Kineski mediji: Ukrajina nije poslednja, SAD će stvarati krizu za krizom u celom svetu

08.05.2022

05:11

0

Autori članka smatraju da se iza toga krije duboka kriza zapadne civilizacije

Kineski mediji: Ukrajina nije poslednja, SAD će stvarati krizu za krizom u celom svetu
Puška na zastavi SAD - Copyright Profimedia

Nakon sukoba u Ukrajini Zapad će nastaviti da izaziva krizu za krizom po celom svetu, jer su mu potrebni novi neprijatelji, piše kineski list „Global tajms“.

- Sjedinjene Američke Države daju prednost strategiji „demokratija protiv autokratije" umesto da se pozabave unutrašnjim reformama i prilagođavaju promenama u globalnom svetskom poretku - piše list, napominjući da Zapad, na čelu sa Amerikom, nikada neće moći da prihvati postojanje nečega što ne liči na njih.

Upravo zato su i stvorili neprijateljsku predstavu o SSSR, a potom i Rusiji, sprovodeći politiku širenja NATO.

Kako se navodi u članku, Vašingtonu nisu odgovarale reforme ruskog rukovodstva posle raspada Sovjetskog Saveza nakon kojih je značajno unapređen imidž zemlje u svetu. Zbog toga je jedinstvo u NATO počelo da slabi velikom brzinom, a globalni uticaj bloka se dramatično smanjio, objašnjavaju autori.

Osećajući stalnu potrebu za „izmišljenim neprijateljima“, Zapad je odlučio da Rusija sa svojim višenacionalnim jedinstvom, velikom teritorijom i pravoslavnom verom nikako ne može biti asimilovana, odnosno da odgovara ulozi protivnika koji im je tako nedostajao.

Autori članka smatraju da se iza toga krije duboka kriza zapadne civilizacije.

- Civilizacija kojoj su potrebni spoljni neprijatelji da bi mogla da se održi na kraju će doživeti pad. Amerika, koja sve vreme želi da ratuje, neizbežno će propasti kao država. To na najbolji način potvrđuje kriza u Ukrajini - zaključuju autori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike