Ukrajina povećava izvoz struje u Evropu, Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru

28.07.2022

21:20

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajina povećava izvoz struje u Evropu, Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je ušla u 155. dan.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

- Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga, rekao je on.

 Takođe, ono što je obeležilo jučerašnji dan je to da G7 od decembra planira limitiranje cena ruske nafte.

Sukobi i dalje traju, a lider DNR je izjavio da bi sada trebalo osloboditi Kijev, Harkov, Odesu...

Šta znamo do sad?

- U toku je 155. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.30 Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ukrajinska vojska je minirala branu u Bahmutu (Artjomovsk) koju planiraju da dinu u vazduh i za to optuže rusku vojsku;
- Ukrajinska vojska je rasporedila višecevne raketne sisteme u preduzećima u DNR kako bi izazvala odgovor ruske vojske;
- Oko 26.700 osoba je evakuisano u Rusiji iz opasnih područja Donbasa i Rusije;
- Više od 364 tone humanitarne pomoći predato je stanovnicima DNR i juga Ukrajine.

22.40 - Rusija prihvatila zahtev SAD za razgovor Blinken-Lavrov

Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

21.35 - Varganov: Rusija sasvim posvećena obavezama iz istanbulskog sporazuma

Rusija je potpuno posvećena svojim obavezama u okviru četvorosmernog sporazuma postignutog u Istanbulu, rekao je danas viši savetnik ruske misije pri UN Jevgenij Varganov.

21.00 - Rusija sasvim posvećena obavezama iz istanbulskog sporazuma

Rusija je potpuno posvećena svojim obavezama u okviru četvorosmernog sporazuma postignutog u Istanbulu, rekao je danas viši savetnik ruske misije pri UN Jevgenij Varganov.

On je istakao da će memorandum potpisan izmedu Rusije i UN u vezi sa plasiranjem ruske hrane i đubriva na globalno tržište ostati na snazi tri godine.

- Rusija je potpuno posvecćena svojim obavezama - podvukao je diplomata.

20.10 - Ukrajina će povećati izvoz električne energije u Evropu

Šef ukrajinskog državnog operatera električne mreže rekao je danas da će Ukrajina povećati svoj izvoz električne energije u Evropu sa 100 na 250 mega vata.

Ukrajinski državni operater uradiće to nakon što dobije dozvolu od evropske mreže, odnosno Evropskog udruženja za saradnju operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), prenosi Rojters.

19.21 - Medvedev: Komplikuje se situacija u Baltičkom moru

Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Jasno je da odluka o ulasku Finske i Švedske u NATO ne jača bezbednost regiona, već naprotiv, komplikuje bezbednosnu situaciju za sve. Što se tiče same odluke, razumemo kako je ta odluka doneta, kakvu je histeriju uključivala, kako je na način razmišljanja ove dve zemlje izvršen uticaj preko okeana i iz Brisela - izjavio je Medvedev novinarima posle sastanka posvećenog bezbednosti severozapadne granice Rusije.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.30 - Ukrajina ispunjava uslove EU, izabran novi tužilac za korupciju

Iskusni istražitelj Aleksandar Klimenko postavljen je danas za novog tužioca Specijalizovanog tužilaštva za borbu protiv korupcije Ukrajine.

Ukrajina pokušava da ispuni zahtev Brisela da smanji stepen korupcije, što je jedan od ključnih uslova za prijem u Evropsku uniju.

AP Photo/Pascal Bastien
 

16.45 - Ukrajinska Rada izjednačila prava Poljaka i Ukrajinaca

Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak.

Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Konkretno, moći će da rade bez dozvole, da postanu poreski rezidenti, da se obrazuju, leče i steknu pravo na korišćenje ukrajinskih socijalnih programa.

Kako je sredinom jula izjavila poslanica u ukrajinskom parlamentu Olga Sovgirija, Poljaci sa kvalifikacijama iz oblasti zdravstva koje priznaje Evropska unija moći će da rade u ukrajinskim državnim klinikama.

Poljski predsednik Andžej Duda ranije je izjavio da je ovaj zakon donet na predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

15.47 - Ujedinjene nacije se nadaju da će prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine isploviti sutra

14.46 - Senatori traže da se Rusija proglasi za "sponzora terorizma"

Američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno je odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za "državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji, prenosi Njujork tajms.

U rezoluciji usvojenoj u sredu tvrdi se da su "oružane snage Ruske Federacije izvršile brojna pogubljenja po kratkom postupku nad nedužnim civilima i pokušale da prikriju zločine masovnim grobnicama širom Ukrajine".

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

13.55 - Čavušoglu: Uspeh sporazuma o izvozu žita mogao bi da stvori atmosferu poverenja između Rusije i Ukrajine

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu smatra da bi uspeh sporazuma o izvozu žita mogao da stvori atmosferu poverenja između Rusije i Ukrajine, što bi moglo doprineti i prekidu vatre, i rešavanju ukrajinske krize.

Ankara je, kako je rekao, spremna da učini sve što može da se sukob reši, uključujući i to da omogući da na teritoriji Turske budu održani sastanci predstavnika Moskve i Kijeva na svim nivoima.

- Turska je od samog početka sukoba aktivno doprinosila tome da se on prekine. Sada je neophodno usredsrediti se na prekid vatre. Ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom i mi ćemo nastaviti da činimo sve što možemo da se to desi - rekao je Čavušoglu.

13.37 - Lavrov se sreo sa kineskim ministrom spoljnih poslova

Susret ministara spoljnih poslova Rusije i Kine počeo je u prijateljskoj atmosferi.

- Ne boj se, među prijateljima si - rekao je Lavrov šefu kineskog ministarstva spoljnih poslova, koji se dvoumio da li da skine masku ili ne, što se može čuti i videti u snimku objavljenom na Telegramu

- Prijatelji veruju jednom drugom - odgovorio je Vang Ji, skinuvši masku uz smeh.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, nakon diplomatske turneje po Africi, doputovao je u Uzbekistan, gde učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju.

12.45 - Zaharova: I dalje bez rezultata za razmenu zarobljenika Rusije i SAD

Nikakav konkretan rezultat nije postignut dosad kao rezultat pregovora o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pitanje razmene ruskih i američkih državljana zatvorenih na teritoriji obe zemlje jednom je bilo tema razgovora predsednika Rusije i Amerike. Oni su dali instrukcije relevantnim organima da održe pregovore i njih sprovode adekvatne agencije. Međutim, još nema konkretnih rezultata - kazala je Zaharova, preneo je TASS.

Profimedia
Marija Zaharova

12.07 - Peskov: Lavrov nema nikakve veze sa raskidom sporazuma Egipta i Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da raskid sporazuma Egipta i Ukrajine o isporukama žita nije povezan sa posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Africi.

- To teško da ima veze sa posetom Lavrova. Mi imamo svoje odnose sa Egiptom, imamo svoje sporazume sa Egiptom o relevantnim isporukama koje Rusija realizuje - rekao je Peskov.

Što se tiče odnosa Egipta sa drugim zemljama, to je njihova stvar, istakao je Peskov.

12.00 - Ruska vojska: Militanti teritorijalne odbrane streljali ukrajinske vojnike prilikom povlačenja

Militanti teritorijalne odbrane Ukrajine su 25. jula streljali svoje vojnike iz 15. bataljona 58. motorizovane brigade tokom njihovog povlačenja iz sela Pokrovskog u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

11.41 - Ruske rakete „Kalibar” pogodile su ukrajinsku vojnu jedinicu u Kijevskoj oblasti

Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov naveo je u saopštenju da je ruska mornarica u 5 sati ujutro sa šest krstarećih raketa Kalibar izvela raketni napad na vojnu jedinicu u selu Lutež u Kijevskoj oblasti. Trenutno postoje informacije da je jedan objekat uništen, a dva oštećena.

Još nema informacija o broju poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika.

 

 

11.23 - Kijev ne planira da se bori protiv masovnog krijumčarenja oružja koje mu je isporučeno u Evropu i druge regione, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

- Prema informacijama ukrajinskih izvora, vlasti u Kijevu ne planiraju da se bore protiv masovnog krijumčarenja oružja u Evropu i druge regione, kako ne bi dizali buku i ugrozili nove isporuke oružja koje im dostavljaju partneri sa Zapada - napisao je on na Telegramu.

11.02 - Crnomorska flota: Rusija stekla prevlast u Azovskim moru

Ruska Crnomorska flota je u toku "specijalne operacije u Ukrajini" stekla prevlast u Azovskom moru i uspostavila kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora, izjavio je komandant Crnomorske flote Igor Osipov.

Osipov je u čestitki povodom Dana ratne mornarice Rusije naveo da brodovi i avioni flote udarima visokopreciznim oružjem dugog dometa uništavaju "važne objekte neprijatelja" i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih snaga, prenosi Interfaks.

10.55 -  Ukrajinska jurišna bespilotna letelica noćas je izvela napad na kuću u kojoj žive radnici Zaporoške nuklearne elektrane

U napadu nema žrtava, saopštio je Sputnjiku predstavnik pres-službe administracije Energodara.

- Noćas je jurišna bespilotna letelica ukrajinske vojske izvela napad na selo Sosnovi Bor u gradu Energodaru u kome žive zaposleni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. U terorističkom napadu oštećena je kuća u Pridnjeprovskoj ulici. Žrtve su izbegnute - rekao je predstavnik administracije.

9.56 - Zelenski: Zavisna i neslobodna Ukrajina nije Ukrajina

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je povodom Dana državnosti, koji Ukrajina danas obeležava, da je Ukrajina slobodna, nezavisna, suverena i nedeljiva država.

Zelenski je u video-obraćanju rekao da će se Ukrajina boriti za svoju državnost do poslednjeg daha, poslednjeg patrona, poslednjeg vojnika, ali ne svog, već neprijateljskog, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

- Živećemo da se borimo i borićemo se da bismo živeli. Nećemo odustati dok i poslednjeg okupatora ne isteramo iz naše kuće. Nećemo stati dok ne oslobodimo poslednji metar ukrajinske zemlje - rekao je Zelenski.

9.05 - Protivvazdušna odbrana Hersonske oblasti presrela je 10 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „Oljha“ i „Himars“ iznad regiona i grada Hersona, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hersonske oblasti.

8.45 - Egipat je raskinuo ugovore o isporuci 240.000 tona pšenice iz Ukrajine, kupljene u decembru 2021. godine, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore.

Kako je precizirano, Glavna uprava Egipta za nabavku robe „oslobodila“ je od ugovornih obaveza kompanije „Nibulon“ i „Inerko“ koje su trebalo da isporuče četiri partije pšenice.

Rojters navodi da su vlasti Egipta u decembru prošle godine kupile žito po ceni od 346 do 360 dolara po toni, uključujući cenu dostave. Zbog situacije u Ukrajini rezervisana roba nije isporučena.

8.25 - U poslednja 24 sata u DNR poginule tri osobe

U protekla 24 sata ukrajinska vojska ispalila je na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 842 jedinice municije, tri čoveka su poginula, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
 

8.22 - Zapadno oružje, koje se isporučuje Ukrajini, počelo je da se pojavljuje na crnom tržištu, saopštio je generalni tužilac Rusije Igor Krasnov.

On je podsetio da Rusija istražuje više od hiljadu krivičnih predmeta povezanih sa „istrebljenjem stanovnika u Donbasu od strane kijevskog režima“, a već su utvrđeni brojni slučajevi ubistava i zverskih obračuna sa civilnim stanovništvom.

- Ovakvi zločini se i dalje svakodnevno vrše, a u tome učestvuju i plaćenici iz članica Zajednice nezavisnih država. Beleži se gotovo nekontrolisan promet oružja, municije. Mnogi primerci oružja, pre svega zapadni, počeli su da se pojavljuju na crnom tržištu - rekao je Krasnov.

8.17 - Ruski parlament na jesen razmatra integraciju novih teritorija

Ruski parlament će, najverovatnije, tokom jesenjeg zasedanja razmotriti integraciju novih teritorija u teritoriju Rusije, izjavio je predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

7.50 - Ukrajinci u napadima koristili zabranjene mine

 

 

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da je ukrajinska vojska u napadima na Donjeck koristila zabranjene protivpešadijske mine „Lepestok“.

7.23 - Savet bezbednosti UN bez zajedničke izajve o sporazumu Moskve i Kijeva

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da se usaglasi oko izjave u kojoj se pozdravlja prošlonedeljni sporazum Moskve i Kijeva iz Istanbula, kojim se deblokira izvoz žitarica i đubriva iz Ukrajine i Rusije, rekla je danas norveška ambasadorka Mona Jul za AP.

U saopštenju bi se takođe pozdravila uloga generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i turske vlade za učešće u postizanju sporazuma.

- Norveška i Meksiko su danima radili da ujedine SB u jednoj poruci kojim bi se pozdravio ovaj značajan dogovor kojim bi se nastavio izvoz žitarica, hrane i đubriva kroz Crno more. Žalimo što ovo nije bilo moguće - kazala je Jul.

7.20 - Rusija: Nismo dobili zahtev SAD za kontakt Lavrova i Blinkena

Jonathan Nackstrand/Pool Photo via AP
Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Moskva nije dobila zahtev Vašingtona za telefonski kontakt ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Osim medijskih izveštaja, nije bilo nikakvih zahteva. Mi se rukovodimo uobičajenom diplomatskom praksom, a ne megafon diplomatijom - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TASS.

Blinken je ranije danas izjavio da za nekoliko dana planira da razgovara sa Lavrovom o pitanjima izvoza žitarica iz Ukrajine i mogućeg oslobađanja državljana SAD pritvorenih u Rusiji.

Si-En-En je ranije objavio da je posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana koji su zatvorenu u Rusiji.

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je ranije danas da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi "značajan predlog" za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao "nezakonito pritvorene".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike