Nastavlja se evakuacija civila: Ukrajinci gađali i večeras Donjeck, Zelenski ponovo kritikuje Zapad (FOTO)

06.03.2022

22:53

0

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Nastavlja se evakuacija civila: Ukrajinci gađali i večeras Donjeck, Zelenski ponovo kritikuje Zapad (FOTO)
ukrajina rusija 0203 - Copyright Profimedia/AP Photo/Serhii Nuzhnenko/Pixabay

11.Danas je jedanaesti dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio skori završetak zadatka uništenja vojne infrastrukture u Ukrajini, dok ukrajinski nacionalisti granatiraju naselja. 

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

AP Photo/Andriy Dubcha/Efrem Lukatsky/Ukrainian Security Forces /Emilio Morenatti
 

Ključni događaji desetog dana vojne operacije:

U Marijupolju i Volnovahi je uveden režim tišine i otvoreni su humanitarni koridori za evakuaciju civila – ali niko nije prošao kroz njih, samo nekoliko desetina ljudi uspelo je da se probije.
- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da nacionalisti ne puštaju stanovnike i koriste režim tišine za jačanje svojih pozicija. 

- Uprkos prekidu evakuacije iz Marijupolja, ukrajinske vlasti su saopštile da pripremaju humanitarne koridore iz Sumija, Harkova, Hersona i predgrađa Kijeva.

-Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne planira da uvodi ratno stanje ili druge vanredne situacije u Rusiji, a vojni obveznici i oni koji budu pozvani na obuku neće biti uključeni u vojnu operaciju.

-Putin je takođe izjavio da je skoro završeno uništavanje vojne infrastrukture u Ukrajini, uključujući avijaciju i protivvazdušnu odbranu i da postoji mnogo različitih opcija za demilitarizaciju Ukrajine, koji se nalaze na pregovaračkom stolu sa Kijevom.

-Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine održaće se 7. marta.

-U Kijevu je ubijen član prve delegacije na pregovorima sa Rusijom Denis Kirejev, potvrdio je ukrajinski ministar odbrane.

-Na sastanku u Kremlju Putin i izraelski premijer Naftali Benet, od kojeg je Zelenski zatražio posredovanje, razgovarali su o Ukrajini. Nakon što je Benet telefonirao Zelenskom odleteo je na pregovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Šta dosad znamo o sukobu?

- Osmi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

-Za sutra najavljena treća runda razgovora između Rusije i Ukrajine

 

Pratite 24sedam BLOG uživo...

-----------------------------------

23.52 - Zelenski ponovo kritikuje Zapad

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je večeras zapadne lidere zbog toga što nisu reagovali na upozorenje Rusije o mogućim napadima na vojno-industrijski kompleks Ukrajine.

- Rusija je za sutra zvanično najavila napad na našu teritoriju, na naša preduzeća odbrambenog kompleksa. Danas nisam čuo reakcije ni od jednog svetskog lidera, ni od jednog zapadnog političara na tu najavu - rekao je Zelenski, prenose RIA Novosti.

Profimedia
 

Kako navodi Ukrinform, Zelenski je u video poruci izrazio uverenje da se Rusija ponaša "drsko" zato što sankcije koje su joj uvedene nisu dovoljne i zato što svet ne pokazuje odlučnost da se rat zaustavi.

23.25 - Ukrajinski agenti planirali terorističke napade u LNR i Rusiji

Bezbednosne službe samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) uhapsile su dva pripadnika ukrajinske vojne obaveštajne službe koji su planirali terorističke napade, saopštilo je ministarstvo bezbednosti LNR.

U saopštenju se tvrdi da su ukrajinski obaveštajci planirali terorističke napade i u LNR i u Rostovskoj oblasti u Rusiji,

23.11 - Blinken: Članice NATO-a mogu da šalju borbene avione u Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da zemlje članice NATO imaju "zeleno svetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu.

On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na piitanje da li Poljska, kao članica alijense, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svetlo".

- U stvari, razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome kako možemo da pomognemo ako odluče da obezbede te avione Ukrajini i kako možemo da im pomognemo da nadomeste avione koje su poslali Ukrajini - rekao je Blinken.

22.30 Raša tudej na meti hakerskih napada

Printscreen
 

Sajt RT na ruskom jeziku trenutno je meta masovnog hakerskog napada iz inostranstva, a glavni izvor je adresa u SAD. Na drugom mestu su adrese iz Rusije, a potom iz Holandije, Velike Britanije, Ukrajine i Švedske, navedeno je u saopštenju.

21.58 - Ukrajinci ponovo gađali Donjeck

Ukrajinska vojska gađala je Dokučajevsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispaljeno je 10 raketa "Grad“ i 12 mina kalibra 120 milimetara, a granatirana je i periferija Donjecka na koju je ispaljeno osam granata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

21.03 Kijev traži da se Rusija i Belorusija izbace iz Svetske banke i MMF-a

Ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio je da je potpisao zvaničan zahtev stranim vladama da isključe Rusiju i Belorusiju iz članstva u MMF-u i Svetskoj banci.

19.03 - Putin razgovarao sa Benetom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

U saopštenju je navedeno da je razgovor deo Benetovih najnovijih kontakata sa liderima brojnih zemalja, preneo je Rojters.

Benet je rekao da će Izrael nastaviti da pokušava da posreduje između Rusije i Ukrajine.

18.55 Pušilin: Civili zarobljeni od strane ukrajinske vojske

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Ukrajinska vojska ne dozvoljava civilnom stanovništvu da napusti gradove. Ne osvrćući se na živote ljudi, oni pretvaraju kuće, stanove, škole i obdaništa u mesta odakle se puca, kaže Denis Pušilin, lider Donjecke Narodne Republike za Sputnjik.

- Oružane formacije Ukrajine ne zaziru ni od čega. Suve statističke činjenice govore da se granatiraju isključivo mirne četvrti naših gradova i rejona.Tokom 16 dana eskalacije, VFU je zabeležila skoro 800 otvaranja vatre iz svih vidova naoružanja. Od toga je u 653 slučajeva korišćeno teško naoružanje – uključujući taktičke raketne sisteme "Točka-U" i MLRS BM-21 "Grad".

18.20 Putin pozvao Makrona: Incident u ukrajinskoj nuklearki propaganda

Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je, putem telefonskog razgovora, poručio Makronu da su pokušaji da se odgovornost za incident oko nuklearne elektrane „Zaporožje“ prebaci na rusku vojsku deo propagandne kampanje, saopštila je pres-služba Kremlja.

- U vezi sa zabrinutošću Makrona o osiguravanju bezbednosti nuklearnih elektrana na teritoriji Ukrajine, ruski lider je detaljno izvestio o provokaciji ukrajinskih ekstremista u oblasti nuklearne elektrane 'Zaporožje' uz učešće diverzantske grupe - navodi se u saopštenju.

18:15  Sva borbena avijacija Ukrajine uništena

Ruska vojska uništila je praktično ceo protivvazdušni sistem ukrajinske vojske. Zvanični Kijev poziva NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine, što Alijansa odbija, ne želeći da dođe u direktni sukob sa Moskvom prenosi Sputnjik.

17:40 Ukrajinski "Azovi" pucali na kolonu civila

Dva civila ubijena su danas kada su militanti ukrajinske ekstremnodesničarske vojne jedinice "Azov" pucali na kolonu civila koji su pokušavali da napuste Marijupolj, dok su četiri osobe povređene, saopštila je Narodna milicija samoproklamovane Donjecke narodne republike (DNR).

17:00 Rusko ministarstvo potvrdilo: SAD finansirale ukrajinsko biološko oružje

Dokumenta, do kojih je rusko Ministarstvo odbrane došlo, potvrdila su sumnju da je ukrajinska vojska koristila vojno - biološko oružje. 

- Tokom specijalne vojne operacije otkrivene su činjenice koje ukazuju na hitno čišćenje tragova vojno-biološkog programa koji se sprovodi u Ukrajini, a koji finansira Ministarstvo odbrane SAD - rekao je portparol ministarstva Igor Koneškov.

16.08 - Blinken: Razmatramo odluku o prekidu kupovine ruske nafte

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Vašington razmatra sa saveznicima u Evropi odluku o prekidu kupovine ruske nafte.

AP Photo/Susan Walsh
 

16.01 - Član ukrajinskog tima pregovarača: Pregovori teku sporo, ali postoji napredak

Član ukrajinske delegacije u pregovorima Kijeva i Moskve, David Arahamija, izjavio je da su oba pregovaračka tima zadovoljna obostranom spremnošću da jedni druge saslušaju i da vode aktivan razgovor.

- Koliko ja znam, obe strane su srećne što dve grupe barem slušaju jedna drugu, što aktivno razgovaraju o raznim pitanjima - rekao je Arahamija u intervjuu za Foks njuz.

15.00 - Lider DNR tvrdi da imaju dokaze da je NATO pomagao ukrajinskim nacionalistima

14.05 - Razgovarali Putin i Makron

14.00 - DNR: Ukrajinske snage granatirale su Aleksandrovku - ispaljene su četiri granate, kalibra 120 milimetara

13.25 - Putin otkrio Erdoganu pod kojim uslovima će Rusija obustaviti vojnu operaciju u Ukrajini

12.42 - Kijev je odbio da garantuje režim prekida vatre u Marijupolju i Volnovahi, saopštio je predstavnik Narodne milicije Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

12.40 - Južna Koreje zabranila putovanja u Rusiju i Belorusiju

Vlada Južne Koreje odlučila je danas da zabrani svojim državljanima da putuju u Rusiju i Belorusiju zbog eskalacije krize u Ukrajini.

Zabrana putovanja 4. nivoa, najvišeg u južnokorejskom zakonodavstvu, od utorka stupa na snagu, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

11.38 - Veliki broj izbeglica

Zvaničnik: 181.000 izbeglica iz UKR stiglo u Rusiju

Više od 181.000 izbeglica stiglo je u Rusiju iz Ukrajine, uključujući više od 162.000 stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) čija je evakuacija počela 18. februara, saopštio je neimenovani ruski zvaničnik.

Premijerka: U Moldaviju stiglo 230.000 izbeglica iz Ukrajine

Od početka oružanih sukoba u Ukrajini, 24. februara, više od 230.000 ljudi je uspelo da pređe u Moldaviju, a 120.000 ih je ostalo, rekla je danas premijerka Natalija Gavrilita na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom u Kišinjevu.

Granična služba Poljske saopštila je da je u tu zemlju stiglo već 922.000 izbeglica iz Ukrajine.

„Juče, 5. marta, bio je novi rekord – pripadnici Granične službe su propustili 129.000 ljudi iz Ukrajine. Danas, do 07.00 – 39,800", objavila je služba.

AP Photo/Emilio Morenatti
 

11.00 - U toku je razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, javlja televizija TRT Haber.

10.58 - Marijupolj na ivici humanitarne katastrofe

Marijupolj se nalazi na ivici humanitarne katastrofe, jer nema vode, hrane, lekova, struje, gasa.

- Situacija je strašna. I veze su u prekidu. Kontakt sa stanovnicim Marijupolja je krajnje otežan - objasnio je lider DNR Denis Pušilin.

Snage Donjecke narodne republike već čiste od ukrajinske vojske određena područja grada.

10.56 - EU neće finansirati slanje vojnih aviona u Ukrajinu, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

10.55 - Trupe DNR nastavljaju da hvataju ukrajinske militante, zarobljen pripadnik Azova

 

 

10.52 - Konašenkov: Snage LNR i DNR kontrolišu 11 naselja

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, izjavio je danas da su pripadnici snaga samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR) uspostavili kontrolu nad 11 naseljenih mesta.

Profimedia
 

9.55 - Mariujpolj: Evakuacija civila tokom današnjeg prekida vatre

Gradsko veće Marijupolja saopštilo je da će evakuacija prvih grupa građana, od ukupno 400.000 koliko ih je u opkoljenom gradu, početi danas u podne po lokalnom vremenu, tokom privremenog prekida vatre koji će trajati do večeras u 21 sat.

9.49 - Ofanziva ide po planu

Ofanziva snaga Donjecke narodne republike ide po planu, vojska napreduje, saopštio je portparol Narodne mislicije DNR Eduard Basurin.
On je istakao da ukrajinska vojska nastavlja da granatira područje republike, pre svega gađa trafostanice. Tom prilikom, povređeno je 19 civila, dok je oštećeno 14 kuća.

9.39 - Južna Koreja uvodi sankcije i Belorusiji

Južna Koreja će uvesti sankcije Belorusiji zbog "aktivne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu", koje podrazumevaju, između ostalog, i kontrolu beloruskog izvoza, saopštilo je danas iz ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje.

9.10 - Vozači i Srbije i dalje zarobljeni na granici

Ukupno pet vozača kamiona iz Srbije, četvorica na ukrajinsko-poljskom graničnom prelazu Jagodin i jedan u Semipolki nadomak Kijeva, već 10. dan čekaju da dobiju dozvolu za povratak u Srbiju.

Pixabay
 

 

08:54 - Evropske valute pod pritiskom

Na svetskim je tržištima vrednost dolara prošle sedmice snažno je porasla, dok je kurs evra pao jer je rat u Ukrajini usmerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle sedmice više od 2 odsto, pa je u jednom trenutku dosegnuo 98,80 bodova, najviši nivo od maja 2020. godine. Više saznajte OVDE.


8.05 - Ukrajina: Ruska avijacija oborila dva helikoptera, bespilotne letelice...


U poslednja 24 časa ruska avijacija je u području Kijeva oborila dva helikoptera Mi-8, šest dronova, uključujući "Bajraktar TB-2", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom specijalne operacije za demilitarizaciju Ukrajine uništeno je 69 aviona na zemlji i 24 u vazduhu, 778 tenkova i druge oklopne tehnike.
 

7.20 - Zaharova: U 2022. Ukrajini stiglo 50 vojnih transporta

Profimedia
 

 

 U Ukrajinu je od početka ove godine sletelo skoro 50 transportnih vojnih aviona sa naoružanjem iz raznih zemalja, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Gutereš:UN povećava humanitarnu pomoc za građane Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da će UN povećati obim humanitarnih aktivnosti, kako bi pomogle stanovništvu koje je ostalo u Ukrajini, kao i milionima onih koji su napustili tu zemlju.

Taj stav Gutereš je preneo sinoć šefu ukrajinske diplomatije Dmitru Kulebi u telefonskom razgovoru, saopštio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik, prenosi AP.

 

7.00 - Eksplozije u Kijevu, proglašena vazdušna opasnost

U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost nakon što je oko ponoći ođeknulo više eksplozija u nekoliko okruga, javlja Unian.

Kako navodi ukrajinska agencija, eksplozije su prijavili očevici. Svi stanovnici Kijeva pozvani su da hitno odu u skloništa.

 

 

6.40 - Ukrajinci tvrde da je pregovarač Kirejev poginuo

Član ukrajinske delegacije za pregovore sa Rusijom Denis Kirejev poginuo je tokom specijalnog zadatka, saopštila je glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

U saopštenju se navodi da je on jedan od trojice obaveštajnih zvaničnika koji su stradali tokom izvođenja specijalnih zadataka, prenosi TASS.

AP Photo/Serhii Nuzhnenko
 

 


"Oni su poginuli braneći Ukrajinu", tvrdi se u saopštenju.

Pethodno su mediji preneli da je služba bezbednosti Ukrajine ubila člana ukrajinske pregovaračke delegacije Denisa Kirejeva. Kirejev je osumnjičen kao ruski špijun, a mediji navode da je Služba bezbednosti Ukrajine došla do dokaza o izdaji Kirejeva i snimaka njegovih telefonskih razgovora.

6.30 - „Lekari bez granica“ smatraju da je situacija u Marijupolju katastrofalna.

Oni su napomenuli da zalihe hrane nestaju, a nema ni vode, struje i grejanja.

Humanitarni koridori biće ponovo otvoreni u Marijupolju i Volnovahi u nedelju ujutro, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

6.25 - Granatiran grad Pervomajsk

U granatiranju grada Pervomajsk sa strane naselja Popasna iz artiljerijskih oruđa kalibra 152 mm oštećeno je 8 stambenih zgrada i gasovod, saopštila je Narodna milicija LNR.

6.20- Ispaljene mine na selo Vesjolo

Ukrajinske snage su u 5.30 po srednjoevropskom vremenu ispalile 7 mina kalibra 120 mm na selo Vesjolo u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

 

6.15  - Zelenski razgovarao sa Bajdenom

AP Photo/Alex Brandon, Pool
 

 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

-U okviru stalnog dijaloga još jednom sam razgovarao sa predsednikom SAD. Na dnevnom redu su bila bezbednosna pitanja, finansijska podrška Ukrajini i nastavak sankcija Rusiji“, napisao je Zelenski na Tviteru.

 

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike