Koja je sada uloga Rusije u Savetu UN za ljudska prava: Izbegnut libijski scenario!

16.04.2022

19:38

0

Nakon suspenzije, libijska delegacija je samo mogla da prisustvuje sednicama ali bez identifikacione tablice sa nazivom svoje države

Koja je sada uloga Rusije u Savetu UN za ljudska prava: Izbegnut libijski scenario!
savet bezbednosti UN - Copyright AP photo

Saopštenjem o vanrednom obustavljanju svog mandata u Savetu UN za ljudska prava, Rusija je zadržala status posmatrača i nije dozvolila da bude lišena svojih prava u daljem radu u toj organizaciji, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

- Doneta je odluka da samostalno vanredno obustavimo mandat Rusije u Savetu UN za ljudska prava nakon usvajanja nezakonite i politički motivisane rezolucije Generalne skupštine UN o suspenziji članstva Rusije u Savetu za ljudska prava. Rezultat takvog poteza je to što smo sa statusa člana u Savetu prešli na status posmatrača - objasnio je Veršinjin, prenosi portal Sputnjik.

Pixabay
 

On je podsetio da je 2011. godine Savet za ljudska prava suspendovao članstvo Libije i tada su zvaničnom Tripoliju oduzeta sva ovlašćenja. Nakon suspenzije, libijska delegacija je samo mogla da prisustvuje sednicama ali bez identifikacione tablice sa nazivom svoje države.

- Da je Rusija 7. aprila pristala na ''libijski scenario'', nas bi zapravo lišili svih prava u preostalih godinu i po dana našeg članstva u Savetu. Dodelili bi nam samo ulogu nemog posmatrača - ništa više od toga - predočio je Veršinjin.

Prema njegovim rečima, to bi dalo odrešene ruke zapadnim zemljama za nastavak manipulacija o ljudskim pravima i korišćenja te teme za vršenje političkih pritisaka. Međutim, status posmatrača pruža Moskvi mogućnosti koje su uporedive sa ovlašćenjima država-članica Saveta za ljudska prava.

- Nastavićemo da iznosimo svoje inicijative, da učestvujemo u pregovaračkom procesu i raspravama o nacrtima rezolucija, da se obraćamo Savetu i dajemo izjave. Drugim rečima, moći ćemo da prenesemo međunarodnoj zajednici ruski stav o aktuelnim međunarodnim pitanjima - doduše u otežanim uslovima - ukazao je Veršinjin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike