(UŽIVO) Pratite na 24sedam: Najneizvesniji izbori u SAD, novi preokret koji bi mogao da bude odlučujući (FOTO+VIDEO)

04.11.2020

18:56 >> 15:49

0

Pravo glasa u Americi ove godine ima više od 240 miliona građana

(UŽIVO) Pratite na 24sedam: Najneizvesniji izbori u SAD, novi preokret koji bi mogao da bude odlučujući (FOTO+VIDEO)
Copyright

Izborni dan u Americi službeno je počeo otvaranjem prvih birališta, a glavna pažnja je usmerena na trku za Belu kuću. Amerikanci odlučuju ko će naredne četiri godine provesti na čelu SAD – republikanski kandidat Donald Tramp ili demokratski predstavnik, Džo Bajden.

Američki izbori su mnogo više od nacionalnog pitanja, a SAD kao najmoćnija država sveta ima veliki uticaj na politike i sudbine mnogih drugih zemalja, pa tako i na Srbiju, zbog čega ne iznenađuje velika zainteresovanost naših građana za ove izbore.

Pravo glasa u Americi ove godine ima više od 240 miliona građana, a rekordna izlaznost zabeležena je i pre izbornog dana, jer je više od 95 miliona Amerikanaca glasalo na ranim izborima. Sistem glasanja svodi se na dva koraka, prvi, glasanje na nivou države i drugo, u telu koje se zove Elektorski koledž, a u kojem je predsedniku potrebno najmanje 270 od 538 glasova.

Printscreen/Foxnews

15.58 – Sajber napad SAD na Rusiju i Iran

Sjedinjene Američke Države pokrenule su niz preventivnih sajber napada na Rusiju i Iran kako bi sprečile „pokušaje mešanja“ u američke izbore, izvestio je u dopisnik medijske mreže En-Bi-Si.

15:39 – Novi preokret: Bajden preuzeo vođstvo u Mičigenu

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden preuzeo je vođstvo u državama Mičigen i Viskonsin, a republikanac, aktuelni predsednik Donald Tramp, i dalje vodi u Pensilvaniji, javlja danas CNN. Bajden je u blagoj prednosti, ali je još rano za procenu konačnih rzultata.

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobednik izbora biti Tramp ili Bajden.

15:10 – Pentagon neće imati ulogu u američkim predsedničkim izborima

Pentagon neće igrati neku ulogu u dešavanjima u američkim predsedničkim izborima, saopštio je predsednik Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili, piše „Aksios“.

– Oružane snage SAD neće igrati nikakvu ulogu u mirnoj predaji vlasti – rekao je Mili tokom video-konferencije sa američkim medijima prošle subote koja je bila zatvorena za javnost.

Konferencija je usledila nakon izjave Džoa Bajdena da je on „apsolutno siguran“ da će vojska isterati Bajdena iz Bele kuće, ako on ne pristane da je sam napusti.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

14:28 – Sve oči uprte u Ameriku: Zašto još nije poznato ime predsednika SAD

Iako su mnogi očekivali da će se u sredu ujutru znati ime šefa države, to ipak nije slučaj, što ove izbore čini najneizvesnijim u američkoj istoriji. Zašto je to tako pročitajte OVDE.

14:01 – Obračun noževima kod Bele kuće: Četvoro ranjenih

Četiri osobe povezane sa desničarskom grupom “Praud boys” navodno su u sredu rano ujutro u Vašingtonu, ranjene nožem nakon izbornog slavlja u baru u blizini Bele kuće.

Incident se dogodio u bloku, nedaleko od Bele kuće, oko 02.26 ujutro, saopštila je policija.

Pročitajte još: Dvanaest činjenica o Beloj kući koje niste mogli da naučite na časovima istorije

13:33 – Bajden smanjio prednost Trampa u Mičigenu

Demokratski kandidat Džo Bajden smanjio je prednost Trampa u Mičigenu do 0,3 odsto, nakon prebrojanih 90 odsto glasova.

Aktuelni predsednik je zbog smanjene razlike u vođstvu za oko 13.000 glasova, a analitičari ocenjuju da je razlika prilično mala i da situacija u toj državi može lako da se promeni.

12:20 – Prekida se brojanje glasova u Nevadi

U američkoj saveznoj državi Nevadi prebrojavanje glasova nastaviće su sutra u 9 sati po lokalnom vremenu, objavio je danas Edison researč.

Kako prenosi portal Brejking njuz, ostalo je da se prebroje glasovi pristigli na dan izbora i oni koji će stići naredne nedelje. Do sada je prebrojano oko 70 odsto glasova i za sada blagu prednost ima kandidat demokrata Džo Bajden.

11:57 – Bajden napreduje u Mičigenu, Tramp ga stiže u Nevadi

Na osnovu 82 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Tramp vodi za 206.000 glasova. Ipak, procenjuje se da bi moglo da dođe do preokreta zbog glasanja poštom, jer se veruje da su simpatizeri demokrata poslušali apel svojih lidera da glasaju od kuće. Pre sat vremena, Tramp je imao prednost od preko 220.000 glasova u Mičigenu, prema podacima Foks njuza.

Situacija se okreće u Nevadi, državi koja donosi šest elektorskih glasova, gde je Bajden dugo imao prednost, ali ga je Tramp stigao i sada zaostaje samo 8.000 glasova, odnosno 0,6%.

Tanjug/Elias Funez/The Union via AP

11:28 – Premijer Slovenije čestitao pobedu Donaldu Trampu

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da je potpuno jasno da je američki narod izabrao Donalda Trampa za još jedan četvorogodišnji mandat na mestu predsednika SAD.

On je dodao da što više kašnjenja i negiranja činjenica bude bilo u glavnim medijima, konačni trijumf Trampa biće veći, prenosi STA.

11:03 – Preokret: Bajden preuzima vođstvo u Viskonsinu

Bajden sada ima tesnu prednost u Viskonsinu. Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, Bajden trenutno ima 1.581.581 glas (49.39 odsto), a Tramp 1.573.084 (49.13 odsto).

Do pre sat vremena Tramp je imao prednost od 109.000 glasova u odnosu na Bajdena, ali su se stvari preokrenule. Viskonsin nosi deset elektorskih glasova.

10:33 – Fejsbuk upozorio Bajdena

Društvena mreža Fejsbuk postavila je upozorenje uz objavu demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena nakon što je on objavio da je „na putu“ da pobedi aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa na izborima.

– Verujte i dalje, pobedićemo – napisao je Bajden na Fejsbuku u pokušaju da ohrabri svoje pristalice u izbornoj noći.

Keep the faith, guys. We’re gonna win this.

Posted by Joe Biden on Уторак, 03. новембар 2020.

10:11 – Rekordna izlaznost

Na ovogodišnjim izborima zabeležena je rekordna izlaznost, pa je tako Bajden već sada osvojio više glasova nego što su Tramp i Klintonova osvojili 2016. godine, ali i više nego što je Barak Obama osvojio 2012. godine.

I Tramp je nadmašio sopstveni broj glasova iz 2016.

9:45 – Pobednik izbora bi mogao da bude poznat tek za nekoliko dana

Bez obzira na to što je Donald Tramp proglasio pobedu na predsedničkim izborima, novi predsednik SAD bi možda mogao da bude proglašen tek za nekoliko dana, prenosi sajt Politiko.

Istina je da Tramp vodi u državama koje nisu objavile zvanične rezultate, međutim, zakoni tih država dozvoljavaju izbornoj komisiji da produže brojanje i narednih dana, a ako zatreba i nedelja.

9:28 – Grenel: Veoma sumnjivo što je prekinuto brojanje glasova

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Beograd i Prištinu i saradnik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel saopštio je na Tviteru da je veoma sumnjivo to što je prekinuto brojanje glasova u četiri savezne američke države i poručio da se ne sme dozvoliti preotimanje glasova.

– Zaustavljanje prebrojavanja glasova je sumnjivo. Veoma sumnjivo. Ostanite budni celu noć. Saberite se – poručio je Grenel na Tviteru.

9:14 – Zvanično: Bajden pobedio u Arizoni

Jednu od sving država osvojio je Bajden. On je dobio Arizonu i njenih 11 elektorskih glasova, a njegova pobeda u Arizoni prvi je trijumf nekog demokratskog kandidata u prethodne 72 godine.

Tanjug/Keith Birmingham/The Orange County Register via AP

9:03 – Ukupan broj glasova

Iako u američkom izbornom sistemu ukupan broj glasova nije presudan, taj odnos je 49,8% za Bajdena i i 48,6 % za Trampa.

Prema Foks njuzu, do sada je za aktuelnog predsednika glasalo 65.276.990 Amerikanaca, dok je za njegovog protivnika glasalo 66.950.455 birača.

8.41 – Zastoj u brojanju glasova u četiri države koje odlučuju pobednika

Četiri  države – Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen, Džordžija – ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN. Takođe, pored ove četiri države pobednik nije proglašen ni u Severnoj Karolini, Nevadi i Aljasci.

Foks njuz prenosi da u te četiri države vođstvo ima aktuelni predsednik Donald Tramp.

8:25 – Tramp: Spremamo se za veliku proslavu

– Spremali smo se za veliku proslavu, ali smo morali da otkažemo. Ljudi su izašli u rekordnom broju. Pobedili smo u Floridi i to je velika pobeda. Pobedili smo u velikoj državi Ohaju i Teksasu. Osvojili smo i Džordžiju. Jasno smo pobedili i u Severnoj Karolini – rekao je Tramp i zahvalio se pristalicama.

On je izrazio i sumnju u to da je pobedio Bajden u Arizoni i poručio da “prisustvuje velikoj prevari za naciju”.

– Mnogo je bitno da pobeđujemo u Pensilvaniji velikom razlikom – rekao je Tramp i izazvao veliki aplauz.

Izjavio je i da će od Vrhovnog suda tražiti da obustavi prebrojavanje glasova.

8:17 – Nju Džerzi i Arizona izglasali legalizaciju marihuane

Glasači u Nju Džerziju i Arizoni izglasali su danas legalizovanje marihuane za ličnu upotrebu, dok je u Oregonu odobrena upotreba psilocibina, halucinogene droge, u terapeutske svrhe.

Podsetimo, Kalifornija je prva američka država koja je legalizovala marihuanu za ličnu upotrebu 2018. godine.

7:59 – Tramp pobedio u Montani

Tramp pobedio u “republikanskoj” Montani koja nosi 3 elektorska glasa, javljaju američki mediji.

7:47 – Ubedljiva pobeda Republikanaca na izborima za guvernere

Predstavnici Republikanske partije pobedili su na izborima za guverenere u 8 od 11 država, javlja AP i televizija En-Bi-Si.

Reizabrani su Kris Sununu (Nju Hempšir), Fil Skot (Vermont), Džim Džastis (Zapadna Virdžinija), Erik Holkomb (Indijana), Dug Bjorgam (Severna Dakota) i Majk Parson (Misuri).

Što se tiče Demokrata, na mesto guvernera su reizabrani Džon Karni u Delaveru, Roj Kuper u Severnoj Karolini i Džej Insli u Vašingtonu.

Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko)

7:42 – Trampu četiri, a Bajdenu jedan glas elektora u Nebraski

Američki predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp osvojio je četiri od pet glasova elektora u Nebraski, dok je njegovom protivkandidatu iz redova demokrata pripao jedan glas u toj saveznoj državi.

Kako navodi AP, Tramp je pobedio u prvom kongresnom okrugu, u trećem kongresnom okrugu, kao i na nivou države.

Nebraska je jedna od dve države u kojoj se dele glasovi elektora.

7:36 – Oglasio se i Grenel

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenel naveo je da su ankete medija o rezultatima izbora u SAD netačne i optužio ih da pomažu demokratama da produže rok kako bi da pokušali da dobiju još glasova tokom narednih dana.

– Ankete medija su pogrešne, ali neće to da priznaju – naveo je Grenel na Tviteru u vreme kada pristižu rezultati izbora u SAD.

On je dodao da Tramp trenutno vodi u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji.

7:33- Najneizvesniji izbori u istoriji SAD

U SAD su u toku najneizvesniji predsednički izbori u istoriji ove zemlje, a sadašnji predsednik Donald Tramp ima šansu da ostane na toj poziciji ukoliko pobedi u nekoliko država u kojima trenutno vodi.

Ukoliko rezultati ostanu takvi, Tramp će ponovo u ući u Belu kuću uprkos anketama koje su davale prednost njegovom protivkandidatu

7:30 – Tramp vodi u Džordžiji

Prema rezultatima 89 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, vodi Tramp sa 52 odsto glasova, dok Bajden ima 46,7. Međutim, projekcija Njujork tajmsa je mnogo neizvesnija i trenutno predviđa moguć preokret i tesnu pobedu Bajdena.

7:28 – Prvo reagovanje iz Rusije: Tramp na putu da ponovi uspeh

Zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov smatra da preliminarni podaci glasanja u ključnim američkim državama sugerišu da je aktuelni predsednik Donald Tramp na putu da ponovi uspeh od pre četiri godine.

7.24 – Završeno glasanje u Americi

Glasanje na izborima u SAD je zvanično završeno, nakon zatvaranja izbornih mesta na Aljasci

07:17 – Ništa od iznenađenja, Tramp osvojio Teksas

Prema projekcijama AP, Tramp je osvojio Teksas i njegovih 38 elektorskih glasova.

7:12 – Tramp pobedio u Ohaju, vodi u Džordžiji, Viskonsinu, Pensilvaniji, Mičigenu i Severnoj Karolini

Američki predsednik Donald Tramp pobedio je demokratskog kandidata Džoa Bajdena u Ohaju, jednoj od ključnih država, pokazuju podaci na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova. Ohajo je između ostalog i značajan jer su republikanski kandidati koji su pobedili u toj državi u zadnjih 56 godina uvek postajali predsednici. Takođe, Tramp prema dosadašnjim podacima vodi i u Džordžiji, Viskonsinu, Pensilvaniji, Mičigenu i Severnoj Karolini.

Tanjug/AP Photo/Gemunu Amarasinghe)

7:10 – Bajden osvojio Havaje i Minesotu

Demokratski kandidat Džo Bajden je upisao još dve pobede, koje ga drže u trci sa Trampom – u pitanju su Havaji i Minesota.

Pobeda na Havajima mu je donela četiri elektorska glasa, dok mu je trijumf u Minesoti doneo 10 elektorskih glasova, preneo je Foks njuz.

6:57 – Tramp poslao hitno upozorenje

– Imamo veliko vođstvo, ali pokušavaju da ukradu izbore, i nikada im nećemo dopustiti da to urade. Glasovi se ne mogu dati nakon zatvaranja birališta – napisao je Tramp na Tviteru.

6:56 – Tramp i zvanično pobedio na Floridi

Donald Tramp je sada i zvanično pobedio na Floridi i osvojio 29 elektorska glasa. Tramp je osvojio 51,2%, a Bajden 47,8%.

6:54 – Amerika dobila prvu transrodnu senatorku

Sara Mekbrajd postala je prva transrodna senatorka u istoriji SAD.

Ona je osvojila 86 odsto glasova u Delaveru i biće najviše rangirana transrodna političarka u Americi.

6:47 – Bajden se obratio pristalicama

– Izbori nisu završeni dok se ne izbroji svaki glas… Budite strpljivi. Dobro se osećamo, sigurni smo da ćemo dobiti Arizonu – rekao je Džo Bajden u obraćanju pristalicama u Delaveru.

Rekao je i da veruje u dobar ishod u Viskonsinu i Mičigenu i u Pensilvaniji.

– Dobićemo Pensilvaniju. Na putu smo da dobijemo ove izbore – rekao je on.

Podsetimo, nakon 75 odsto prebrojanih glasova u Arizoni, proglašena je pobeda predsedničkog kandidata Džo Bajdena, zbog čega se Trampov izborni štab pobunio.

6:44 – Glavni tužilac Pensilvanije: Naspavajte se, načekaćete se rezultata

Džoš Šapiro, glavni tužilac Pensilvanije poručio je ljudima da se naspavaju jer će se načekati dok budu objavljeni rezultati.

6:35- Kladionice menjaju kvote

Iako je Džo Bajden gotovo čitave večeri bio favorit, kladionice su u roku od 15 minuta, kako pristižu novi rezultati, promenile kvote i dale prednost Donaldu Trampu za pobedu.

Ipak nešto kasnije Bajden je smanjio Trampovu prednost.

Tanjug/Greg Wohlford/ErieTimes-News via AP

6:30 – Zaoštrava se bitka za kontrolu Senata

Bitka za kontrolu nad Senatom SAD zaoštrila se danas nakon što je demokratama pripalo mesto u Koloradu, ali je ta stranka pretrpela neuspeh u Alabami, dok su republikanci pobedili u Južnoj Karolini, Teksasu i Kanzasu.

6:16 – Dimne bombe kod Bele kuće

Veliki broj demonstanata okupio se na ulicama Vašingtona i Sijetla.

Nedaleko od Bele kuće došlo je do manjih incidenata, povremenog koškanja među okupljenima, a bačene su i dimne bombe.

06:10 – Rezultati u nekoliko država će se čekati možda danima

Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen u kojima trenutno vodi Tramp, mogle bi tek u narednim danima da objave rezultate. Demokrate, republikanci i aktivisti spremaju za moguće pravne bitke u ovim državama zbog kasnog prebrojavanja glasova putem pošte. Naime, u ovim državama je odlučeno da se glasovi pristigli poštom ne broje pre glavnog dana izbora.

6:04 – Trampova kula pretvorena u tvrđavu

Trampova kula u Njujorku, zgrada u kojoj je Tramp živeo i radio pre nego što je postao predsednik SAD, pretvorena je u pravu tvrđavu, jer je njujorška policija obezbeđuje zbog potencijalnih nemira.

Policijske snage obezbeđuju kulu, a najmanje pet kamiona sa šljunkom poređano je ispred je nebodera u Petoj aveniji, u kojem je sedište Trampove organizacije i rezidencija predsednika u Njujorku, prenosi britanski San.

5:57 -Tramp osvaja Ohajo

Tramp preuzima vođstvo u Virdžiniji, gde sada ima malo više od 50 odsto glasova, a osvaja i Ohajo, jednu od ključnih država, prognozira Foks njuz, na osnovu 94% prebrojanih glasova.

5:55 – Kako su glasale ključne države

Situacija u ključnim državama gde je prebrojano više od 50 odsto glasova:

Teksas (38 elektora): Tramp 51,5, Bajden 47, 2 (prebrojano 74 odsto glasova)

Florida (29): Tramp 51,3, Bajden 47,8 (prebrojano 98 odsto glasova)

Ohajo (18): Tramp 53,2, Bajden 45,4 odsto (prebrojano 92 odsto glasova)

Džordžija (16): Tramp 54,4, Bajden 44,4 odsto (prebrojano 66 odsto)

Severna Karolina (15): Tramp 50,1, Bajden 48,7 (prebrojano 94 odsto)

Arizona (11): Tramp 45,1, Bajden 53,6 (prebrojano 73 odsto)

5:47 – Sukob demonstranata sa policijom

Nekoliko stotina ljudi okupilo se nedaleko od Bele kuće, na takozvanom trgu “Životi crnaca su bitni”, a prema navodima pojedinih medija, došlo je do sukoba sa policijom i jedna osoba je uhapšena.

Britanski San prenosi da se policija sukobila sa učesnicima protesta “Životi crnaca su bitni” i demonstrantima iz organizacije Antifa ispred Bele kuće, pošto su neki od njih rekli da će ostati tu nedeljama ako Donald Tramp bude ponovo izabran.

5:40 – Foks Njuz proglasio pobedu Bajdena u Arizoni

U Arizoni, na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova Bajden vodi sa 53,5 odsto glasova, dok Tramp ima 45,1 odsto. Foks Njuz je proglasio Bajdenovu pobedu u Arizoni, a Trampova kampanja se pobunila protiv toga.

05:34 – Protest u Portlandu

Više hiljada demonstranata grupe “Životi crnaca su bitni” okupilo se u Portlandu.

– Svi izađite iz kuća na ulice, nema pravde, nema mira – oni skandiraju.

Protest je za sada miran.

5:20 – Foks njuz: Bajdenu za sada 218, Trampu 207 elektora

Kada su brojke u pitanju Bajden je trenutno u vođstvu i ima 218 glasova elektora, dok sa druge strane Tramp ukupno ima 207 elektorskih glasova. Ipak, države koje “presuđuju” ovu borbu idu u korist aktuelnom predsedniku Trampu, prenosi Foks njuz.

5:11 – Neizvesno u Ohaju, Tramp za sada vodi

Na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pobediće u Ohaju, koji je značajan jer su republikanski kandidati koji su pobedili u toj državi u zadnjih 56 godina uvek postajali predsednici.

Trenutno, Tramp ima 52 odsto glasova naspram svog protivkandidata Džoa Bajdena koji ima 46,6, piše CNN i dodaje da ta država nosi 18 elektorskih glasova.

5:07 – Bajden pobedio u distriktu Kolumbija

Demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden pobedio je u distriktu Kolumbija, u kome se nalazi glavni grad Vašington, osvijivši tri elektorska glasa, piše AP.

Dodaje se da je Bajden odneo pobedu i u Novom Meksiku i NJujorku, Konektikatu, Delaveru, Ilinoisu, Merilendu, Masačusetsu i Roud Ajlendu, Virdžiniji, Vermontu.

Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

4:30 – Dramatična borba za Senat

Demokrate trenutno imaju blagu prednost u borbi za kontrolu u Senatu. Do sada su osvojili 40 mesta, a republikanci 38.

Što se tiče kongresmena, za sada vode republikanci sa 119, dok demokrate imaju 84 mesta.

4:13 – Tramp poveo u Ajovi

Zatvorena su birališta u Arizona, Ajovi, Montani, Nevadi, Juti i delova Ajdaha. Ajova je jedna od sving država,a prema prvim podacima tamo Tramp vodi.

4:00 – Tramp osvojio Kanzas

Prema pisanju Njujorka Tramp je pobedio u Kanzasu.

Tanjug/Alex Kormann/Star Tribune via AP)

3:55 – Bajden osvojio Kolorado

Demokratski kandidat vodi sa 131 osvojenim elektoratom, dok Tramp ima 92. Međutim, situacija u Teksasu, Ohaju i Floridi je sve neizvesnija.

3:42 – Tramp poveo u Teksasu

Da li će doći do iznenađenja u Teksasu ili ipak ne? Nakon što je Bajden bio u prednosti, sada je u blagom vođstvu aktuelni predsednik.

3:30 – Bitka u tri ključne države

Ohajo i Florida su “kolebljive” ili sving države što znači da se do sada pokazalo da ne favorizuju posebno ni republikance ni demokrate. Lome se koplja i u Teksasu. Prema nekim prognozama, ova država će takođe moći da se svrsta u krug neopredeljenih, “kolebljivih” država iako je do sada bila čvrsto uporište republikanaca. Tako da bi pobeda Bajdena u Teksasu bila veliko iznenađenje.

Prema poslednjim projekcijama Njujork tajmsa Bajden je osvojio 122, a Tramp 92 elektorska glasa

2:55 – Tramp u zamahu

Njujork tajms prenosi da je prema projekcijama Tramp osvojio i Severnu i Južnu Dakotu, Nebrasku i Vajoming. Bajden je dobio Novi Meksiko.

2:37 – Tramp osvojio Arkanzas

Prema projekcijama AP-a, Donald Tramp je pobedio u Arkanzasu, prenosi Gardijan.

2:14 – Protesti ispred Bele kuće

Nakon zatvaranja birališta, ispred Bele kuće se okupio veliki broj demonstranata.

Oni nose transparente usmerene protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Juče je ispred Bele kuće podignuta posebna zaštitna ograda koja onemogućava nekome da se na nju popne ili je preskoči.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Vlasnici kafića i restorana u blizini su zabarikadirali izloge da bi ih zaštitili od mogućih nereda.

2:01 – Tramp u ovom trenutku pobeđuje u Indijani i Kentakiju, Bajden u Vermontu

Prema preliminarnim rezultatima, Tramp je očekivano pobedio u Indijani i Kentakiju, a Bajden u Vermontu, javlja Glas Amerike.

Trampu pripada osam elektorskih glasova u Kentakiju i 11 u Indijani.

Bajden je odneo tri elektorska glasa u Vermontu.

AP javlja da je Tramp pobedio i u Zapadnoj Virdžiniji (5), a Bajden u Virdžiniji (13).

Prema prvim izveštajima, vodi se neizvesna trka u jednoj od ključnih država, Floridi, koja daje 20 elektorskih glasova.

1:45 – Rezultati se smenjuju iz minuta u minut

Prema najnovijim rezultatima, Tramp vodi u Indijani, Kentakiju i Zapadnoj Virdžiniji, dok je Bajden u prednosti u Vermontu, Nju Hempširu, Virdžiniji, Džordžiji i Floridi.

Na osnovu toga, Tramp ima 13, a Bajden 16 elektora, ali je Tramp do sada u ukupnom zbiru osvojio više glasova za nešto manje od 100.000.

1:20 – Tramp vodi u četiri države, među njima i Florida

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, aktuelni predsednik Donald Tramp vodi na predsedničkim izborima u Nju Hempširu (četiri elektorska glasa), Kentakiju (osam), Indijani (11) i Floridi (29).

Njegov demokratski protivkandidat Džozef Bajden vodi u Virdžiniji (13) i Vermontu (tri).

1:05 – Zatvorena birališta u sedam država

Birališta u sedam saveznih država u istočnom delu SAD zatvorena su pre nekoliko minuta, te se očekuju prve procene o trci Donalda Trampa i Džoa Bajdena.

Tanjug/AP Photo/Olga R. Rodriguez

Indijana, Kentaki, Florida, Džordžija, Južna Karolina, Virdžinija i Vermont će prve objaviti rezultate.

Prema predviđanjima, Donald Tramp će bez problema osvojiti Indijanu, Kentaki i Južnu Karolinu, a Bajden Virdžiniju i Vermont.

Florida i Džordžija su dve države u kojima se pobednik, verovatno, neće odmah saznati. Ako Florida “padne u ruke” Bajdenu, time bi ovi izbori bili i odlučeni.

Uskoro će birališta biti zatvorena i u Ohaju, koji je do sada uglavnom bio merilo za rezultate izbora. Kako glasa Ohajo, takvi budu konačni rezultati.

U naredna četiri sata biće zatvorena sva birališta, osim na Aljasci.

00:45 – Društvene mreže mobilisale vojske administratora

Fejsbuk, Tviter i Jutjub mobilisali su vojske administratora kako bi pazili na more dezinformacija koje su preplavile platforme nekoliko sati pre zatvaranja birališta.

Društvene mreže pokušale su da poprave svoj ugled narušen tokom predsedničkih izbora 2016. godine te su upotrebile čitav arsenal dosad neviđenih mera kako bi sprečile propuste.

00:01 – Korona virus i ekonomija glavna pitanja

Epidemija korona virusa i ekonomija, najvažnija su pitanja za više od polovine američkih birača na današnjim predsedničkim izborima u SAD, pokazuje izlazna anketa na izborima firme Edison, javlja Rojters.

Kako se navodi, dvoje od 10 birača na prvo mesto po važnosti stavlja epidemiju korona virusa prilikom izbora novog predsednika.

Ekonomiju na prvo mesto prilikom izbora stavlja 30 odsto Amerikanaca.

Edison, koji, kako navodi Rojters, prikuplja podatke izlazne podatke sa birališta i najnovije izborne rezultate za Nacionalni izborni medijski pul, takođe navodi da 40 odsto građana SAD smatra da se zemlja nije dobro suočila sa epidemijom korona virusa.

Prema ovoj anketi, polovina birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

23:40 – Tramp: Pobediti je lako, izgubiti nikada nije

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da veruje da će pobediti, ali je priznao da bi mogao i da izgubi.

“Mislim da ćemo imati izvanrednu noć, ali ovo su politika i izbori, i nikada ne znate”, rekao je Tramp u sedištu svoje kampanje u Arlingtonu u Virdžiniji, prenosi Glas Amerike.

Takođe je dodao da njegova kampanja daje dobre rezultate u državama kao što su Florida, Arizona i Teksas i naglasio važnost pobede u Pensilvaniji.

-Pobediti je lako. Izgubiti nikada nije lako. Barem, ne za mene, poručio je Tramp.

23:25 – Dačić: Pitanje pobednika je pitanje od milion dolara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da bi za Srbiju bilo bolje da se posle današnjih predsedničkih izbora u SAD nastavi politika kakvu je vodio aktuelni predsednik Donald Tramp.

Tanjug/James H. Wallace/Richmond Times-Dispatch via AP

On je za televiziju Kurir rekao da ko god pobedi na predsedničkim izborima treba da mu se čestita i da nije na nama da se mešamo u unutrašnje stvari drugih zemalja, jer to mogu samo velike sile.

Kako je rekao, važno je da izbori proteknu u mirnoj atmosferi jer nemiri u SAD mogu da se preliju na ceo svet.

22:50 – Predsednički kandidat Džo Bajden rekao je da ne želi da prejudicira rezultate

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

-Videćemo. Ako bude večeras nešto vredno priče, ja ću reći, ako ne čekaćemo dok se glasovi ne preboje. Mnogo toga je u igri sada, rekao je obraćajući se u Filadelfiji.

Demokratski predsednički kandidat izjavio je da će na današnjim predsedničkim izborima glasati najviše ljudi u istoriji SAD.

Kako prenosi Si-En-En, Bajden je kazao da je dobio informaciju da se očekuje da će na izborima glasati više od 150 miliona građana.

Bajden je dodao da je veliki odziv birača starosti od 18 do 30 godina, kao i da su, prema informacijama koje je dobio, “do sada 54 odsto glasača bile žene”.

22:30 – Instagram korisnici u čudu

Svetski mediji prenose da su pojedini Instagram korisnici u čudu ostali, jer ih je njihova omiljena društvena mreža obavestila danas da su izbori – sutradan.

Korisnica koja je na Tviteru podelila ovu činjenicu objasnila je da je nekoliko puta osvežila stranicu ali da je uvek pisalo isto, te da tek kada je obrisala pa ponovo instalirala aplikaciju, da je pisalo kako treba. Kako je navela, najverovatnije je u pitanju “greška”. Neki, međutim, nisu ovo prihvatili olako, navodeći da su mnogi mogli da budu dovedeni u zabludu ako su videli to obaveštenje, a da nisu reinstalirali Instagram.

22:10 – Odziv pre Izbornog dana premašio ukupan odziv na izborima pre četiri godine

Na ranom glasanju za predsedničke izbore u SAD glasalo je skoro 102 miliona Amerikanaca, što je 48 odsto upisanih birača, odnosno 73 odsto ukupno izašlih birača na prethodnim izborima 2016. godine, prenosi AP.

U nekoliko država, uključujući Teksas i Arizonu, odziv pre Izbornog dana već je premašio ukupan odziv na izborima pre četiri godine.

Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Pravo na rano glasanje, bilo lično bilo putem mejla ove godine je iskoristio veliki broj Amerikanaca pre svega iz straha od širenja korona virusa na biralištima.

Odziv birača velik je i na dan izbora, a građani strpljivo čekaju u redovima ispred birališta kako bi glasali na najneizvesnijim izborima u SAD, prenosi Rojters.

U Njujorku se redovi protežu i po nekoliko blokova, ali na mnogim biračkim mestima u zemlji nema puno ljudi što posmatrači tumače ranijim izlaskom na glasanje.

21:54 – Tramp se ponovo oglasio na Tviteru

Tramp se još jednom oglasio na Tviteru i ponovio svoj apel glasačima da se odluče za njega. Podsetio je i ovaj put na rekordni ekonomski rast zbeležen tokom njegovog prvog mandata.

21:44 – Pošte moraju odmah da dostave sve listiće

Savezni sudija je naredio da pošte moraju da provere svoje prostorije u kojima se nalaze glasački listići i da ih odmah dostave na brojanje.

Naredba se odnosi na Pensilvaniju, Floridu i Arizonu, a razlog je zabrinutost da listići neće stići na vreme izbornim zvaničnicima.

21:30 – Bajden se obratio okupljenima u Filadelfiji

Džo Bajden obratio se pred oko stotinak građana koji su se okupili u Filadelfiji. On je rekao da će, ako pobedi, ujediniti SAD, a ne deliti državu na crvenu i plavu Ameriku.

– Kako glasa Filadelfija, tako će glasati Pensilvanija – poručio je predsednički kandidat.

Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis

21.01 – Srpski diplomata ekskluzivno za 24sedam iz Vašingtona uoči izbora

Diplomata iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev ekskluzivno iz Vašingtona kaže za naš portal da dan protiče u znaku izbora i da je na ulicama primetno manje ljudi.

Dušan Kozarev, privatna arhiva

– Generalno se oseća da je situacija izborna, dan je u znaku tih dešavanja, u medijima, na ulicama, primetno je manje ljudi, a to nije slučaj samo danas nego svih ovih meseci zbog epidemije. Kada je reč o izbornom danu, vidi se da pojedine grupe od ranog jutra prave spontane skupove, izlaze sa zastavama, parolama, ali ništa nije dramatično – kaže Kozarev koji se trenutno nalazi u Vašingtonu.

Celu izjavu srpskog diplomate pročitajte OVDE.

20.20 – Rekordna izlaznost na izbore Latinoamerikanaca

Ove godine je na izbore izašao rekordan broj Latinoamerikanaca.

Prema prvim podacima, glasalo ih je 8,6 miliona, a interesantno je da su upravo demokrate posebno radile na tome da privuku Latinoamerikance na birališta.

19.27 – Ankete: Bajden vodi u četiri “kolebljive” države

Prema najnovijim anketama, demokratski kandidat na američkim predsedničkim izborima DŽo Bajden u izbornom danu vodi u četiri najvažnije “kolebljive” države.

Tanjug/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer via AP

Njujork Tajms piše da je Bajden, bivši potpredsednik, ispred Trampa na “bojnim poljima” Viskonsina i Pensilvanije, kao i na Floridi i u Arizoni, prema anketi koju je sproveo taj list sa Sijeni koledžom.

Njegovo vođstvo je najizraženije u Viskonsinu, gde ima potpunu većinu glasova i vodi sa 52 prema 41 odsto.

19.19 – Tramp posetio sedište stranke u Virdžiniji

Tramp je posetio sedište stranke u Virdžiniji i okupljenima rekao kako odlično stoje u Floridi, Pensilvaniji i Virdžiniji, inače takozvanim kolebljivim državama koje mogu da odrede pobednika.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

– Imaćemo odličnu noć, a još važnije i odlične četiri godine – rekao je i pozvao sve koji rade na njegovoj kampanji da se skupe oko njega.

18.45 – Trampov sin objavio sliku mape gde je Kosovo deo Srbije

Sin američkog predsednika Donalda Trampa, Donald Tramp Junior, objavio je danas sliku mape predviđanja izbornog rezultata, odnosno kako bi sve zemlje sveta glasale na američkim izborima, na kojoj se vidi da je Kosovo deo Srbije.

18:18 – Radnje zabarikidirane, policija nadgleda ekstremističke grupe

Veče uoči predsedničkih izbora u SAD, na izloge prodavnica u najpoznatjim trgovačkim četvrtima Njujorka stavljane su daske, zbog kontroverzne trke za mesto predsednika.

Razlog za zabrinutost su učestale pretnje na internetu, ali i niz incidenata proteklih dana, a “USA Tudej” izveštava da usred pojačanog straha od nasilja oko izbora, policija i stručnjaci nadgledaju ekstremističke grupe.

Kako prenosi CNN, zaštitna ograda postavljena je prethodne noći oko Bele kuće u iščekivanju nemira u izbornoj noći ili narednih dana. Ograda je takva da na nju eventualni demonstranti ne mogu da se popnu.

18.06 – U najmanje četiri države oboren rekord iz 2016.

Na Havajima, gde su građani prvi put glasali putem i-mejla, 484.000 glasača je već glasalo, što je više nego 2016. godine kada ih je bilo 429.000.

Tanjug/AP Photo/Otto Kitsinger

S druge strane, u Teksasu je na rano glasanje izašlo 8,7 miliona, koliko je glasalo ukupno na poslednjim američkim izborima.

Od jutros, najmanje četiri države – Teksas, Havaji, Vašington i Montana – već je premašilo izlaznost iz 2016. godine, javlja Asošijeted pres.

16:47 – Prva dama glasala na Floridi

Melanija Tramp uslikana je u Palm Biču, u Morton i Barbara Mendel rekreativnom centru na Floridi, kako glasa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jim Rassol

Kako prenose mediji, bila je jedina osoba tamo bez zaštitne maske.

Podsetimo, ona je preležala koronavirus.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike