Kijev ne zna da se zaustavi: Ukrajinski premijer poslao zvaničan zahtev - Rusija da se isključi iz Svetske banke i MMF-a

06.03.2022

19:56

0

Pored zahteva za izbacivanje Rusije, tu je zahtev i za Belorusiju

Kijev ne zna da se zaustavi: Ukrajinski premijer poslao zvaničan zahtev - Rusija da se isključi iz Svetske banke i MMF-a
Copyright Profimedia

Kijev traži da se Rusija i Belorusija izbace iz Svetske banke i MMF-a

Ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio je da je potpisao zvaničan zahtev stranim vladama da isključe Rusiju i Belorusiju iz članstva u MMF-u i Svetskoj banci.

- Ove dve vlade su prekršile svoje obaveze i usmerile svoje politike na rat - naveo je Šmigal.

Dok Ukrajina "pali vatru", Svetska banka poziva na smirivanje situacije.

Kako upozorava, Rusija i Ukrajina veliki proizvođači hrane, te da nema "načina da se dovoljno brzo nadoknadi gubitak njihovih isporuka, što povećava cene".

Ukrajina je najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja, dok je Rusija na drugom mestu, prema kompaniji „S&P Global Plats“. Zajedno, učestvuju sa 60 posto u toj svetskoj proizvodnji.

Dve zemlje takođe imaju udeo od 28,9 procenata u svetskom izvozu pšenice, prema evidenciji "JP Morgana", navodi BBC i dodaje da cene pšenice na Čikaškoj terminskoj berzi dostižu najviše nivoe u poslednjih 14 godina.

Ruske isporuke ove sirovine ograničene su zbog sveobuhvatnih zapadnih sankcija koje sputavaju ostatak sveta da kupuje od Rusije, a s druge strane, isporuke iz Ukrajine su prekinute pošto su zbog borbi zatvorene crnomorske luke u toj zemlji.

Isti problem važi i za snabdevanje ruskim energentima, što je posebno štetno za zapadnu Evropu čije su vlade "zanemarile druge aspekte kako da obezbede dovoljno struje".

Oko 39 posto električne energije u EU potiče iz elektrana koje sagorevaju fosilna goriva, a Rusija je, kaže, najveći snabdevač Evrope upravo naftom i gasom.

Budući da EU nastoji da ubrza svoju tranziciju na druge izvore energije, predstavnici Svetske banke smatraju da bi Rusija „mogla trajno da izgubi neka od svojih tržišta“, a gubitak tih prihoda je još jedna od stvari kojima će ovaj rat ugroziti životni standard u Rusiji, i dovesti do pada vrednosti rublje i rasta inflacije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike