance da su evropske sankcije krive za sve i čitava zapadna štampa to sve ponavlja. Kada ja odem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa današnjom situacijom, nijedan medij to ne prenese - požalio se Borelj.

Kako je istakao, u zapadnim medijima postoji tendencija da se "sluša neprijatelj".

Inače, njegove tužbalice se događaju u vreme kada je brojnim ruskim medijima blokiran rad. "Raša tudej" je danas izgubio sudsku bitku protiv zabrane koju je u martu uvela Evropska unija zbog navodnog širenja dezinformacija. Drugi najviši evropski sud potvrdio je odluku EU, donesenu nakon što je Brisel optužio medijsku kuću za sistematsko dezinformisanje o ruskom napadu na Ukrajinu.

U razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "Raša tudej" ne može da radi u Evropi, ali je dodao da se nada kako će pronaći rupe u zakonu za nastavak emitovanja. 

Sankcije EU, koje se odnose na engleski ogranak RT-a i delovanje u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, znači da operateri iz EU ne mogu da emituju sadržaj RT-a.

Zabrana uključuje i suspenziju RT-ovih licenci i dogovora o autorizaciji i o prenosu i distribuciji s partnerima iz EU. RT može podneti žalbu u pogledu pravnih pitanja Sudu Evropske unije, najvišem u EU.

Zabranjeno fotografisanje

Sergej Lavrov je pre tri dana nazvao opsesijom pokušaje predstavnika zapadnih zemalja da zabrane ruskim partnerima da se fotografišu sa njim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lavrov je tokom konferencije sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, u Kairu, citirao izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Berbok da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "dozvolio sebi da se fotografiše sa Putinom u Teheranu".

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Šef ruske diplomatije tvrdi da su pre njegove posete Kairu predstavnici SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i EU od Lige arapskih država zahtevali da osudi sve akcije koje Rusija preduzima, a posebno da sa njim ne potpisuju nikakve dokumente niti da se fotografišu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike