Zelenski napustio Kijev: Eksplozija u skladištu nafte u Luganskoj oblast! Žestoke borbe oko Harkova(FOTO/VIDEO)

26.02.2022

23:04

2

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Zelenski napustio Kijev: Eksplozija u skladištu nafte u Luganskoj oblast!  Žestoke borbe oko Harkova(FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija 2602 a - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je u ponedeljak uveče nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Nakon toga usledile su oštre sankcije Zapada.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Putin je u ponedeljak potpisao dokumenta koja garantuju nezavisnost DNR i LNR, a već u utorak se vojska rasporedila na granici sa Ukrajinom.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila Severni tok 2, a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje tokom jučerašnjeg dana kao što su Australija i Japan.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

Šta dosad znamo o sukobu?

- Drugi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

23.59 Zelenski traži da Švajcarska posreduje u sukobu

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je svog švajcarskog kolegu, predsednika Ignacija Kasisa da deluje kao neutralni posrednik između Ukrajine i Rusije i pomogne u postizanju primirja između dve zemlje, objavio je danas ugledni švajcarski dnevni list "Tages angajcer"

 

23.50 Ruske kontra mere za avio-kompanije iz EU

Rusija je ograničila letove aviokompanijama iz Letonije, Litvanije, Slovenije i Estonije, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija.

23.30 Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas nove sankcije protv Rusije, među kojima je i isključivanje Rusije iz SWIFT sistema.

Ovaj potez je do sada najdrastičnija finansijska sankcija ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje su uvedene zbog pokretanja specijalne operacije na teritoriji Ukrajine.

23.25  Zapad naoružava Ukrajinu

Francuska će poslati Ukrajini odbrambeno naoružanje i gorivo, saopštenbo je danas iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona

U saopštenju Jelisejske palate se dodaje da će Francuska takođe preduzeti mere protiv ruskih medija i influensera koji šire dezinformacije o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Vlada Nemačke danas je takođe odobrila isporuku 400 raketnih protivvazdušnih bacača (RPG) tipa Stinger, čime je označena promena u politici Berlina nakon kritika zapadnih saveznika.

Holandija je potvrdila da će poslati 200 defanzivnih raketa Ukrajini u što kraćem vremenskom roku.

23.20 Sajber napadi na Kremlj, rusku Vladu i državne medije

Zvanični sajt Kremlja, kabineta predsednika Rusije Vladimira Putina "kremlin.ru", danas je oboren nakon izveštaja o napadima i na brojne druge veb stranice ruske Vlade i državnih medija, javlja Rojters.

Do pada sajtova je došlo nakon što je potpredsednik ukrajinske vlade potvrdio da je pokrenuta "IT armija" za borbu protiv Rusije u sajber prostoru, navodii Rojters.

 

23.05 Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se čuju u Kijevu

Sirene za vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile u Kijevu, javlja Bi-Bi-Si. Kako navodi britanski javni servis, ukrajinska prestonica sprema se za još besanu noć. U Kijevu će od danas popodne do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je ranije danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

 

 

22.55 Ukrajina ne garantuje za bezbednost Černobilja

Ukrajina ne može da garantuje nuklearnu bezbednost na prostoru Černobiljske elektrane kako je to predviđeno njenim međunarodnim obavezama, navodi se u pojašnjenju uz pismo ambasadora Ukrajine pri UN Sergeja Kislice prosleđenom Generalnoj skupštini UN.

Ambasador se pri tome poziva na to što ruske snage, kako kaže, zauzele nuklearni objekat.
U takvim okolnostima, Ukrajina ne može u potpunosti da ispunjava svoje obaveze iz Konvencije o nuklearnoj bezbednosti i drugim dokumentima.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je objavilo snimak na kojem se vidi kako ruske i ukrajinske snage zajednički obezbeđuju prostor elektrane.

22.30 Države EU zatvorile vazdušni prostor za ruske avione

Zemlje Evropske unije zatvorile su vazdušni prostor za ruske aviokompanije, prenose RIA novosti.

22.10 Uništena kolona ukrajinske armije

Ruska artiljerija masovnim udarom uništila kolonu ukrajinske armije koja se nalazila na severoistoku Harkova u rejonu dela grada koji se zove Saltivka, javljaju lokalni mediji.

Udar je izvršen velikim broj artiljerijsko-raketnih oruđa. Mesto na kome se nalazila ukrajinska kolona i dalje odjekuje od eksplozija rasute municije.

 

 

21.35 Žestoke borbe oko Harkova 

Oko Harkova se vode žestoke borbe, mnogo poginulih na obe strane, javljaju i ruski i ukrajinski mediji.

 

 

21.30 Razgovarali Putin i Alijev

Predsednici Rusije i Azerbejdžana, Vladimir Putin i Ilham Alijev, razgovarali su telefonom o specijalnoj vojnoj operaciji ruskih snaga u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

21.20 Ukrajinci ispalili skoro 8.000 projektila i balističkih raketa

Dvanaest civila je poginulo u poslednjih 10 dana kada su ukrajinske snage gađale DNR, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako se navodi na njihovom Telegram kanalu, u tom periodu registrovano je da je vatra otvarana 611 puta, u pravcu Gorlovke – 179, Donjecka – 196, Mariupolja – 236 puta, a u 489 slučajeva korišćeno je teško naoružanje.

 

 

Ukrajinske snage ukupno su ispalile 7.492 projektila različitih kalibara, uključujući taktičke raketne komplekse „Točka U“.
Ranjeno je 33 civila, navode predstavnici DNR, u toku današnjeg dana njih četvoro, među njima, kako je ranije objavljeno, 14-godišnja devojčica.

U napadima je oštećeno 195 kuća, 110 objekata civilne infrastrukture, između ostalog – pet medicinskih ustanova, 10 obrazovnih, ako i objekti za snabdevanje vodom, strujom i gasom.

21.10 Pojačni napadi na Donjeck

U roku od sat vremena ukrajinske snage na Donjeck ispalile 15 mina kalibra 82 milimetra, a na Gorlovku 12 mina kalibra 122 milimetra.
Prilikom paljbe po Donjecku ranjena je 14-godišnja devojčica, saopštili su predstavnici DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.


20.50 Radijacija u Černobilju normalna

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak iz nuklearne elektrane u Černobilju. Oružane snage Rusije preuzele su juče kontrolu nad teritorijom. Vojska čuva stanicu a nivo zračenja je normalan

20.40  Zaharova: Zapad postao saučesnik genocida u DNR i LNR

Moskva smatra da su optužbe NATO na račun Rusije da vrši agresiju neosnovane, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zemlje Zapada su postale saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima LNR i DNR, istakla je ona.

- U uslovima nesposobnosti država članica NATO za dogovor i odsustva želje da stvarno jačaju bezbednost u Evropi na principu ravnopravne i nedeljive bezbednosti, njihove pokušaje da nas optuže za agresiju smatramo neosnovanim, navodi se u saopštenju.

20.20 Eksplozija u skladištu nafte

U gradu Rovenjki u Luganskoj oblasti dogodila se eksplozija u skladištu nafte, nakon čega je izbio požara jer se zapalilo oko 200 tona dizel goriva, a lokalne vlasti ne isključuju mogućnost da se radi o raketnom napadu.

Ima i povređenih a njihov broj se još utvrđuje.

 

 

20.15 U toku je telefonski razgovor predsednika Belorusije i Francuske, Aleksandra Lukašenka i Emanuela Makrona.

 

19.55 Bajden: Alternativa sankcijama bio bi Treći svetski rat

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi Treći svetski rat bio alternativa oštrim sankcijama, koje je Vašington uveo Rusiji, javlja ruska agencija TASS.

- Imate dve opcije. Započnite Treći svetski rat i zaratite sa Rusijom, fizički. Ili druga, pobrinite se da zemlja koja se ponaša tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cenu za to što je to uradila", rekao je Bajden tokom intervjua sa blogerom Brajanom Tajlerom Koenom, koji je danas objavljen na njegovoj Jutjub stranici.

Bajden je naglasio da je reč o "najobimnijim sankcijama u istoriiji".

- Rusija će platiti veliku cenu za ovo, kratkoročno i dugoročno, naročito dugoročno, rekao je Bajden.

19.35 Grad Donjeck meta masivnog ukrajinskog granatiranja

Grad Donjeck našao se večeras na udaru masivnog ukrajinskog granatiranja, javlja TASS.

Izveštač agencije prenosi da se detonacije mogu čuti na liniji fronta u kvartu Kijevski u Donjecku, a da se lokalno stanovništvo krije u skloništima i podrumima zgrada.

 

 

Eksplozije granata se čuju i u kvartovima Petrovski, Lenjinski, Vorošilovski i Kirovski, a u 19 časova po lokalnom vremenu detonacije su se čule i u predgrađu Šaktersk, na obodu Donjecka.

19.00 Ukrajinci regrutuju Izraelce za rat 

Ambasada Ukrajine u Izraelu objavila je u subotu na Fejsbuku da Izraelci koji žele da otputuju u Ukrajinu da se bore protiv ruske invazije to mogu da učine i dala kontakt informacije.

- Hitno! Pažnji osobama koje žele da učestvuju u zaštiti Ukrajine od ruske vojne agresije!“ post je počeo.

Dragi sunarodnici, braćo i svi brižni građani Izraela i drugih zemalja koji se trenutno nalaze u Izraelu! Ambasada je započela formiranje spiskova dobrovoljaca koji žele da učestvuju u borbenim dejstvima protiv ruskog agresora.

 

 

U poruci navedite ličnu kartu, državljanstvo, datum rođenja, broj stranog pasoša, vojnu specijalnost i kontakte za komunikaciju. O daljim merama Ambasada će obavestiti dalje, zaključuje se u objavi.

18.40 Bosfor i Dardaneli ostaju otvoreni za ruske brodove

Komandant Obalske straže u Istanbulu saopštio je da pomorski prolazi između Crnog i Egejskog mora ostaju otvoreni.

On je rekao da oni nisu dobili naređenje da zatvore prolaz ruskim brodovima.

18.30 DNR: Zauzeli smo još 12 gradova

Jedinice Donjecke narodne republike zauzele su još 12 gradova saopštila je služba DNR

18.20 Rusija ograničila letove za rumunske avio-kompanije

Rusija je donela odluku da ograniči letove za rumunske avio-kompanije kao odgovor na neprijateljske poteze tamošnjih vlasti, saopštila je "Rosavijacija".

Podsetimo, Rumunija je zatvorila vazdušni prostor za Rusiju zbog specijalne vojne operacije koja je u toku u Ukrajini.

18.10 Ukrajinci traže povlačenje teškog oružja iz gradova

Stanovnici ukrajinskih gradova uputili su apel, kako prenose mediji, vlastima i vojskci da povuku teško naoružanje iz stambenih blokova.

18.05 Erdogan i Zelenski razgovarali o dešavanjima u Ukrajini

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom kako bi se usredsredili na najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštio je kabinet predsednika Turske.

18.00 Granatirali Donjeck sa haubicama kalibra 152mm

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštili su da su ukrajinske snage gađale Donjeck oružjem kalibra 152 milimetra, čija je upotreba zabranjena Minskim sporazumima.

17.40 - Ministarstvo odbrane RF: Ruska flota odbila napad ukrajinske mornarice, šest brodova uništeno

Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je objasnio, 25. februara tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo je da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći „taktiku roja“. Jedan deo ukrajinskih vojnih plovila delovao je krijući se iza civilnih brodova.

18.05 Predalo se 40 ukrajinskih vojnika

Više od 40 ukrajinskih vojnika dobrovoljno je položilo oružje i prešlo na stranu DNR, izjavila je republički ombudsman Darija Morozova.

18.00 LNR- Probijen front u dubini od 46 km

Vojska LNR od početka operacije napredovala je u dubinu od 46 kilometara i zauzela je naselja Sčastje i Muratovo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
On je dodao da je grupa trupa DNR, koja deluje u pravcu Petrovska, napredovala još 10 kilometara i zauzela naseljena mesta Starognatovka, Oktjabrska i Pavlopolj.
 
17.50 Artiljerijska paljba i eksplozije u Donjecku

U Donjecku se ponovo čuje artiljerijska kanonada, javlja mediji sa lica mesta. Kanonada je počela nešto malo posle 17 sati, a pretpostavlja se da se eksplozije čuju u Kijevskom rejonu grada.

17.45 Uništena brana na Dnjepru, Krim će dobiti vodu

Brana koju su ukrajinci podigli pre više godina je uništena. Ona je dugi niz godina sprečavala da voda iz Dnjepra dođe do stanovnika Krima.

17.40 Kadirov: Džabe širite lažne tvrdnje, nema žrtvama među čečenskim borcima

Zvanično vam izjavljujem: danas, baš sada, nemamo nijedan gubitak, nijednu ranjenu osobu, nijednu ogrebotinu. Ni jednoj osobi nije curilo iz nosa.

Šef Čečenije je rekao da su republičke snage zauzele ukrajinski vojni objekat, gde je bilo „mnogo oklopnih vozila, municije, naoružanja”.

 

Takođe se obratio ukrajinskom narodu: „Klovn Zelenski vas vara, priča gluposti. Kaže da ubijaju, uzimaju zarobljenike, predaju se ruski vojnici. To nije tačno".

17.35 - Blizu završetak razgovora o isključenju Rusije iz SWIFT

Razgovor između članica Evropske unije o isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT su blizu uspešnog završetka, izjavio je danas zvaničnik iz kancelarije francuskog predsednika.

Zvaničnik, koji je tražio anonimnost, rekao je da nijedna država članica EU ne blokira isključenje Rusije iz sistema SWIFT, ali da su razgovori i dalje u toku, preneo je Rojters.

16.45 - Ruska vojska dobila naređenje da napreduje u svim pravcima

Ruskoj vojsci izdato je naređenje da krenu napred u svim pravcima, nakon što je Ukrajina odbila pregovore, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Svim jedinicama ruske vojske danas je naređeno da krenu napred u svim pravcima u skladu sa planom operacije, nakon što je Ukrajina odbila da učestvuje u pregovaračkom procesu, rekao je Konašenkov na brifingu za novinare.

16.20 - Ruska Duma: Zelenski je napustio Kijev

Predsednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin saopštio je da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski žurno napustio Kijev i prešao u Lavov.

Prema rečima Volodina, snimci koje Zelenski objavljuje na društvenim mrežama, snimljeni su unapred.

- On još juče nije bio u prestonici Ukrajine. Zajedno sa ljudima iz svog okruženja pobegao je u grad Lavov gde su njemu i njegovim pomoćnicima opremili mesto za boravak, rekao je Volodin u videu, objavljenom na Telegramu.

16.15 - UNHCR: Iz Ukrajine do sada izbeglo više od 150.000 ljudi

Iz Ukrajine je do sada izbeglo više od 150.000 ljudi, saopštio je danas Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Prema njegovim rečima, izbeglice odlaze uglavnom u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, prenosi RIA Novosti.

16.10 - Rumunija i baltičke zemlje zatvaraju nebo za ruske avione

Ministri saobraćaja svih baltičkih zemalja odlučili su da zatvore vazdušni prostor za ruske avio-kompanije.

Vlada Litvanije razmotriće nacrt zakona večeras, saopštio je ministar saobraćaja Litvanije Marius Skuodis.

- Vazdušni prostor svih baltičkih zemalja biće zatvoren. Zasad to nije slučaj ni u jednoj zemlji, ali to je samo pitanje sata, napisao je Skuodis na Fejsbuku.

Rumunija će takođe zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je Vlada te zemlje.

- Rumunija je započela proceduru za suspenziju prava na letove iznad svoje teritorije, kao i prava na sletanje na teritoriji Rumunije za avione koji pripadaju kompanijama iz Rusije. Ta procedura će biti sprovedena u toku dana, rekao je portparol Vlade Rumunije Dan Kerbunaru.

Podsetimo, Poljska je od ponoći zatvorila vazdušni prostor za ruske avio-kompanije, a nakon te zemlje to su učinile i Češka i Bugarska.

15.57 - Uveden dvodnevni policijski čas u Kijevu

U Kijevu će od danas popodne do ponedeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

- Radi efektnije odbrane prestonice i bezbednosti njenih stanovnika, policijski čas će biti na snazi od danas, 26. februara, u 17 časova, do 28. februara ujutru - navodi se u saopštenju gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Profimedia
Vitalij Kličko

Prethodno je Kličko naveo da je produžen policijski čas i da će trajati od 17 do 8 časova svaki dan, preneo je Rojters.

15.29 - Ukrajinci ubili sopstvenog vojnika!

Ukrajinske "nacionalističke formacije" ubile su ukrajinskog vojnika koji je pokušavao da pobegne u Rusiju i tom prilikom je ranjen ruski graničar, saopštio je danas Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije. Opširnije OVDE.

15.03 - Otkriveni razlozi zbog kojih je Kijev odbio pregovore sa Moskvom

Kijev je odbio pregovore sa Rusijom  jer "uslove koje je Moskva ponudila nisu bili prihvatljivi za Ukrajinu", izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič. Opširnije OVDE.

14.51 - Orban: Mađarska će podržati sve sankcije EU protiv Rusije

Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, govoreći na ukrajinsko-mađarskoj granici.

AP Photo/Anna Szilagyi
Viktor Orban

- Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo - rekao je Orban novinarima, preneo je Rojters.

14.40 - Blinken odobrio treću vojnu pomoć SAD Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je autorizovao slanje nove američke vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 350 miliona dolara.

Ovaj paket će uključivati dalju odbrambenu pomoć kako bi se pomoglo Ukrajini da se suoči sa oklopnim, vazdušnim i drugim pretnjama sa kojima se sada suočava, istakao je Blinken.

Prema njegovim rečima, to je još jedan jasan signal da SAD stoje uz narod Ukrajine dok brane svoju suverenu, hrabru i ponosnu naciju.

Predsednik SAD Džozef Bajden naložio je Blinkenu da oslobodi do 350 miliona dolara kao neposrednu podršku odbrani Ukrajine, navodi se u dopisu koji je juče objavila Bela kuća.

14.04 - Kijev odbio pregovore, ruska operacija nastavljena

Kijev je odbio pregovore s Moskvom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon čega je nastavljena ruska operacija u susednoj zemlji. Opširnije OVDE.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

13.52 - Čečeni voljni da se bore uz Putina!

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da je na zboru u Groznom preko 12.000 vojnika izrazilo spremnost da ispune bilo kakve zadatke „po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina“, te da su spremni da dobrovoljno odu u Ukrajinu, piše Sputnjik.

13.30 - Francuzi zaplenili ruski brod u Lamanšu

Francuska pomorska policija zaplenila je rano jutros u Lamanšu brod koji bi, prema francuskim vlastima, mogao da pripada ruskoj kompaniji osumnjičenoj za kršenje trgovinskih sankcija u vezi sa ratom u Ukrajini.

Ruska ambasada u Francuskoj zatražila je od francuskih vlasti objašnjenje za zaplenu ruskog teretnog broda, prenela je ruska novinska agencija RIA. Opširnije OVDE.

13.22 - Rusija uzvraća udarac!

Rusija je zabranila avio-kompanijama iz Bugarske, Poljske i Češke da obavljaju letove nad njenom teritorijom kao odgovor na „neprijateljske poteze tih zemalja“, saopštila je Rosavijacija.

Ova odluka stupila je već na snagu i odnosi se na sve avio-kompanije iz tih zemalja ili su registrovane u njima.

13.10 - Australija zabranila emitovanje RT

Australija je suspendovala emitovanje ruske državne televizije "Russia Today", objavio je ovaj kanal na Telegramu.

 

 

Ovaj potez dolazi nakon drugih restriktivnih mera koje su uvedene protiv Rusije i njenih masovnih medija usred vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

12.59 - Turska nije htela protiv Rusije

Turska je bila uzdržana prilikom glasanja o suspenziji Rusije iz Saveta Evrope, a istovremeno poziva na dijalog po svaku cenu, rekao je danas ruskoj agenciji TASS izvor upoznat sa tim pitanjem.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Redžep Tajip Erdogan

- Ne želimo da se zaustavi dijalog. Turska je bila uzdržana od glasanja po ovom pitanju. Bez obzira na to šta se desi, pozivamo sve na dijalog, po svaku cenu - naglasio je izvor.

Savet Evrope u petak je odlučio da suspenduje Ruskoj Federaciji pravo na predstavljanje u Komitetu ministara i u Parlamentarnoj skupštini zbog oružanog napada na Ukrajinu.

U Strazburu navode da odluka stupa na snagu odmah, da je u pitanju privremena, a ne konačna mera, i da svi kanali komunikacije sa Rusijom ostaju otvoreni.

12.55 - U DNR poginulo pet ljudi, ranjeno 15

U poslednja 24 sata usled granatiranja Donjecke Narodne Republike poginulo je pet civila, a ranjeno 15 ljudi, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

On je takođe kazao i da su snage DNR proširile obime napada i praktično probile odbranu ukrajinske vosjke.

Profimedia

- Operacija na jugu se razvija uspešno, sve što je planirano smo ispunili. Proširujemo obime napada, svi kontrolni punktovi sa druge strane reke Kalmus su naši. Ukrajinska vojska se povlači ka Volnovahi. Sada je lakše jer je probijena odbrana - objasnio je Basurin.

12.45 - Granatirana i ruska oblast

Tri granate ispaljena iz Ukrajine pale su na teritoriju Rostovske oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Eksplozivne naprave pale su u Milerovskom okrugu Rostovske oblasti, dodaje agencija RIA Novosti.

- Granična uprava FSB u Rostovskoj oblasti je 26. februara snimila pucnje iz Ukrajine i pad tri granate kalibra 120 milimetara na teritoriju Ruske Federacije, u blizini naselja Nižnjekamišinski u Rostovskoj oblasti - navodi se u izveštaju.

Dodaje se da nema štete i stradalih.

12.05 - Francuska carina preusmerila ruski brod u Lamanšu

Ruska ambasada u Francuskoj zatražila je danas od francuskih vlasti objašnjenje za zaustavljanje u Lamanšu ruskog trgovačkog broda koji se, kako navode francuski mediji, dovodi u vezu s ruskom kompanijom pogođenom sankcijama EU.

Radio "Frans ble" naveo je jutros da je francuska carina preusmerila ka luci Bulonj-sir-Mer trgovački brod "Baltik lider" koji je pod ruskom zastavom prevozio vozila.

Brod su u noći između petka i subote presrele francuske spasilačke službe u Lamanšu, dok je prolazio kroz tesnac Pa-de-Kal.

11.41 - Rusi tvrde: Zelenski napustio Kijev

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

Predsedavajući ruske Dume Vjekoslav Volodin tvrdi da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski napustio Kijev i da je otišao u Lavov. Opširnije OVDE.

11.18 - Ukrajinci gađali naselje Pantelejmonovka 

Ukrajinska vojska gađala je naselje Pantelejmonovka u DNR. Korišćene su granate zabranjenog kalibra (120 milimetara), saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

11.05 - Ukrajinska vojska nastavlja napade na DNR

Ukrajinska vojska je za dan ispalila četiri navođene rakete „Točka U“ na teritoriju DNR, a sve rakete je oborila PVO, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Kako je precizirano, cilj dve rakete bilo je skladište nafte koju je ukrajinska vojska gađala više puta.

10.07 - Medvedev: Preispitaćemo odnose sa onima koji su uveli sankcije

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je na mogućnost revizije odnosa sa zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Opširnije OVDE.

10.35 - Ukrajina evakuiše ambasadu u Moskvi

Osoblje ukrajinske abmasade u Moskvi evakuiše se u Letoniju, saopštilo je danas letonsko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi za Rojters.

- To je bila njihova molba, mi smo to spremno dočekali i složili se. Pomažemo im u procesu evakuacije i pomoći ćemo im da se smeste u Letoniji - kazao je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova Janis Bekeris.

On je odbio da kaže da li je osoblje ukrajinske ambasade već stiglo u Letoniju, navodeći bezbednosne razloge.

10.20 - Ukrajinska vojska granatirala stambenu četvrt

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske snage granatirale raketnim sistemima „Grad“ stambenu četvrt grada Starobiljsk, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

Navedeno je da ima poginulih civila, prenosi RIA Novosti.

Rusko ministarstvo tvrdi da postoje pouzdani podaci da ukrajinske snage nameravaju da napadnu i Krematorsk i Slavjansk.

10.15 - U Kijevu obustavljen rad metroa

U Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je u objavi na Telegramu pozvao građane glavnog grada da ostanu kod kuće ili u skloništima, prenosi UNIAN.

 

 

10.05 - Bugarska, Poljska i Češka zabranile ulazak u vazdušni prostor ruskim avionima

Rusija je dobila zvanično obaveštenje od Bugarske, Poljske i Češke da je ruskim avionima zabranjeno da ulaze u vazdušni prostor tih zemalja, otkrio je izvor iz ruske avio-kompanije za TASS.

On je dodao da Rusija sada planira dalje akcije.

- Bugarska, Poljska i Češka su poslale obaveštenje o zabrani korišćenja njihovog vazdušnog prostora za ruske avione, pa sada razmatramo naše buduće akcije - dodao je.

09.57 - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ponudio je da Budimpešta bude mesto mirovnih razgovora između Rusije i Ukrajine.

On je uživo na Fejsbuku u petak uveče rekao da se konsultovao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i Andrejem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kako bi im ponudio Budimpeštu kao bezbedno mesto za pregovore, prenela je agencija MTI.

09.30 - Ruske oružane snage uništile su više od 800 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

09.13 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sada "ključan trenutak" da se odluči o člansvu Ukrajine u Evropsku uniju, u vreme dok Rusija nastavlja sa vojnim operacijama.

08.59 - Ukrajinska vojska kontroliše hidroelektranu severno od Kijeva, objavila je danas agencija Interfaks. Nešto ranije, ista novinska agencija objavila je da su ruske trupe osvojile tu hidroelektranu, citirajući takođe ukrajinsko ministarstvo energetike. Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar. 

08.33 - Specijalna nemacka jedinica izbavila je predsednika obaveštajne službe Nemačke BND Bruna Kala iz Ukrajine. Magazin "Fokus" tvrdi da je Kal evakuisan u Poljsku, odakle će biti prebačen u Berlin.

Kal je, pre par dana, doputovao u Kijev, kako bi sa ukrajinskim kolegama razgovarao o tamošnjoj krizi, te je tokom posete Rusija pokrenula svoju vojnu akciju u Ukrajini.

08.17 - Građani kijeva javljaju da je u pojednimi gradskim četvrtima, pucnjava i detonacije koje su odjekivale su iznenada prestale i da je zatišje, kao i da su prvi put posle tri dana mogli da čuju ptice.

 

07.56 - Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da su Oružane snage Rusije noćas izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini.

- Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dalekog dometa sa upotrebom krstarećih raketa sa mora i iz vazduha na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je Konašenkov.

On je ponovio da su mete samo objekti vojne infrastrukture, a ne stambeni i društveni objekti.

07.40 - Ruske trupe osvojile su danas hidroelektranu na severu Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, a prenela agencija Interfaks.

Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar.

07.36 - Potvrđeno: Pucnjava je odjekivala rano jutros u blizini vladinih kancelarija u centru glavnog grada Ukrajine.

07.30 - Ruske trupe napale su vojnu bazu koja se nalazi u glavnoj kijevskoj aveniji, ali je taj napad odbijen, navela je ukrajinska vojska rano jutros.

07.21 - SAD su odobrile finansijsku pomoć ukrajinu u vrednosti od 600 miliona dolara od čega će 350 miliona biti izdvojeno za vojsku

07.17 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se rano jutros iz Kijeva video porukom da neće položiti oružje, kao i da ostaje u Kijevu.

07.10 - Ruski vojni konvoj sa 100 vozila ušao u Kijev iz smera Višhoroda. Na vozilima ne ispisano slovo V

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike