Zaharova otkrila: I ova zemlja umešana u biološke aktivnosti u Ukrajini, zato žele da je naouružaju!

16.04.2022

09:52

0

Klupko se razmotava

Zaharova otkrila: I ova zemlja umešana u biološke aktivnosti u Ukrajini, zato žele da je naouružaju!
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Nemačka je dugi niz godina, pored SAD, sprovodila intenzivne vojno-biološke aktivnosti na teritoriji Ukrajine i zbog toga Berlin ima više motiva da aktivnije od drugih u EU pokušava da Rusiji pripiše planove za primenu zabranjenog oružja u Ukrajini, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je u intervjuu za Raša tudej (RT) pozvala nemačke zvaničnike da prestanu da šire lažne informacije o navodnim namerama Rusije da u Ukrajini primeni zabranjeno oružje, istakavši da takve izjave mogu samo da podstaknu neonacističke ukrajinske bataljone na jezive provokacije.

- U tom slučaju moralna odgovornost za tragične posledice pada i na Berlin - upozorila je Zaharova.

Foto: Profimedia
 

Govoreći o američkim biolaboratorijama na teritoriji Ukrajine, ona je rekla da su SAD nastojale da skrenu pažnju sa svojih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine, a ruska strana je iznela u UN i u drugim međunarodnim organizacijama informacije o tim laboratorijama i pozvala američke vlasti da daju objašnjenje.

- Sasvim očekivano Vašington ne pokazuje spremnost da sa javnošću podeli bilo kakve važne podatke o svojim vojno-biološkim programima u Ukrajini - navela je Zaharova i istakla da su Amerikanci nastojali i da skrenu pažnju sa te teme.

Pokušaj američkih vlasti da pažnju javnosti odvuče sa po njih opasne teme isticanjem u prvi plan "apokaliptičnog scenarija" je , na prvi pogled neočekivano, aktivno podržalo nemačko rukovodstvo.

Napad najbolja odbrana

Bela kuća je, rukovodeći se devizom da je napad najbolja odbrana, pokrenula novu propagandnu kampanju u čijem centru je lažna tvrdnja da napori Rusije da ukaže međunarodnoj zajednici na rad američkih vojnih biologa u Ukrajini nisu ništa drugo nego informaciona dimna zavesa kojom Moskva, navodno, pokušava da sakrije potencijalnu primenu biološkog i hemijskog oružja u sklopu specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Kako je rekla, usledile su izjave nemačkih političara, uključujući kancelara Olafa Šolca, u kojima je američki narativ dobio formu "preteće-pravednih upozorenja" na račun Rusije.

- Ta verbalna inicijativa zvaničnog Berlina ne odstupa od strateške linije koju oni sprovode već duže vreme u vezi sa ukrajinskom krizom, ali se u antiruskoj retorici, koja je poslednjih nedelja bez presedana po agresivnosti, izdvaja posebnim cinizmom - ističe Zaharova.

Prema njenom mišljenju, cinizam Nemačke se izdvaja pre svega zbog ključne činjenice da su pre početka vojne operacije Rusije u Ukrajini, Berlin i Vašington imali aktivnu vojno-biološku aktivnost u Ukrajini dugi niz godina i koju možda nastavlja da sprovodi Nemačka sama.

- To, prema našem dubokom uverenju, umnogome i motiviše nemačku stranu da ispoljava veću aktivnost u odnosu na druge zemlje EU s ciljem da se našoj zemlji pripišu zločinački planovi za primenu biološkog i hemijskog naoružanja u Ukrajini i još neoslobođenim teritorijama DNR i LNR -  istakla je Zaharova.

Pixabay
 

Prema njenim rečima, tokom specijalne vojne operacije u Ukrajine Oružane snage Rusije došle su u posed dokumenata koji delimično razotkrivaju vojno-biološki program koji su SAD realizovale u Ukrajini. U okviru tog programa vršena su ispitivanja opasnih patogena, potencijalnih agenasa biološkog oružja koji imaju prirodno žarište kako u Ukrajini tako i u Rusiji, kao i načina za njihovo širenje.

Zaharova je podsetila da je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u martu tokom obraćanja u Odboru Senata za spoljne poslove govorila o naporima koje preduzima Vašington da bi sprečio da neki od tih materijala iz laboratorija dođu u ruske ruke.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike