Putin otkrio Erdoganu: Rusija će pod ovim uslovima obustaviti vojnu operaciju u Ukrajini

06.03.2022

12:28

0

Važan razgovor dva lidera

Putin otkrio Erdoganu: Rusija će pod ovim uslovima obustaviti vojnu operaciju u Ukrajini
putin-erdogan - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruske snage obustaviti vojnu operaciju u Ukrajini jedino ako ukrajinska strana prekine vatru, kao i da je Rusija spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima.

Posle jednočasovnog telefonskog razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da će ruska vojna operacija biti prekinuta ako zahtevi Moskve budu ispunjeni.

Putin je naglasio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajinu odvija po planu i u skladu sa rasporedom.

- Oružane snage Rusije čine sve što mogu da spasu živote i osiguraju bezbednost civila. Precizni udari se izvode isključivo na objekti vojne infrastrukture - naglašava ruska strana.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
 

Kako se navodi, posebno okrutno i cinično deluju nacionalističke, neonacističke formacije koje nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem Donbasa i koji u ukrajinskim gradovima i naseljima koriste civile kao živi štit, uključujući i strance koje praktično drže kao taoce.

Putin je tokom razgovora skrenuo Erdoganu pažnju na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odloži pregovarački proces nemaju perspektivu.

- Izražena je nada da će tokom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktuelnu situaciju - ističe se.

Potvrđena je spremnost ruske strane za dijalog sa ukrajinskim vlastima i sa stranim partnerima u cilju rešavanja sukoba.

Putin je takođe potvrdio spremnost ruske strane da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se turski državljani bezbedno evakuisali iz područja gde su u toku borbena dejstva.

Kako se navodi u saopštenju kabineta turskog lidera, Erdogan je tokom razgovora sa Putinom naveo da je Ankara spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Istakavši da hitan opšti prekid vatre ne samo da bi umanjio humanitarne probleme u regionu, nego i pružio mogućnost da se pronađe političko rešenje, predsednik Erdogan je ponovio svoj apel: 'Hajde da zajedno utremo put ka miru'. Predsednik Erdogan je ukazao na značaj usvajanja hitnih mera za osiguravanje prekida vatre, otvaranja humanitarnih koridora i potpisivanja mirovnog sporazuma. 

Istakavši da je stalno u kontaktu sa ukrajinskom stranom i drugim zemljama, predsednik Erdogan je kazao da će nastaviti da ulaže napore za vođenje sveobuhvatnih pregovora i postizanja rezultata“, navodi se u saopštenju turske strane.

Erdogan je takođe kritikovao besomučnu kampanju diskriminacije ruske kulture i njenih delatnika koja uzima maha u nizu zapadnih država.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike