Konačno prelomio: Boris Džonson podnosi ostavku!

07.07.2022

08:25

1

Nakon što mu je veći deo vladinih zvaničnika okrenuo leđa, morao je da popusti i odustane od funckije koju je tvrdoglavo zadržavao

Konačno prelomio: Boris Džonson podnosi ostavku!
džonson ap22187394683084 - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je danas sa predsednikom Torijevaca i odlučio je da podnese ostavku, javljaju britanski mediji.

Džonson će danas podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, ali će ostati na mestu premijera do jeseni.

- Premijer će se danas obratiti građanima - rekao je portparol Dauning strita.

Konzervativna trka za liderstvo održaće se ovog leta, a novi premijer će biti postavljen pre konferencije torijevaca u oktobru.

Odluka je usledila nakon što je do srede uveče više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da je podnela ostavku u vladi, prenosi Bi-Bi-Si.

Državnici su počeli da podnose ostavke nakon što je Dauning strit insistirao da premijer nije znao za optužbe o neprikladnom ponašanju poslanika Pinčera iz 2019. godine pre nego što mu je u februaru dodelio funkciju.

AP Photo/Matt Dunham, File
 

Džonsonova vlada je mesecima bila u kriznom stanju.

Niz otkrića, prvo o zabavama uvreme najstrožih zatvaranja zbog koronavirusa, kojima su prisustvovale ključne ličnosti u vrhu britanske politike, uključujući i samog Džonsona, a kasnije u vezi sa lošim postupanjem vlade sa uzastopnim optužbama za zlostavljanje od strane poslanika konzervativaca, uzdrmao je Džonsonovu vladavinu.

Samo nekoliko sati pre nego što je odlučio da podnese ostavku, Džonson je prkosno obećao da će se boriti, govoreći poslanicima u Donjem domu da su mi birači dali „kolosalan mandat“ i da želi „da nastavi dalje“.

Na buduću ostavku Borisa Džonsona reagovali su ministri koji su ga u poslednja 24 sata pozivali da ode.

 

 

Džordž Friman, koji je jutros najavio da podnosi ostavku na mesto ministra nauke, kaže da Džonson mora da se izvini kraljici i savetovao joj je da odmah pozove privremenog premijera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike