Bajden odbija razgovore i huška na sukobe: "Trenutno" ne može da razgovara sa Putinom, ali je "ubeđen" u napad Rusije!

17.02.2022

15:45

1

Veruje da "postoji diplomatski put za rešavanje krize", ali je primetio da "nema planova" da razgovara sa prvim čovekom Rusije

Bajden odbija razgovore i huška na sukobe: "Trenutno" ne može da razgovara sa Putinom, ali je "ubeđen" u napad Rusije!
putin bajden - Copyright AP Photo/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin/Patrick Semansky

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da veruje da će Rusija napasti Ukrajinu za nekoliko dana, opisujući pretnju kao "veoma veliku", iako u isto vreme odbija da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Pod jedan, Rusija nije pomerila nijednu od svojih trupa, već je ubacila još. Pod dva, imamo razloga da verujemo da su uključeni u operaciju "lažne zastave" da bi imali izgovor da uđu. Svaka indikacija koju imamo je da su oni spremni da uđu u Ukrajinu, napadnu Ukrajinu - rekao je Bajden.

Veruje da "postoji diplomatski put za rešavanje krize", ali je primetio da "nema planova" da razgovara sa Putinom "trenutno".

Pisani odgovor Rusije upućen SAD

Rusija je poslala pisani odgovor Sjedinjenim Američkim Državama kao reakciju na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, potvrdio je zvaničnik Stejt departmenta.

Odgovor predat ambasadoru SAD u Moskvi, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

- Danas, 17. februara, američki ambasador Džon Saliven pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijeni odgovor SAD o ruskom nacrtu ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo da je zahtev za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje neprihvatljiv, kao i da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti SAD i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu”.

Reakcija Moskve: Proteran zamenik ambasadora SAD

Rusija je proterala zamenika američkog ambasadora Barta Gormana, saopšteno je u američkoj ambasadi.

- Rusija je proterala zamenika šefa misije SAD u Rusiji Barta Gormana. Gorman je drugi najvažniji zvaničnik u ambasadi u Moskvi posle ambasadora i ključni član rukovodstva ambasade - rekao je sekretar američke diplomatske misije Džejson Rebholc.

Amerika će uzvratiti na ovaj potez, saopšteno je u ambasadi.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova se za sada nisu oglašavali ovim povodom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike