Propast zapadnih političara koji su udarili na Rusiju: Rešavaju ukrajinsku krizu, a u njihovim državama haos i raspad sistema!

10.07.2022

18:18

0

Autor: Ekipa 24sedam

Eskalacija nezadovoljstva građana zemalja koje su pogođene anti-ruskom politikom, zbog uvođenja sankcija koje za rezultat imaju neizvesnu zimu, zbog odsustva ruskog gasa, ali i zbog sve skupljih životnih namirnica dovele su do pada pojedinih vlada

Propast zapadnih političara koji su udarili na Rusiju: Rešavaju ukrajinsku krizu, a u njihovim državama haos i raspad sistema!
premijeri pexels-matheus-natan-3297593 copy - Copyright 24sedam/Pexel/Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 137. dan, a sankcije na račun Rusije koje su u međuvremenu donete vraćaju se kao bumerang liderima država.

Zemlje koje su bile pioniri u uvođenju sankcija Rusiji, a koje i Srbiju pokušavaju da uvuku u tu rupu bez dna, sada se suočavaju sa mnogo većim problemima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nastavak korišćenja sankcija protiv Rusije može dovesti do katastrofalnog rasta cena na tržištu energenata i pogoditi domaćinstva širom Evrope.

- Znamo da Evropljani pokušavaju da zamene ruske izvore energije. Ipak, očekujemo da će rezultat takvih sankcija biti povećanje cena gasa na njihovim tržištima i rast cena energenata za krajnje potrošače - rekao je Putin.

Međutim upozorenju ruskog predsednika ne pridaju značaj evropski lideri, te zbog toga građani plaćaju ceh.

Velika Britanija na staklenim nogama
Hollie Adams/Pool via AP, File
 

Britanija je krajem prošlog meseca uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji. U "Obaveštenju izvoznicima" navedene su mere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU.

Ubrzo potom, skandali kreću da isplivavaju na površinu.

Džonson, borac za sankcije Rusiji, posramljeno podnosi ostavku!

Jedan od sramnih ostavki koja je odjeknula kao bomba, jeste britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je 7. jula podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke. 

On je bio primoran na ovakvu odluku posle pobune svojih stranačkih kolega. A da je Džonsonova karijera krenula nizbrdo, najbolje pokazuje činjenica da su ga građani proglasili "debelim prasetom", koje konzumira narkotike. 

On je izgubio poverenje mnogih građana, ako se uzmu obzir svi skandali koji su ga pratili tokom politčike karijere: seks, droga i nedolično ponašanje. 

Džonson će prema pisanju britanskih medija ostati premijer do jeseni, dok će novi lider konzervativaca biti izabran ovog leta.

Emanuel Makron nema podršku naroda!
Ludovic Marin, Pool via AP
 

Nakon predsedničkih izbora koji su se u Francuskoj održali 19. juna, postalo je jasno da vreme Emanuela Makrona ističe. Naime, on je izgubio podršku građana, te na ovogodišnjim izborima nije dobio apsolutnu većinu u francuskom parlamentu. 

Status i moć Makrona zauvek su poljuljani, a politička javnost je takav rezultat okarakterisala kao "moralni neuspeh onih koji su svima držali predavanje". 

Javnost je Makronov poraz okarakterisala kao sraman, bez presedana i "noćnu moru". 

Dragog bojkotuju Italijani!
Profimedia
 

Italijani već mesecima bojkotuju rad vlade njihovog premijera Marija Dragog. Naime, građani su nezadovoljni nizom različitih odluka koje ih dovode na rub egzistencije. 

Protesti su prvo održavani zbog kovid mera i vakcinacije, da bi potpuni haos nastao kada su kamiondžije početkom godine blokirali glavne autoputeve A1 i A30, zbog poskupljenja cena goriva.

Italijani su zgroženi ponašanjem svog premijera, a vrhunac neprimerenog ponašanja i nesvesnosti svog položaja, Dragi je pokazao prilikom prve posete Ukrajini, od početka vojne operacije.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su u Kijev, a u vozu su napravili predstavu od svoje posete. 

Tako su fotografijama koje su nastale u vozu poslali poruku da nisu mnogo razmišljali o ozbiljnosti situacije, a korisnici društvenih mreža zapitali su se šta su pili tokom puta, jer čaše koje su stajale ispred njih nisu ličile na one za vodu, dok je jedan tviteraš napisao da bi to lako mogla biti ruska votka koja se takođe našla na listi sankcija EU i drugih zemalja koje su Sjedinjene Američke Države pritisle da osude vojnu operaciju u Ukrajini.

Evropskim liderima empatija izgleda nije jača strana, jer njihovi osmesi svedoče o tome da su na putu ka prestonici ratom zahvaćene zemlje zaboravili na hiljade vojnika i civila koji su izgubili život i na nekoliko desetina hiljada raseljenih ljudi, koji su izgubili krov nad glavom i morali da napuste svoje ognjište zbog sukoba koji su orkestrirale Sjedinjene Američke Države postavivši proameričku vlast na čelo države 2014. godine kako bi među ljudima razvila antiruska osećanja.

U Holandiji haos, policija pucala na ljude!
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, File
 

Da bi smanjile pogubne emisije azota, vlasti Holandije propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda. To je tamošnje poljoprivrednike izvelo na barikade i zaokupilo ovu zemlju, koja spada u poljoprivredne velesile.

Holandska policija otvorila je vatru na poljoprivrednike koji su traktorima izašli na ulice, pre tri dana.

Holandsko tužilaštvo istražuje zašto je policija na protestima poljoprivrednika u utorak pucala na 16-godišnjeg farmera. Šesnaestogodišnjak je bio priveden pod sumnjom da je traktorom nasrnuo na policiju, ali je ta optužba odbačena.

Usprkos hapšenjima, holandski poljoprivrednici u petak su nastavili proteste blokiravši centar za distribuciju hrane u Voerdenu sa oko 30 traktora, prenosi Jutarnji list pisanje holandskog portala NL News.

Protesti i blokade traju od juna, a policija je uhapsila na desetine farmera.

Poljoprivrednici u Holandiji protestuju protiv zelene politike vlade jer strahuju da će ostati bez posla. Vlada je kao cilj postavila smanjenje zagađenja za 50 posto do 2030.

Proteste je izazvala vladina najava prema kojoj će biti neizbežno zatvaranje nekih farmi, kao i objavljivanje detaljne karte na kojoj se navodi na kojim će područjima biti potrebna smanjenja emisije zagađujućih materija od 12 do 95 odsto.

AP Photo/Peter Dejong
 

I dok ni sami ne mogu da izađu na kraj sa egzistencionalnim pitanjima u svojoj državi i dalje se drže politike da Rusiji sankcije ne treba ukinuti.

Holandija je u aprilu već slala oklopna vozila u Ukrajinu, a razmatrala je i slanje dodatnog teškog naoružanja, objavio je tada  na Tivteru holandski premijer Mark Rute nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„U razgovoru sa Zelenskim, preneo sam mu podršku u momentu kada Rusija započinje novu ofanzivu”naveo je Rute tada.

On je tada istakao da će Holandija u Ukrajinu da pošalje teža vojna sredstva, uključujući i oklopna vozila, kao i da, zajedno sa saveznicima, pokušava da za ukrajinsku vojsku obezbedi dodatno teško naoružanje, prenosi TASS.

Nestabilno i u Kanadi
AP Photo/Alberto Pezzali, Pool
 

Početkom jula lideri Kanade i Ukrajine su "razgovarali o tome kakvu bi dalju pomoć Kanada i zemlje G7 mogle da pruže Ukrajini".

Kanadski premijer Džastin Trudo imao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem je razgovarao o situaciji u Ukrajini i daljoj pomoći Otave i zemalja G7 toj zemlji, saopštila je kanadska vlada.

- Premijer Džastin Trudo razgovarao je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok je na samitu G7 u Nemačkoj - naveli su tada u saopštenju pres službe kanadske vlade.

 

 

Kanada je prva zemlja članica NATO-a koja je ratifikovala (potvrdila) pristupne protokole za Finsku i Švedsku, rekao je pre dva dana premijer Džastin Trudo .

- Kanada je danas postala prva zemlja koja je ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO- u  - naveo je Trudo u saopštenju objavljenom na veb stranici kanadske vlade.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je danas da će njegova vlada povećati broj kanadskih vojnika u Letoniji u okviru opredeljenosti NATO da ojača svoje mere odvraćanja duž granice s Rusijom.

Kako piše "CTV njuz" premijer je "ukrao" slobodu građanima, a njihovo nezadovoljstvo sve većim cenama je na rubu trpeljivog.

"Trudo je postao neimenovana zvezda knjige za decu „Kako je premijer ukrao slobodu“, satire o njegovom postupanju sa Konvojem slobode i mandatima za vakcinaciju, koja se sada nalazi na vrhu liste bestselera Amazona u Kanadi."

Početkom ove godine Kanada je bila svetska tema zbog protesta kamiondžija. Tada je najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade bio zatvoren, pošto su kanadske kamiondžije blokirale nekoliko traka u znak protesta protiv pandemijskih mera vlade, među kojima je i obavezna vakcinacija kao uslov za ulazak u zemlju.

Rascep u SAD
AP Photo/Jae C. Hong
 

I dok SAD zdušno podržavaju sankcije Rusiji na kraj ne izlaze sa nemirima u svojim državama.

Krajem prethodnog meseca odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je oborio presudu od pre 50 godina o pravu na abortus u svim saveznim državama uznemirila je Ameriku. Dok oni koji su za zabranu abortusa slave, u svim većim gradovima brojni građani protestovali su iz straha da je ova odluka tek uvod u pokušaj potpune zabrane abortusa u SAD.

Američki predsednik Džozef Bajden , koji se inače zalaže za podsticaj zelene energije, na snimku sa klimatskog samita u Glazgovu, krajem prošle godine, koji kruži društvenim mrežama, zadremao je tokom početnih govora na otvaranju tog skupa.

Bajden je snimljen kako prekrštenih ruku sedi i postepeno tone u san dok se bori da drži oči otvorene, prenosi londonski "Miror".

 

 

Na snimku, koji je podelio novinar "Vašington posta", vidi se kako  Bajden drema, nakon čega mu prilazi pomoćnik koji ga budi.

Bajden je zatim otvorio oči, spustio ruke, a potom i aplaudirao govorniku koji je završio svoje izlaganje.

- Uh, to baš nije najbolje izdanje kada pokušavate da kažete svetu da se probudi - napisao je britanski novinar Pirs Morgan, koji je retvitovao snimak.

Snimak je osvanuo i na tviter nalogu Sky News-a. Bajden je inače, zamerio Putinu što samitu nije prisustvovao, ali čini se da je i pojava prvog čoveka SAD bila proforme radi.

Inače prema brojnim istraživanjima Bajdena ili "senilnog starca" kako ga mnogi u SAD zovu, 80 odsto stanovništva smatra najgorim predsednikom, a čak 30 odsto Amerikanaca je spremno da vladu smeni oružjem.

Severna Makedonija
AP Photo/Boris Grdanoski
 

Opozicija u Severnoj Makedoniji odžala je mnogobrojne proteste ispred Sobranja protiv francuskog predloga o ukidanju bugarskog veta i deblokadi početka pregovora o članstvu u EU.

Makedonija, koja je bila jedna od zemalja koja je zabranila dolazak Sergeja Lavrova u Srbiju, bila je primorana da se suoči se sa ozbiljnim nemirima na ulicama, a prilikom kojih je mnogo ljudi povređeno.

Privedeni demonstranti, povređeni policajci, oštećeno policijsko vozilo, razbacano kamenje i predmeti, pocepane kante za smeće u centru Skoplja, samo su neke od posledica nezadovoljnih građana.

Policija je uhapsila jednu osobu za koju lider opozicione partije desnog centra VMRO-DPMNE tvrdi da je pokušala da ga ubije tokom incidenta kod trga Skenderberg.

Hristijan Mickoski je 6. jula uveče na Facebook-u objavio fotografiju na kojoj se vidi nekoliko ljudi, od kojih je jedan sa pištoljem.

"Ovo je čovek koji je hteo da me ubije večeras. Zahtevam da ga odmah privedu", naveo je Mickoski.

Nemački kancelar u centru skandala
AP Photo/Markus Schreiber
 

Sumnja se da je najmanje devet devojaka drogirano "drogom za silovanje" na privatnoj zabavi kojoj je prisustvovao nemački kancelar Olaf Šolc.

Policija je pokrenula istragu nakon što se nekoliko devojaka požalilo da im je pozlilo nakon što su prisustvovale letnjem okupljanju Socijaldemokratske partije (SDP) koje se održalo ranije ove nedelje.

Jedna od njih (21) je navela da je osetila vrtoglavicu i da narednog jutra nije mogla da se seti šta se sve događalo na zabavi.

Kako se navodi, na skupu je jela i pila bezalkoholno piće, a rezultati testa na toksične supstance tek treba da budu objavljeni. Do subote ujutru, prijavljena su još četiri slučaja sa istim simptomima.

Austrijanci ne žele da pomažu Ukrajincima 
Printscreen/YouTube/ Blaulicht Wien
 

 

Netrpeljivost i nezadovoljstvo Evropljana povodom odluka njihovih vlada da podrže Ukrajinu sve više raste. U Beču su, nakon odluke Vlade da je finansijski podrži, otpočeli masovni protesti.

Na trgu su okupljene stotine Bečlija sa zastavama Rusije i razvijenim transparentima: Ujedinjeni sa Rusijom.

Širom Evrope ljudi su nezadovoljni uvedenim sankcijama koje utiču na masovno povećanje cena, počevši od osnovnih životnih namirnica, preko struje i gasa do ostalih energenata.

Građani Evropske unije su danas obavešteni da će se od sutra na neizvesno vreme ponovo zatvoriti Severni tok 1, koji Nemačku snabdeva sa oko 40 odsto ruskog gasa. To je izazvalo još veće nezadovoljstvo, a stanovnici Unije dodatno strepe od dalje eskalacije inflacije.

Sukob predsednika i premijera Crne Gore 

Crna Gora, koja je Rusiji uvela sankcije, početkom proteklog meseca učestvovala je u blokadi dolaska Sergeja Lavrova, ministar spoljnih poslova Rusije u Srbiju. Sergej Lavrov nazvao je potez triju zemalja da zabrane prelet ruskog aviona kojim je trebalo da dođe u posetu Srbiji “bez presedana”.

Zvaničnici iz Severne Makedonije i Bugarske takođe su potvrdili da nisu dozvolili prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije tih zemalja. Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet aviona kojim je Lavrov trebalo da dođe u Beograd.

Tanjug printscreen
 

Predsedništvo DPS-a Crne Gore odlučilo je da ta stranka uskrati podršku vladi premijera Dritana Abazovića. Funkcioner DPS-a Jevto Eraković rekao je da vlada više nema podršku te stranke. 

- Vlada Dritana Abazovića nema više našu podršku jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, Evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali vladu vjerujući da nam je EU zajednicki cilj. Sada kada je, nažalost, jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj - napisao je Eraković na Tviteru.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike