Pušilin: Došlo vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, G7 planira limitiranje cena ruske nafte

27.07.2022

21:43

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Pušilin: Došlo vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, G7 planira limitiranje cena ruske nafte
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je ušla u 154. dan.

Snage LNR, DNR i Rusije preuzele su u utorak kontrolu nad naseljem Novolugansko, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR.

Ono što je još ključno bilo prethodno dana je podatak da su Kijev i Vašington planirali otmicu ruskih aviona i da su nudili pilotima 2 miliona dolara.

Oficiri Federalne službe bezbednosti (FSB) zaslužuju „najbolje ocene“ za otkrivanje i osujećivanje ukrajinske zavere za otmicu ruskih ratnih aviona, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šta znamo do sad?

- U toku je 154. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta


23.40 Bajden podržava plan razmene zatvorenika sa Rusijom

Posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana koji su zatvorenu u Rusiji, javlja Si-En-En.

Bajdenova podrška razmeni nađačava protivljenje ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima, navodi američka televizijska mreža.

23.15 Folksvagen razmatra prodaju svoje fabrike u Rusiji

Nemačka kompanija Folksvagen želi da proda svoju fabriku za sklapanje automobila u ruskom gradu Kaluga, a kazahstanska kompanija Azija Auto, koja se nalazi u istočnom gradu Oskemen, mogla bi da bude potencijalni kupac jer ima licencu za proizvodnju automobila Volksvagen i Škoda, izvestio je danas ruski list "Vedemosti".

U izveštaju ruskog lista koji se poziva na neimenovani izvor upoznat sa namerama kompanije, navodi se da će Folksvagen finalizovati svoje planove za fabriku u Kalugi do kraja godine, prenosi Rojters.

Screenshot:Folksvagen
 

 

Britanska kompanija navodi da je u odgovoru poslatom i-mejlom, portparol Folksvagena Nikolaj Laude rekao da kompanija prati trenutna dešavanja.

- Razmatramo različite buduće scenarije. Međutim, nikakva odluka još uvek nije doneta, izjavio je Laude.

22.50 Zaharova: Sledeći samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu

Drugi po veličini grad u Rusiji Sankt Peterburg biće domaćin samita Rusija-Afrika 2023. godine, objavila je danas na svom Telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Zaharova je sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom ove nedelje boravila na turneji u četiri afričke zemlje, sa koje se vraća danas.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

- Napuštamo afrički kontinent pod jakom kišom, ali to je dobar znak. Hvala vam prijatelji. Čekamo vas u Sankt Peterburgu sledeće godine na samitu Rusija-Afrika, poručila je Zaharova na kanalu Telegram, prenosi TASS.

22.15 LNR:Vojska RUS preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

- Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga, rekao je on za Sputnjik.

On je dodao da će sledeći korak biti njeno deminiranje.

21.45 Blinkenova ponuda Lavrovu za osobađanje državljana SAD

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je danas da će narednih dana razgovarati telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i izvršiti pritisak da se postigne dogovor povodom ponude koju je dao Vašington kako bi se obezbedilo oslobađanje američkih državljana pritvorenih u Moskvi.

Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da su SAD uputile Moskvi "značajnu ponudu" kako bi vratile u zemlju košarkašku zvezdu Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Pool
 

 

Blinken je odbio da otkrije novinarima šta bi taj dogovor podrazumevao, prenosi Rojters.

19.48 - G7 od decembra planira limitiranje cena ruske nafte

Mehanizam za limitiranje cene ruske nafte koji bi trebalo da Rusiji ograniči prihode od izvoza ovog energenta mogao bi da bude uspostavljen početkom decembra.

U današnjem izveštaju Rojtersa, koji se poziva na reči jednog visokog zvaničnika zemlje članice G7, navodi se da je 5. decembar određen kao datum kada će stupiti na snagu nove sankcije Evropske unije koje zabranjuju uvoz ruske nafte morem.

19.45 - Pušilin: Došlo vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini

Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, izjavio je danas lider DNR Denis Pušilin.

- Danas je došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi koje je osnovao ruski narod: Kijev, Černigov, Poltava, Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Zaporožje i Luck - navodi se u saopštenju.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

19.05 - Obustavljeno snabdevanje vodom u Donjecku, Jasinovati i Makejevki

Snabdevanje vodom u Donjecku, Jasinovati i Makejevki je obustavljeno zbog ukrajinskih granatiranja, izjavio je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

- Prema informacijama gradskog vodovoda, zbog borbenih dejstava bez struje je ostala filterska stanica Verhnjekaljmiuska. Obustavljeno je vodosnabdevanje Donjecka, Jasinovate i Makejevke, napisao je Kulemzin na svom Telegramu.

Ukrajinske trupe od srede ujutro granatiraju Donjeck. Do 19.07 časova predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre zabeležilo je više od 50 gađanja grada upotrebom artiljerije kalibra 122, 152 i 155 milimetara i različitih tipova višecevnih bacača raketa.

17.20 - Filipini odustaju od ruskih helikoptera u strahu od sankcija

Filipinska vlada odustala je od dogovora o kupovini 16 ruskih vojnih transportnih helikoptera zbog straha od mogućih američkih sankcija, saopštili su danas filipinski zvaničnici.

Bivši ministar odbrane Delfin Lorenzana rekao je da je otkazao ugovor vredan 227 miliona dolara o kupovini helikoptera Mi-17, prema odluci koju je prošlog meseca odobrio tadašnji predsednik Rodrigo Duterte, pre nego što mu je mandat istekao 30. juna.

16.26 - Lider DNR: Treba osloboditi Kijev, Harkov, Odesu...

Došlo je vreme da se oslobode ruski gradovi u Ukrajini, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Danas je došlo vreme da se ponovo oslobode ruski gradovi koje je osnovao ruski narod: Kijev, Černigov, Poltava, Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Zaporožje i Luck - navodi se u saopštenju objavljenom na Pušilinovom Telegramu.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

16.10 - Sančez: Španija može da bude gasno čvorište za Evropu

Španija ima kapacitet da postane gasno čvorište za Evropu i tako pomogne u regionalnim naporima da se suzbije zavisnost od ruskog gasa, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

- Španija je spremna da pojača svoje mere solidarnosti - rekao je Sančez i istakao da je 20 odsto tečnog prirodnog gasa, koje je Španija uvezla, ponovo izvezeno u junu u druge zemlje EU.

15.53 - Formiranje tribunala za suđenje ukrajinskim zločincima pod okriljem Ujedinjenih nacija nije moguće, izjavio je zamenik direktora Departmana za informisanje i štampu Ivan Nečajev.

- Inicijativa predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina o formiranju međunarodnog tribunala za suđenje ukrajinskim zločincima zajedno sa partnerima iz Zajednice Nezavisnih Država (ZND), Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti(ODKB), zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) pokazala se kao blagovremena. Nažalost, deo međunarodne zajednice je već toliko diskreditovao sam sebe otvorenim sponzorisanjem ukrajinskog nacionalizma i praćenjem smernica iz Vašingtona da je stvaranje takvog suda po okriljem UN postalo praktično nemoguće - objasnio je on tokom brifinga.

15.35 - Nemačka vlada je odobrila prodaju 100 nemačkih haubica Ukrajini, prenosi list „Špigl“ pozivajući se na izvore.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Vlada Nemačke je izdala dozvolu nemačkoj kompaniji „Kraus-Mafej Vegman“ da ukrajinskoj armiji isporuči 100 haubica „pancer 2000“ u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, navodi list.

 

12.59 - Tri crnomorske luke "Odesa", "Černomorsk" i "Južni" počele su opet da rade, saopštila je pres-služba Ratne mornarice Ukrajine.

Kako se navodi, one se pripremaju za isplovljavanje brodova sa ukrajinskim žitom u okviru prehrambenog sporazuma koji su potpisale Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska u Istanbulu ranije ovog meseca.

12.53 - Rusija se nada da neće biti sprovedena inicijativa o sankcijama

Kremlj se nada da neće biti sprovedena inicijativa američkih poslanika o uvođenju sankcija na isporuke ruskih energetskih proizvoda u Kinu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Hajde da se nadamo da će ova inicijativa ostati u početnoj fazi - rekao je Peskov i istakao da je reč o inicijativi jednog američkog senatora, a ne američke vlade, prenosi TASS.

Agencija Blumberg ranije je prenela da su američki senatori, predvođeni republikancem Markom Rubiom, predložili uvođenje sankcija kompanijama koje učestvuju u prodaji ruske nafte i drugih energetskih proizvoda Kini.

12.39 - Peskov: Postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je "pozitivno rešeno" pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada.

Evropska unija je shvatila da je za Rusiju "suštinski važno" pitanje tranzita robe u kalinjingradsku enklavu, saopštio je Peskov.

U razgovoru sa novinarima, on je kazao da su dešavanja u vezi sa tim pitanjem "pozitivna" i da je postignut dogovor o deblokadi tranzita ka Kalinjingradu, prenosi Rojters.

- Krizna situacija je rešena, to je pozitivan razvoj događaja. Ponekad vidimo seme zdravog razuma čak i usred antiruske histerije. Nadajmo se da će ovo seme nastaviti da daje plodove - rekao je Peskov, prenosi TASS.

12.15 - Zelenski drugi put pozvao Štajnmajera u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da poseti Kijev, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Meljnik listu „Cajt“.

- Još čekamo na posetu Štajnmajera Kijevu - naglasio je on.

Štajnmajer je trebalo u aprilu da poseti Ukrajinu, ali mu je poziv da dođe povukao Zelenski zbog navodnih veza šefa nemačke države sa Rusijom.

12.08 - Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu zabranjen je ulazak u Litvaniju

Profimedia
Patrijarh Kiril

Zabrana će biti na snazi do 27. jula 2027. godine, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Litvanije.

11.58 - Sud potvrdio zabranu rada RT, Kremlj oštro odgovorio

Drugostepeni evropski sud potvrdio je danas zabranu emitovanja programa koju je Evropska unija uvela ruskoj državnoj medijskoj kući Raša tudej u martu ove godine pod obrazloženjem da „sistematski širi dezinformacije o invaziji Rusije na Ukrajinu“.

- Veliko veće Evropskog suda pravde odbacuje zahtev Raša tudej Francuske za poništavanje akata Saveta, usvojenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitovanje sadržaja - saopšteno je iz Evropskog suda pravde sa sedištem u Luksemburgu, prenosi Rojters.

Printscreen
 

Odluka suda EU da potvrdi zabranu ruskog državnog emitera Raša tudej "izuzetno je negativna", a Moskva će odgovoriti tako što će preduzeti slične mere protiv zapadnih medija, saopšteno je danas iz Kremlja, prenosi Rojters.

11.05 - O čemu će razgovarati Erdogan i Putin?

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Sočiju 5. avgusta mogli bi da razgovaraju o širokom krugu tema, uključujući situaciju u Ukrajini, u crnomorskom regionu i u Siriji, izjavio je ambasador Rusije u Ankari Aleksej Erhov.

Teme razgovora će odrediti sami predsednici. Po pravilu, u razgovorima na najvišem nivou ruski i turski lider razmatraju prilično širok krug tema koje interesuju naše zemlje. To su i međunarodna pitanja i regionalna problematika.

Po pravilu, to su i Ukrajina, i situacija u crnomorskom regionu, i Sirija, i druge teme interesantne obema stranama, rekao je Erhov za televizijski kanal „Rusija 24“.

9.58 - Ukrajinska vojska gađa centar Donjecka, piše Sputnjik.

9.24 - Predlog sa Krima: Proširiti specijalnu operaciju na Odesu i Nikolajev

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov predložio je da se proširi geografija u južnom pravcu specijalne vojne operacije u Ukrajini na Odesu.

NASA
Krim

- Smatram da geografija specijalne operacije u južnom pravcu treba da bude proširena na Nikolajev i Odesu. Takođe treba da budu oslobođeni Dnjepropetrovsk i Harkov. To su ruski gradovi i nije im mesto u nacističkoj Ukrajini - rekao je Konstantinov za Sputnjik.

Kako je dodao, oslobađanjem tih regiona biće osigurana bezbednost granica, a takođe će biti stavljena tačka na planove NATO-a da se učvrsti u Crnomorskom regionu.

8.50 - Zelenski imenovao novog državnog tužioca

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je Andrija Kostina, poslanika iz redova njegove partije, za novog državnog tužioca.

Zelenski je svoju odluku dostavio parlamentu, koji sada treba da glasa kako bi potvrdio imenovanje Kostina, preneo je Rojters.

Kostin će zameniti Irinu Venediktovu, koja je smenjena ranije ovog meseca.

Parlament je razrešio dužnosti Venediktovu i šefa unutrašnje bezbednosne agencije Ivana Bakanova 19. jula, dva dana pošto ih je Zelenski suspendovao zbog toga što, kako je tada navedeno u Kijevu, nisu uspeli da iskorene prisustvo ruskih špijuna od 24. februara, kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini.

8.45 - „Gasprom" od danas smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto

Profimedia
 

„Gasprom“ od 27. jula smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto kapaciteta gasovoda zbog obustave rada još jedne turbine, što je ranije najavljeno. Isporuke neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno.

„Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“. Od 6.00 časova po srednjoevropskom vremenu 27. jula dnevni kapacitet stanice „Portova“ iznosiće do 33 miliona kubnih metara dnevno. Prema tome, samo jedna turbina ostaje u radnom stanju.

Učesnici na tržištu u Evropi strahuju da bi to moglo da pogorša nestašicu gasa u regionu.

8.36 - Turska: Do kraja godine može biti izvezeno 50 miliona tona žita

Oko 50 miliona tona žita može biti izvezeno do kraja godine iz Rusije i Ukrajine preko koordinacionog centra za bezbedan izvoz žita, čije sedište je u Istanbulu, saopštio je zvanični predstavnik Turske Ibrahim Kelin, prenosi Blumberg.

Prema njegovim rečima, 20-25 miliona tona žita nalazi se u skladištima Ukrajine i 25-30 miliona u Rusiji.

Kalin je podsetio da je prehrambeni sporazum potpisan na četiri meseca, ali nije isključio da bi sporazum mogao biti produžen.

7.52 - Oštećen most preko Dnjepra, gađan u toku noći američkim raketnim sistemom

 

 

Most preko Dnjepra u Hersonu koji je tokom noći bio meta ukrajinskog granatiranja američkim sistemima „Himars“ oštećen je ali je i dalje upotrebljiv. Svi stubovi stoji, samo je oštećena horizontalna konstrukcija.

7.46 - Ukrajina želi da u roku od tri do šest nedelja povrati izgubljene teritorije, jer će kasnije to biti komplikovanije, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski delegaciji američkog Kongresa, piše "Politiko".

7.21 - Tokom noći više eksplozija odjeknulo je u Nikolajevu i Harkovu

Prema rečima gubernatora Nikolajevske oblasti Vitalija Kima, meta napada je bila industrijska zona.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike