Ukrajinska vojska pobegla iz Marijupolja: Rusija oštro odgovorila Engleskoj, Medvedčuku određen pritvor!(FOTO/VIDEO)

16.04.2022

21:40

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Ukrajinska vojska pobegla iz Marijupolja: Rusija oštro odgovorila Engleskoj, Medvedčuku određen pritvor!(FOTO/VIDEO)
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 52. dan. 

Nastavljaju se borbe u Donbasu. Rusija je proglasila 18 članova predstavništva Evropske unije u Moskvi personama non grata, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova juče. 

Ukrajinski konvoj pokušao da se probije ka Azovstalju u Mariupolju. Pozicione bitke u Harkovu, tutnjaju eksplozije artiljerijske vatre.

Šta znamo do sad

U toku je 51. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Potonula ruska raketna krstarice "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

Nehamer bio u poseti Putinu

- Ruske snage u Hersonu pronašle ukrajinska dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo"

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

Blumberg: Abramovič u Kijevu, cilj oživljavanje pregovora

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi razgovarao o mogućnostima nastavka mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji su, kako je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin ocenio, zapali u ćorsokak.

Abramovič se sastao sa ukrajinskim pregovaračima sa kojima je razgovarao o načinima da se obnove pregovori, prenosi Blumberg pozivajući se na dobro upućene izvore.

Milijarder koji ima bliske i dugotrajne veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom deluje kao neformalni pregovarač od početka rata krajem februara pošto ga je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio da se angažuje.

Profimedia
 

 

Abramovič je krajem marta prisustvovao prvim direktnim pregovorima dve strane u Istanbulu uz posredovanje Turske.

 

22.40 Zelenski: Situacija u Mariupolju je veoma teška

Situacija u Mariupolju je veoma teška, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Naši vojnici su blokirani, ranjeni su blokirani. Humanitarna kriza je... Ipak, momci se brane", rekao je Zelenski portalu Ukrajinska pravda, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

22.06 - Guverner Lisičanska: Snage RUS granatirale rafineriju nafte

Ruske snage su danas granatirale rafineriju nafte u ukrajinskom gradu Lisičansku, nakon čega je izbio veliki požar, saopštio je regionalni guverner Luganska Serhij Haidai.

On je rekao da to nije prvi put da je rafinerija bila meta i optužio Ruse da pokušavaju da iscrpe lokalne hitne službe, preneo je AP.

22.00 - Ukrajinski ekstremisti drže 6.198 stranaca kao živi štit

Ukrajinski ekstremisti drže 6.198 stranaca kao živi štit,

Iz Marijupolja humanitnim koridorima u pravcu istoka, bez učešća ukrajinske strane, evakuisano više od 139.000 ljudi, dok je za protekla 24 sata evakuisano 945 osoba,  izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

- Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, na teritoriju Rusije je evakuisano više od 830.000 ljudi iz Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike, dok je danas evakuisano 15.000 izbeglica, dodao je Mizincev.

Mizincev je dodao  da Ukrajinski ekstremisti drže 6.198 stranaca kao živi štit.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane je napomenuo da ekstremističke jedinice ukrajinske vojske utvrđuju položaje i teško naoružanje u zgradama, vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama, što predstavlja grubo kršenje međunarodnih humanitarnih normi.

 

21.35 Tradicija gardijske raketne krstarice „Moskva“ biće pažljivo očuvana i nastavljena

Glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov i komanda Crnomorske flote održali su u Sevastopolju sastanak sa posadom raketne krstarice Moskva.

Evmenov  je obavestio posadu krstarice da će oficiri, vezisti i mornari nastaviti da služe u mornarici.

Foto: Wikipedia
 

 

21.04 - Džonson i Zelenski razgovarali o Mariupolju

Britanski premijer Boris DŽonson je danas popodne razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i čuo novosti o ruskom napadu na Mariupolj, javio je Pres asosiejšen.

Prema rečima portparola Dauning strita, britanski premijer je odao počast hrabrosti ukrajinskih snaga koje nastavljaju da hrabro brane slobodu svoje zemlje, preneo je britanski list "Gardijan".

Zelenski je obavestio DŽonsona o situaciji u Mariupolju, a britanski premijer je rekao da je pozdravio ukrajinski otpor u gradu, rekao je portparol Dauning strita.

20.43 - Moskva: U urbanom delu Marijupolja nema više ukrajinskih snaga

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "ceo urbani deo Marijupolja očišćen od ukrajinskih snaga".

Neki borci su blokirani u čeličani "Azovstal", navelo je rusko ministarstvo.

20.25 - Protivvazduhoplovna odbrana u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion

Ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada je oboren, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Profimedia
 

 

20.20  Zelenski: Sporazum sa Rusijom mogla bi da čine dva dokumenta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi budući mirovni sporazum sa Rusijom mogao da se sastoji od dva osnovna dokumenta: bilateralnog sporazuma o budućim odnosima Kijeva i Moskve i bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

19.30 Medvedčuku određen pritvor

Ukrajinskom poslaniku, oligarhu i političaru bliskom Kremlju Viktoru Medvedčuku određen je pritvor bez prava na kauciju. 
Kako se navodi u saopštenju okružnog suda u Lavovu, mera pritvora je izrečena s obzirom na Medvedčukovo bekstvo iz kućnog pritvora.

Printscreen / Telegram / Volodimir Zelensky
 

 

Protiv navedenog rešenja suda osumnjičeni i branilac imaju pravo žalbe.

19.05 Italija zatvorila svoje luke za ruske brodove

U skladu sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, Italija je donela doluku da zabrani ruskim brodovima ulazak u italijanske luke počevši od sutra, 17. aprila, preneli su danas italijanski mediji.

Pozivajući se na cirkularno pismo Glavne komande Lučkih kapetanija Italije, agencija ANSA je danas prenela da su zabranom obuhvaćeni i ruski brodovi koji su posle 24. februara promenili zastavu pod kojom plove, prenosi TAS S.

Ruski brodovi usidreni u Italiji moraju odmah da napuste italijanske luke nakon što "okončaju svoje poslovne aktivnosti", navodi se u izveštaju ANSA.

18.41 Vasiljevka: Ukrajinske trupe granatirale most preko reke Karačekrak

 

 

 

18.30. Zelenski: Ne trgujemo ni teritorijama ni ljudima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za portal Ukrajinska pravda da pregovori neće biti mogući ako ruske snage "unište branioce Marijupolja".

"Želim da kažem da će uništenje naše vojske, naših momaka, staviti tačku na sve pregovore  jer mi ne trgujemo teritorijama i našim ljudima", naveo je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

18.15 L''Oksitan zatvara prodavnice i sajt u Rusiji

Francuska kozmetička kompanija L''Oksitan saopštila je da će zatvoriti svoje prodavnice i sajt u Rusiji u suprotnosti sa prvobitnom odlukom da ih zadrži otvorenim.

Kompanija je prvobitno objavila da neće da zatvori prodavnice u Rusiji kako bi time zaštitila zaposlene od odmazde, no uskoro su kupci zapretili da će bojkotovati njihove proizvode, preneo je BBC.

Međutim, u saopštenju koje je objavila u petak, ova kozmetička kompanija je navela da će zatvoriti prodavnice zbog ogromne ljudske patnje i eskalacije vojnih aktivnosti u Ukrajini.

18.00 Ukrajina se žali Evropi: Šaljete pogrešno oružje

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i član ukrajinske delegacije na pregovorima Mihail Podoljak rekao je da Evropska unija isporučuje Ukrajini pogrešno naoružanje, a ne ono o kome su se dogovorili.

- Šalju nam pogrešno naoružanje, a ne ono koje smo tražili i, pritom, isporuke mnogo dugo traju“, napisao je on na Tviteru. Podoljak je tražio da se Ukrajini isporuči neophodno naoružanje i to „odmah, a ne za mesec dana“.

 

 

17.30 Rusija najavila recipročne mere nakon poteza vlasti Severne Makedonije

Proterivanje šestorice ruskih diplomata iz Severne Makedonije negativno će uticati na odnose dve zemlje, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Vlasti Severne Makedonije i dalje slede rusofobiju Zapada i uništavaju spiralu bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije i konstatuje da će još jedna provokacija protiv ruskih diplomata svakako izazvati negativne posledice u odnosima Rusije i Severne Makedonije, prenosi TASS.

16.55 - Rusija u statusu posmatrača u Savetu UN za ljudska prava

Saopštenjem o vanrednom obustavljanju svog mandata u Savetu UN za ljudska prava, Rusija je zadržala status posmatrača i nije dozvolila da bude lišena svojih prava u daljem radu u toj organizaciji, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

15.52 Putin potpisao novi zakon!

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o kaznama za poistovećivanje SSSR-a i nacističke Nemačke.

Zakon predviđena novčane kazne do 5.000 rubalja (60 dolara) za fizička lica, odnosno 100.000 rubalja (1.200 dolara) za pravna lica.

U slučaju ponavljanja prekršaja za građane je predviđena kazna od 2.500 do 5.000 rubalja ili administrativni pritvor od 15 dana.

Za zvaničnike je predviđena kazna od 5.000 do 20.000 rubalja (240 dolara) ili diskvalifikacija na rok od šest meseci, a za pravna lica pored novčane kazne koja može ići do 100.000 rubalja predviđeno je i obustavljanje delatnosti na rok od 90 dana.

15.45 - Lider DNR: Nema stajanja do ispinjenja cilja!

Printacreen/YouTube/КОБа Триединство
 

Specijalna vojna operacija koju je Rusija pokrenula u Ukrajini nastaviće se dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

- Specijalna vojna operacija koju je pokrenula Rusija, a koja je za nas operacija oslobođenja, nastaviće se dok se ne ostvare svi ciljevi - poručio je Pušilin u intervjuu za "Indija tudej", prenosi agencija RIA Novosti.

Prema rečima lidera DNR, Ukrajina se kontroliše "spolja" i ne donosi samostalne odluke.

- Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije Ruske Federacije su zaštita Donjecke i Luganske Republike, zaštita građana, denacifikacija, demilitarizacija, neutralni status Ukrajine i status Ukrajine kao nenuklearne države -  rekao je Pušilin.

14.50  Masovno napuštaju LNR i DNR

U protekla 24 sata više od 16.000 ljudi evakuisano je iz samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) u rusku Rostovsku oblast, saopštila je danas pres-služba regionalnog ogranka Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

- Preko 16.000 ljudi prešlo je granicu kako bi ušlo u Rusiju preko kontrolnih punktova u Rostovskoj oblasti u protekla 24 sata - navodi se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

14.00 Krađa usled bekstva 

Kako se ispostavilo Vojnici Oružanih snaga Ukrajine danas su napustili svoje položaje u zgradi muzeja. Ali, kako se ispostavilo, nisu otišli ​​praznih ruku.

Lokalni stanovnici rekli su da je vojska ponela eksponate sa sobom. Na primer, kod jednog od vojnika su videli sablju.

Sada zaposleni pokušavaju da prikupe ostatke kolekcije.

13.30 Kličko: Jedna osoba poginula u raketiranju Kijeva

Jedna osoba je poginula i nekoliko je ranjeno u raketnim udarima na Kijev u subotu ujutru, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Dodao je da se lekari bore za život povređenih.

13.00 Ukrajinski vojnici pobegli

Ukrajinski vojnici pobegli su iz Etnografskog muzeja nedaleko od "Azovstalja" u Marijupolju, koji im je služio kao jedno od utvrđenja među civilnim objektima. Oni su se krili u muzeju, tu im je bilo i skladište, a nakon što je na zgradu pao projektil i izbio požar oni su pobegli.

12.06 Rusi odgovorili na sankcije Engleza 

Rusija odgovara na sankcije Londona – na rusku „stop listu“ uključeni su ključni članovi britanske Vlade i niz političara, uključujući premijera zemlje Borisa Džonsona i ministarku spoljnih poslova Elizabet Tras, saopšteno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

12.00 Zaharova: I Nemačka ima udela u biloškim laboratorijama Ukrajine

- Nemačka je dugi niz godina, pored SAD, sprovodila intenzivne vojno-biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine i zbog toga Berlin ima više motiva da aktivnije od drugih u EU pokušava da Rusiji pripiše planove za primenu zabranjenog oružja u Ukrajini - izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

11.32 Rumuni "spustili rampu" Rusima

Hannah McKay/Pool via AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Rumunske vlasti odlučile su da od 17. aprila zabrane ulazak za brodove pod zastavom Rusije u rumunske luke, saopštila je pres-služba Rumunske uprave za pomorstvo.

Zabranjuje se ulazak u rumunske luke svim brodovima koji su registrovani pod ruskom zastavom, uključujući i brodove koji su zamenili rusku zastavu zastavom bilo koje druge države ili su zamenili registraciju u Rusiji registracijom u bilo kojoj drugoj državi posle 24. februara 2022. godine, prenosi RIA Novosti.
 

10.15 Rusi uništili fabriku oklopnih vozila u Kijevu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su snage te zemlje uništile proizvodne pogone
fabrike oklopnih vozila u Kijevu i vojno remontno postrojenje u Nikolajevu. Napadi su izvedeni visokopreciznim oružjem dugog dometa, navodi se u saopštenju.

Takođe, Rusija je oborila i jedan ukrajinski avion Su-25 u blizini Izjuma u Harkovskoj oblasti, navodi Ministarstvo odbrane.

8.30 Podzemni grad ispod fabrike u Mariupolju?

Ispod fabrike Azovstalj u Marijupolju postoji podzemni grad, a neke zgrade su projektovane tako da izdrže nuklearni udar - izjavio je savetnik premijera samoproglašen Donjecke narodne republike Jan Gagin.

On je za RIA Novosti rekao da je "Azovstalj ogromna građevina, fabrika iz sovjetskog vremena i da se njena površina može meriri sa još jednim gradom, sa još jednim Marijupoljem, da ima sopstvene komunikacije, puteve i podzemlje.

7.20 Eksplozije u Kijevu i Lavovu

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i na zapadu zemlje u Lavovu, čule su se eksplozije danas u ranim jutarnjim časovima, prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros iznad većeg dela Ukrajine, a za sada nema zvanične potvrde o tim eksplozijama. Rojters naglašava da u ovom trenutku ne može nezavisno da proveri navedene izveštaje.

7.10 Zaharova oštro osudila potez Moldavije

Profimedia
 

Moskva poziva Kišinjev da se uzdrži od koraka koji nanose štetu bilateralnim odnosima, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nakon što je Moldavija zabranila da se emituju ruski televizijski kanali.

- Parlament Moldavije usvojio je 7. aprila izmene i dopune kodeksa audio i vizuelnih medijskih usluga. One predviđaju zabranu emitovanja programa i filmova snimljenih u zemljama koje nisu ratifikovale Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, uključujući Rusiju - navela je Zaharova.

7.00 Belorusija zabranila ulazak EU vozila

Beloruske vlasti usvojile su reciprocitetne mere za motorna vozila registrovana u Evropskoj uniji i zabranile njihov ulazak u zemlju, saopštila je pres služba Ministarstva saobraćaja Belorusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike