Holandski farmeri ustali protiv vladinih mera: Sukobi sa policijom, rafovi u marketima prazni, a evo šta stoji iza velike krize (VIDEO)

07.07.2022

07:21

0

Autor: N. Pavlović

Čitava Holandija je na nogama zbog najavljenih reformi koje će najviše pogoditi poljoprivrednike

Holandski farmeri ustali protiv vladinih mera: Sukobi sa policijom, rafovi u marketima prazni, a evo šta stoji iza velike krize (VIDEO)
holandija-farmeri-protesti - Copyright AP Photo/Peter Dejong/Profimedia

Holandski farmeri protestuju već danima zbog vladinog predloga da se smanje emisije štetnih gasova, posebno kada je reč o azotnim oksidima i amonijaku.

Međutim, pošto upravo stoka proizvodi ove zagađivače, to bi moglo da dovede i do smanjenja broja grla, a samim tim bi poljoprivrednici ostali bez posla i glavnih izvora prihoda.

Kako su navele vlasti, emisije azotnih oksida i amonijaka moraju drastično da se smanje u blizini prirodnih područja koja su deo mreže EU zaštićenih oblasti jer se u njima nalaze ugrožene biljne i životinjske vrste.

Čim se pojavila vest o mogućim merama, traktoristi su se okupili ispred zgrade parlamenta, a premijer Mark Rute je izjavio da farmeri imaju pravo da protestuju, ali ne i da krše zakon.

U međuvremenu, izbili su i veći sukobi sa policijom, ali farmeri ne odustaju, pa su se tako okupili i ispred aerodroma u Groningenu.

Dostava prehrambenih proizvoda je takođe bila blokirana u mnogim mestima. Farmeri nisu dozvoli ni pristup magacinima supermarketa, zbog čega su rafovi bili prazni.

Profimedia
 

Prema procenama, samo dva dana blokade će supermarkete koštati desetine miliona evra. Dobar deo robe je morao i da bude bačen.

Šta Holandija predlaže?

Vladajuća koalicija želi da smanji emisije štetnih gasova za 50 odsto do 2030. godine. Ministri su predlog nazvali "neizbežnom tranzicijom" kojom će se poboljšati kvalitet vode, vazduha i zemljišta.

Upozorili su da će farmeri morati da se prilagode tome ili da se suoče sa prekidom svog poslovanja. 

- Iskreno, neće svi farmeri moći da nastave da se bave stočarstvom, a oni koji nastave će morati da se njime bave na drugačiji način - navodi se u vladinom saopštenju.

AP Photo/Aleksandar Furtula
 

Stoka proizvodi amonijak kroz svoj urin i izmet. Nadležni su prethodno predlagali da farmeri hrane životinje hranom koja sadrži manje proteina. Problem je izraženiji u Holandiji koja je poznata po intenzivnim poljoprivrednim aktivnostima, sa velikim brojem grla na malom prostoru.

Na meti nisu samo farmeri. U prošlosti je vlada takođe naložila da se na auto-putu vozi, umesto 130 kilometara na sat, 100 km na sat, kako bi se smanjilo zagađenje koje proizvode automobiliski motori.

Vlada je bila prinuđena da reaguje nakon serije sudskih presuda kojima su određeni infrastrukturni i građevinski projekti bili blokirani u strahu da bi emisije gasova narušile pravila o zaštiti životne sredine. Lokalne vlasti tako imaju godinu dana da ispune zacrtane brojke u cilju smanjenja emisija štetnih gasova.

AP Photo/Peter Dejong
 

Kako su farmeri reagovali?

Oko 40.000 poljoprivrednika se okupilo prošle nedelje u srcu zemlje kako bi protestovali zbog vladinih planova. Mnogi su stigli traktorima, što je prouzrokovalo saobraćajni haos širom Holandije.

Demonstracije su se nastavile i ove nedelje, a farmeri su okupirali auto-puteve i druge saobraćajnice, bacali su đubrivo i seno na puteve, a u mnogim gradovima se palila vatra ispred gradskih većnica.

Farmeri smatraju da su nepravedno na meti vlasti dok druge industrije, poput avijacije, saobraćaja i građevinarstva, koje takođe doprinose zagađenju, ne moraju da se suoče sa tako strogim pravilima. Kako ističu, vlada im nije dala jasno objašnjenje kako bi to trebalo da izgleda njihova budućnost.

Koje oblasti su ugrožene?

Vlada je objavila mapu sa zadatim brojkama koje treba da se dostignu kada je reč o smanjenju emisija štetnih gasova. Mapa je izrađena u odnosu na to koliko se problematične tačke nalaze blizu oblasti koje je EU proglasila staništem ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Takvih lokacija ima u svim državama članicama EU i pokrivaju 18 odsto zemljišta Evropske unije i osam odsto njene pomorske teritorije.

Evropska komisija je saopštila da je očuvanje i održiva upotreba zaštićenih područja usmerena, najvećim delom, na "ljude koji rade sa prirodom". Međutim, države članice moraju da obezbede da se zaštićenim oblastima rukovodi na "održiv način", u ekološkom i ekonomskom smislu.

Holandski farmeri smatraju da evropske zemlje ne pritiskaju toliko poljoprivredu kao što to radi Holandija.

Poljoprivreda predstavlja važan deo holandske ekonomije. Prema procenama, postoji skoro 54.000 poljoprivrednih gazdinstava, koja su 2019. izvezla robu vrednu 94,5 milijarde evra.

Eskalacija protesta - pucali na farmere

Iako su protesti doveli do blokade saobraćaja širom zemlje, situacija je eskalirala potezima policije koja je zapucala na traktoriste.

Policija je saopštila da je reagovala na "preteću situaciju" kada su farmeri pokušali da probiju blokadu kako bi se dokopali auto-puta. Navodno, traktorima su se zakucavali u policajce i njihova vozila. Kako su naveli, meci jesu pogodili traktor, ali niko nije povređen. Međutim, očevici kažu da je farmer želeo da se udalji od policije kada je na njega otvorena vatra.

Na pojedinim snimcima se može videti kako su policajci oružje upirali u demonstrante.

Kao odgovor, holandski farmeri su blokirali supermarkete, distributivne centre i puteve.

U određenim opštinama vlada vanredna situacija, a policija je u međuvremenu na ulice izašla u punoj opremi, često bacajući i suzavac.

Dojče vele prenosi da napetost u zemlji može da se seče nožem nakon više sedmica protesta.

Vlada premijera Marka Rutea ima jasnu većinu u parlamentu da progura planove i čini se da od njih ne odustaje. Karoline van der Plas, poslanica koja zastupa interese poljoprivrednika, oštro kritikuje: „Na korak smo od toga da se agrarni sektor počisti iz Holandije. To će naravno imati posledica po građane.“

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike