Završeni pregovori u Belorusiji: NATO raspoređuje snage za reagovanje, ruski konvoj hrli ka Kijevu (FOTO/VIDEO)

28.02.2022

22:50

0

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Završeni pregovori u Belorusiji: NATO raspoređuje snage za reagovanje, ruski konvoj hrli ka Kijevu (FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija sukob 2802aaaa - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky//Marienko Andrew/Profimedia

Peti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Sve je spremno za pregovore Moskve i Kijeva u Belorusiji. U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage, dok borbe u Donbasu još traju.

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. Tri dana kasnije ruski predsednik Vladimir Putin objavio je o početku specijalne vojne operacije u regionu.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan. Mnoge zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione. Juče je Volodimir Zelenski odbio da pregovara u Belorusiji, pa je na kraju dogovor ipak postignut. 

Tanjug/AP Photo/Damian Dovarganes)
 

 

Pratite 24sedam BLOG uživo...

 

Šta dosad znamo o sukobu?

- Peti dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

-  Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

-Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

-Amerikancima savetovano da napuste Rusiju

23.49 - Ruski konvoj hrli ka Kijevu

Na satelitskim snimcima privatne američke kompanije Maksar Teknolodžiz Inc koji su danas objavljeni vidi se vojni konvoj koji se proteže preko 27 kilometara i ruske kopnene snage koje nastavljaju da se približavaju glavnom gradu Ukrajine, saopšteno je iz te kompanije.

Iz kompanije Maksar Teknolodži navode da je u konvoju koji je snimljen na istočnom prilazu aerodromu Antonov kako se kreće ka Kijevu, bilo više stotina oklopnih vozila, tenkova, artiljerijskih oružija i vozila za logističku podršku, prenosi Rojters.

 

 

23.37 - Zelenski uvodi bezvizni režim za strance koji žele da ratuju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju privremenog bezviznog režima za strance koji žele da se pridruže Međunarodnoj odbrambenoj legiji Ukrajine od 1. marta 2022. godine.

23.17 - Akcije EU i njena uloga u događajima u Ukrajini neće ostati bez oštrog odgovora

Ovo je saopštilo večeras rusko Ministarstva spoljnih poslova i poručilo da će Rusija nastaviti da obezbeđuje sprovođenje vitalnih nacionalnih interesa, bez obzira na sankcije.

- Vreme je da zapadne zemlje shvate da je njihova nepodeljena dominacija u globalnoj ekonomiji odavno prošlost - ističe se u saopštenju.

Napominje se da će "građani i strukture EU uključene u snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine smrtonosnim oružjem i gorivom biti odgovorni za sve posledice takvih akcija u kontekstu tekuće specijalne vojne operacije".

22.59 - "Ankara je spremna"

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima, saopštio je beloruski Sputnjik.

- U ponedeljak uveče održan je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Turske Aleksandra Lukašenka i Redžepa Tajipa Erdogana. Glavna tema razgovora bila su dešavanja u centralnoj Evropi i pitanja rata i mira - kaže se u izveštaju.

21.59 - SAD naredile da 12 ruskih službenika pri UN napusti zemlju

Sjedinjene Američke Države naredile su da 12 službenika ruske misije pri UN napuste zemlju do 7. marta, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja.

Istakao je da su time vlasti SAD "preduzele još jednu neprijateljsku akciju protiv ruske misije pri UN, grubo kršeći obaveze kao zemlje u kojoj se nalazi sedište UN", prenosi Interfaks.

21.00 NATO raspoređuje snage

Profimedia
 

NATO u vezi sa situacijom u Ukrajini prvi put u okviru kolektivne odbrane raspoređuje snage za reagovanje, navodi se u saopštenju Vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse koje je poslato Briselu nakon hitne sednice.

- Odbrambeni planovi NATO-a su sprovedeni i kao rezultat toga se prvi put u kontekstu kolektivne odbrane raspoređuju NATO snage za reagovanje - piše u saopštenju.

20.20 Objavljen snimak akcije helikoptera ruske armije 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke helikoptera ruske armije u akcijama protiv ukrajinske armije i vojnih objekata.

Flota ruskih udarnih helikoptera Ka-52, poznatija je kao "Aligator".

 

 

Na kraju su prikazani i rezultati napada - delovi uništene tehnike ukrajinske vojske, među kojima su i samohodni topovi Gvozdika.

20.00 Izlazak iz Ukrajine uslovljen bojom kože

Na železničkoj stanici u Ljvovu, u zapadnoj Ukrajini, izveštač TV Frans 24 razgovarao je sa nekoliko studenata iz Afrike koji se žale da su sprečeni da pređu granicu sa Poljskom na prelazu Medika.

"Zaustavili su nas na granici i rekli nam da crncima nije dozvoljen prelazak granice. Mogli smo samo da gledamo kako svi ostali prelaze granicu", rekao je Mustafa Bagi Sila, student iz Gvineje.

19.44 - Još 110 vojnika VK Ukrajine dobrovoljno je položilo oružje

Ovu vest je objavio na brifingu zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

 

 

 

19.30 Snažna eksplozija u Kijevu, čula se detonacija 

Snažna ekpslozija odjeknula je večeras Kijevom.

Nebo je obasjala jarka svetlost, detaljnije OVDE.

Za sada nema informacija o tome kako je došlo do eksplozije.

19.00 Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Interpola

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski zatražio je hitno proterivanje Rusije, preneo je britanski "Gardian".

18.22 - Brisel zvanično uveo novi paket sankcija Rusiji

Savet EU danas je i zvanično usvojio novi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti ”teške posledice Rusiji” zbog njenih akcija u Ukrajini.

Profimedia
 

18.00 Zelenski potpisao 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Sibiga.

- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je istorijski dokument - aplikaciju za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji - napisao je Sibiga na Fejsbuku, preneo je Interfaks.

17.31 - Završeni pregovori Rusije i Ukrajine

Dve strane sedele za pregovaračkim stolom više od pet sati.

Profimedia
 

17.21 Zaharova osudila dvoličje Zapada

- NATO eksperimenti i uporno prećutkivanje stanja u Donbasu doveli su do humanitarne i političke katastrofe u Evropi. Tome se moralo stati na kraj jer je Zapad odbijajući da organizuje bilo kakve pregovore davao podršku agresivnim izjavama i direktnim pretnjama koje je marionetski režim u Kijevu upućivao Rusiji - poručila je Zaharova na kanalu Telegram, prenosi TAS S.

16.59 -  Putin potpisao Ukaz zbog svih uvedenih sankcija

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je "Ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile“.

Dokument je objavljen na zvaničnom sajtu Kremlja.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.20 - Zaharova: Nije Rusija pokrenula rat, ona ga završava

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da su "eksperimenti NATO i čuvanje javnosti" na Zapadu od informacija o situaciji u Donbasu doveli do humanitarne i političke katastrofe na tlu Evrope.

16.15 - Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa liderima Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Vlaidmirom Zelenskim, potvrdio je pisanje zapadnih medija portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

15.45 U toku treći krug pregovora

Ukrajinski zvaničnik koji se nalazi u Belorusiji napisao je na svom Tviter nalogu da je u toku treća runda pregovora sa ruskim diplomatama.

15.42 - Donjeck: 3 poginulih, 7 ranjenih u ukrajinskom granatiranju

Tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u Gorlovki u ukrajinskom granatiranju, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

15.34 - Stejt department je pozvao američke građane da izbegavaju putovanja u Rusiji zbog događaja u Ukrajini, pretnji terorizmu i ograničenosti transportnog saobraćaja. Pozvali su američke državljane u Rusiji da hitno napuste tu zemlju.

15.00 - Geraščenko: Završeni pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine su završeni, saoštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašcenko.

Drugi detalji nisu objavljeni.

14.57 - Lavrov ne može u Ženevu jer je ruskim avionima zabranjen pristup

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je put u Ženevu zato što avion ne bi mogao da prođe kroz vazdušni prostor koji je Evropska unija zatvorila za rusku avijaciju u okviru sankcija Moskvi, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor.

14.22 - Rusija: Zabrana za 36 kompanija da koriste vazdušni prostor

Rusija je danas zabranila avio-kompanijama iz 36 zemalja da koriste vazdušni prostor Rusije, u znak odmazde zbog sankcija kojima je pogođen sektor ruske avijacije.

Među kompanijama kojima je zabranjeno da koriste vazdušni prostor Rusije su one iz Velike Britanije, Nemačke, Španije, Italije i Kanade.

14.18 - Plenković najavio slanje oružja u Ukrajinu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas u Zagrebu slanje zaštitne opreme i oružja Ukrajini, kao i podizanje stanja pripravnosti za prihvat izbeglica i obezbeđivanje snabdevanja gasom.

13.50 - SAD obustavile rad ambasade u Minsku

Profimedia/Sergei Kholodilin/BELTA/TASS
Pregovori se održavaju u Belorusiji

13.30 - Belorusija spremna da učestvuje u pregovorima

Beloruska strana je spremna, ukoliko bude potrebno, da učestvuje u razgovorima Ukrajine i Rusije, izjavila je danas predstavnica za medije predsednika Belorusije Natalija Ajsmont.

13.11 - „Nuklearna trijada“ Rusije otpočela borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama

Ruske raketne strateške snage, Severna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija počele su da izvršavaju borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama, saopštio je u svom izveštaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ministar odbrane Sergej Šojgu.

12.47 - Sve dok na pregovorima Rusije i Ukrajine u Gomeljskoj oblasti ne budu postignuti precizni sporazumi, vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti, smatra predstavnik LNR u humanitarnoj podgrupi za Donbas Rodion Mirošnik.

12.38 - Hakerska grupa Anonimus oborila je ruske sajtove Komersanta, TASS-a i drugih.

12.20 - Selo Aleksandrovka na periferiji Donjecka ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinskih snaga, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

12.00 - Ruska i ukrajinska delegacija sele za pregovarački sto

Više o tome OVDE.

11.50 - Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck

Ispaljeno je 15 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordiaciju prekida vatre.

11.28 - Kremlj: Ukrajinski nacionalisti koriste civile kao živi štit

Ukrajinske nacionalističke grupe koriste civilno stanovništvo kao živi štit, što je nedopustivo, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

11.17 - Počeli pregovori između ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji

Palata iz 18. veka: Ovde se održavaju pregovori Rusije i Ukrajine (FOTO)

11.10 - Stoltenberg: NATO saveznici će pojačati podršku Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će NATO saveznici pojačati podršku Ukrajini raketama za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i finansijskom pomoći.

10.27 - Kijev traži prekid vatre

10.25 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je informaciju da je doneta odluka da se oslobode zatvorenici koji su ranije učestvovali u vojnim operacijama, „kako bi iskupili svoju krivicu“

10.19 - Rumunija će do kraja dana blokirati sajtove agencije Sputnjik i emitovanje televizije RT

9.49 - Grčka zatvorila vazdušni prostor za sve ruske avione

Grčka je zatvorila vazdušni prostor za sve ruske avione u skladu sa odlukom Evropske unije, saopštila je danas uprava za civilno vazduhoplovstvo te zemlje.

9.45 - Turističke agencije izbrisale Rusiju iz ponude

Nemačke turističke agencije izbrisale su Rusiju iz svoje ponude kao reakciju na vojnu operaciju ruske vojske u Ukrajini.

Više o tome OVDE.

9.30 - Ukrajinska delegacija helikopterima stigla na mesto održavanja pregovora sa Rusijom

Više o tome OVDE.

9.20 - Letonija: Parlament izglasao da se građani bore u UKR

Parlament Letonije jednoglasno je izglasao da svojim državljanima dozvoli da se bore u Ukrajini ukoliko žele, navodi se u današnjem saopštenju parlamenta.

9.19 - Čečeni iz Austrije krenuli u rat u Ukrajinu

Mnogi Čečeni iz Evrope, pa i iz Austrije, trenutno putuju na ukrajinski front, ali ne da se bore na strani Rusa, kako to želi predsednik Cečenije Ramzan Kadirov, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Oni, kako tvrde, žele da se bore kao strani borci na strani Ukrajinaca protiv Rusa.

Broj Čečena iz Austrije koji su pošli u Ukrajinu na ratište je nejasan, ali austrijske vlasti upozoravaju da je jasan zakon prema kom onaj ko dobrovoljno aktivno učestvuje u ratnim dejstvima u inostranstvu može izgubiti austrijsko državljanstvo.

9.11 - Belorusija izglasala: Rusija može da postavi nuklearno oružje i na njenoj teritoriji

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

9.08 - Ruska vojska napravila siguran prolaz kojim građani mogu napustiti Kijev

8.47 - Rusija:  Preuzeli smo kontrolu nad nuklearkom u Zaporožju

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruske snage kontrolišu područje oko nuklearne elektrane, prenosi Interfaks.
 

8.45 - DNR obustavila opštu mobilizaciju

AP Photo
 

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

8.40 - Vatikan: Sremni smo da olakšamo dijalog između RUS i UKR
 

Pixabay
 

Vatikan je spreman da "olakša dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin.

Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da "uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.
 

8.37 - Ukrajinski obaveštajci: Belorusija spremna da nas napadne

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da Belorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji".

Podsećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

8.30 - Ruska avijacija drži pod kontrolom vazdušni prostor Ukrajine

Ruska vojna avijacija osvojila je vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine, izjavio je u portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u protekla 24 časa uništile osam borbenih vozila „Buk M-1“, kontrolne stanice PVO sistema S-300 i „Buk M-1“, tri radio-tehničke pozicije sa stanicama P-14 i četiri borbena aviona na zemlji i jedan u vazduhu. Opširnije pročitajte OVDE.

Savet EU usvojio sankcije protiv Rusije, mere podrške Ukrajini 

Profimedia Pixabay
 

 

8.20 -  Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podržao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatstiki angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

8.10 -  Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je sinoć da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. Ne zna se kada će slučaj biti razmatran.

8.00-  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas".

AP Photo/Ferdinand Ostrop
 

 


Neimenovani izvor je rekao za Rojters da će EU poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 450 miliona evra.

7.50 - U protekla 24 sata u DNR su poginula tri civila, a šestoro je ranjeno, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Kako je istakao, nastavlja se oslobađanje naselja od ukrajinske vojske.

Odjekivale eksplozije u Kijevu Krakovu

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

 7.35 - Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija.

U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters.

Agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na severu Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

7.25 - "U toku je informacioni rat protiv Rusije"

24sedam/M. S.
 

 

Na društvenim mrežama je u toku informacioni rat protiv Rusije koji uključuje i pokušaje da se napadi ukrajinskih snaga prikažu kao akcije ruske vojske, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Na društvenim mrežama je u toku informacioni rat protiv Rusije. S obzirom da nema dokaza o uništavanju civilne infrastrukture od strane ruskih snaga, prikazuju se zločini koje su počinili Ukrajinaci, nacionalisti u Donbasu i predstavljaju se kao dokaz. Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljeno je ukupno 1,2 miliona lažnih izveštaja", istakao je Nebenzja, preneo je TASS.

Zelenski sa Džonsonom na vezi - ova 24 sata su ključna

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

7.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u telefonskom razgovoru sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom da će naredna 24 sata biti ključna za Ukrajinu, saopštio je Džonsonov kabinet.

Džonson je rekao da je otpor ukrajinskog naroda herojski i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomoć u odbrambenim sredstvima iz Velike Britanije i njenih saveznika stigne u Ukrajinu.
 

Platforma za pregovore spremna

7.05 - Platforma za pregovore Rusije i Ukrajine u Belorusiji je pripremljena, očekuje se dolazak delegacija, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz.

7.00 - Ukrajinske trupe dva puta su za sat vremena granatirale Gorlovku, ispalivši 12 mina, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
Predstavništvo je takođe saopštilo da je granatirano selo Goljmovski, na koje je ispaljeno četiri mine kalibra 120 mm i sedam mina kalibra 82 mm.
 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike