Vlasti "poreskog utočišta"zamrznule imovinu Romanu Abramoviču: Ruski oligarh ostaje bez polovine bogastva?

13.04.2022

21:01

0

Autor: I.P.

Abramovič, čije se bogatstvo procenjuje na 13,9 milijardi dolara, prema podacima „Bloomberg Billionaires Index“ (BBI) se od marta nalazi pod sankcijama EU i Velike Britanije

Vlasti "poreskog utočišta"zamrznule imovinu Romanu Abramoviču: Ruski oligarh ostaje bez polovine bogastva?
profimedia-0350209626 - Copyright Profimedia

Sud ostrva Džerzi doneo je odluku da zamrzne imovinu koja bi mogla da pripada biznismenu Romanu Abramoviču i ima ukupnu vrednost od preko sedam milijardi dolara, saopštila je agencija „Blumberg“.

Pored toga, policija na ostrvu, koje se nalazi u kanalu Lamanš i ima reputaciju „poreskog utočišta“, dobila je nalog za pretres prostorija koje bi mogle da pripadaju ruskom biznismenu.

Abramovič, čije se bogatstvo procenjuje na 13,9 milijardi dolara, prema podacima „Bloomberg Billionaires Index“ (BBI) se od marta nalazi pod sankcijama Evropske unije i Velike Britanije.

Njegova imovina je zamrznuta, uključujući i londonski fudbalski klub „Čelsi“, čija je sudbina i dalje neizvesna.

Ostrvo Džerzi nije deo Ujedinjenog Kraljevstva, niti Evropske unije.
Vladar Džerzija je „vojvoda Normandije“, što je titula koju nosi kraljica Elizabeta II. Za Džerzi važi princip o slobodnom protoku robe sa EU. 

Privreda Džerzija se specijalizovala za bankarstvo i finansijske usluge. Stoga je bruto prihod po stanovniku Džerzija među najvećim na svetu. Godine 2005. iznosio je 57.000 američkih dolara po stanovniku. Veći prosečni prihod imali su samo Bermudi i Luksemburg.

Poznati biznismen koji je pod sankcijama Velike Britanije i EU "uključen je u obezbeđivanje određenih kontakata između ruske i ukrajinske strane" i uslikan je  na mirovnim pregovorima nedavno održanim u Istanbulu. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike