Snažna eksplozija u Donjecku, gađan televizijski centar (FOTO/VIDEO)

22.02.2022

23:05

1

Sednica je sazvana na inicijativu Velike Britanije, Irske, Meksika, Norveške, SAD, Ukrajine i Francuske

Snažna eksplozija u Donjecku, gađan televizijski centar (FOTO/VIDEO)
ukrajina rusija sukobi 55 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda /Oleksandr Ratushniak

Putin je u ponedeljak uveče potpisao ukaze o priznavanju nezavisnosti dva otcepljena, samoproglašena regiona - Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) uprkos upozorenjima Zapada da je taj korak protivzakonit i da poništava dugotrajne mirovne pregovore.

Usledile su burne reakcije iz Ukrajine, ali i mnogih zapadnih zemalja. Održana se i sednica SB Un sa koje su poslate oštre poruke, dok su zemlje EU, kao i SAD odlučile da uvedu sankcije Rusiji.

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini...

Najemotivnija slika iz Donbasa na koju niko nije ostao ravnodušan (FOTO)

23.50 U Donjecku se čula snažna eksplozija

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici večeras se čula snažna eksplozija, javlja Donjecka novinska agencija (DAN).

Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

Interfaks navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da u eksploziji nije bilo žrtava.

 

 

"Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila na teritoriji televizijskog centra. Žrtva nije bilo. Uzrok eksplozije se utvrđuje", rekao je izvor Interfaksa.

22:50 Blinken otkazao sastanak sa Lavrovim

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će ruske sankcije imati teške i brze posledice, kao i da je odgovor SAD i zapadnih saveznika jedinstven. Blinken je potrvrdio ranije navode američkog predsednika rekavši da će SAD uvesti novi paket mera ukoliko Rusija nastavi sa agresijom.

On kaže da je jučerašnji uznemirujući govor Putina pokazao da on Ukrajinu vidi kao podređenu Rusiji.

Blinken je zatim dodao da "sada znaju da je Putinov plan sve vreme bio da napadne Ukrajinu".

Sekretar je rekao i da sada kada invazija počinje, nema smisla da se više sastaje sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

- Putin očigledno krši zakone i principe koji su održavali mir širom Evrope i sveta, rekao je on.

22.30 Zelenski: Rezervisti dobili poziv, nema opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je trenutno nema potrebe za opštom mobilizacijom.

Potrebno je kompletirati vojsku i stoga se objavljuje poziv za rezerviste.Zelenski je dodao da je potpisao ukaz o pozivanju rezervista u posebnom periodu. Radi se o građanima koji su upisani u operativni rezervni sastav.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

Kako je naveo, uskoro će u Ukrajini biti organizovani kampovi za obuku rezervista teritorijalne odbrane.

22.10 Rusija uspostavila diplomatske odnose sa LNR i DNR

Rusija je, dan nakon priznavavanja nezavisnosti samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), danas uspostavila diplomatske odnose sa tim teritorijama u Ukrajini.

Kako je objavljeno na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, u skladu sa jučerašnjim ukazom predsednika Vladimira Putina, danas, razmenom nota između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Donjecke Narodne Republike, kao i Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva inostranih poslova Luganske Narodne Republike Republike, sačinjen je sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa na nivou ambasada.

Dodaje se da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio čestitke ministarki spoljnih poslova DNR N. J. Nikonorovoj i ministru inostranih poslova LNR V.N. Deinegu na priznanju ovih država i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

- Ruska strana je usmerena na sveobuhvatan razvoj saradnje sa DNR i LNR, uključujući i preko ministarstava spoljnih poslova, sve u interesu građana naših zemalja, jačanja mira, regionalne stabilnosti i bezbednosti, navodi se na sajtu.

21.10 - Bajden naložio dodatno premeštanje trupa i opreme u Evropi

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je večeras da je odobrio dodatno premeštanje trupa i vojne opreme u Evropi, kako bi ojačao baltičke saveznike nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio slanje vojske u dve samoproglašene republike na istoku Ukraijne koje je priznao u ponedeljak.

- Nakon što je Rusija priznala da neće da povuče vojsku iz Belorusije, odobrio sam dodatno premeštanje američkih trupa i opreme koji su već stacionirani u Evropi, kako bismo ojačali naše baltičke saveznike, Estoniju, Letoniju i Litvaniju - rekao je Bajden, prenosi CNN.

Dodao je da želi da razjasni da su u pitanju "potpuno defanzivni koraci".

- Nemamo nameru da se borimo protiv Rusije. Ipak, želimo da pošaljemo jasnu poruku da će SAD zajedno sa saveznicima braniti svaki centimetar teritorije NATO-a i da će ispuniti obaveze prema Alijansi - poručio je Bajden.

20.40 Bajden: Ovo je početak invazije na Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden dao je svoje viđenje situacije u Ukrajini i najavio uvođenje sankcija Rusiji.

- Ruski predsednik je sinoć faktički najavio da će odseći deo Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da se Putin sprema na argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije na Ukrajinu - rekao je Bajden i dodao da SAD uvode sankcije za rusku elitu, članove njihovih porodica i dve banke, istakavši da će Rusija platiti još veću cenu "ako nastavi agresiju na Ukrajinu".

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
 

- Počećemo da uvodimo sankcije koje idu mnogo dalje od onoga što smo uveli 2014. godine. Šta, zaboga, Putin misli da mu daje pravo da prizna nove takozvane države koje se nalaze na teritoriji susedne zemlje? Ovo je kršenje međunarodnog prava - rekao je Bajden.

- SAD i NATO saveznici braniće svaki pedalj teritorije članice NATO-a. Ukrajina je i dalje okružena sa više od 150.000 ruskih vojnika - rekao je on i dodao:

- Rusija povećava snabdevanje krvlju. Šta će njihova krv ako ne planirati invaziju?

- Odbrana slobode imaće svoju cenu, kako za Ameriku, tako i za druge. Ali postaraćemo se da cena sankcija ide na Rusiju, a ne na druge zemlje - rekao je Bajden.

19.55 - Moskva najavila evakuaciju ruskih diplomata iz Ukrajine

Rusija će u bliskoj budućnosti evakuisati osoblje iz svog diplomatskog predstavništva u Ukrajini, najavljeno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

- U trenutnim okolnostima naš prioritet je da se pobrinemo o ruskim diplomatama i službenicima ambasade i generalnog konzulata. Radi zaštite života i bezbednosti državljana Rusije rukovodstvo je donelo odluku o evakuaciji ruskog osoblja iz diplomatskog predstavništva u Ukrajini. Evakuacija će biti izvršena u bliskoj budućnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi TASS.

19.20 - Putin: Više nismo mogli da tolerišemo genocid

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je došlo do priznavanja samoproglašenih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) jer Sporazum iz Minska više ne postoji, kao i da Rusija više nije mogla da toleriše "genocid" nad ljudima koji žive na tim teritorijama.

Printscreen/Facebook/Sputnik Србијa
 

Kako prenosi TASS, ruski predsednik je naveo da je Kijev javno stavio do znanja da neće implementirati Sporazum iz Minska.

Putin je novinarima rekao da pod tim uslovima Rusija "nije mogla više da toleriše genocid" nad narodom u Donbasu, preneo je TASS.

- Zato je Rusija morala da prizna republiku Donbas. Oni neće da implementiraju sporazum - šta ima više da se priča? Vodeći ukrajinski zvaničnici rekli su to javno. Šta da očekujemo onda? Da čekamo da nastave da pate ti ljudi, da se odvija genocid nad blizu četiri miliona ljudi koji žive na tim teritorijama? Nije više bilo moguće gledati to, niti tolerisati - naglasio je Putin.

On je rekao da će vojno pomoći narodu iz Donbasa.

- Mi smo u ponedeljak potpisali sporazume i sa Donjeckom Narodnom Republikom i sa Luganskom Narodnom Republikom. Postoje relevantne klauzule koje govore da ćemo tim republikama pružiti odgovarajuću pomoć, uključujući i vojnu pomoć. Pošto tamo postoji sukob, ovom odlukom jasno stavljamo do znanja da, ako bude potrebno, nameravamo da ispunimo svoje obaveze - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao ruski predsednik, Moskva je osam godina bila zainteresovana za poštovanje Sporazuma iz Minska, koji je, kako je rekao, rezultat kompromisa.

On je naglasio da je Moskva bila prinuđena da donese ovu odluku jer Evropa nije bila u stanju da natera Kijev da se pridržava odredbi iz sporazuma, koji su poništeni mnogo pre priznavanja suvereniteta samoproglašenih republika.

Profimedia
 

- Da li je moguće i potrebno probleme rešavati silom i pritom ostati na strani dobra? I zašto mislite da dobro uvek treba da bude nemoćno? Ne mislim tako. Mislim da samo dobro podrazumeva sposobnost da se odbrani. Od toga ćemo poći - rekao je ruski lider.

18.40 - EU usvojila paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija jednoglasno je usvojila paket sankcija protiv Rusije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da je 27 članica EU danas jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, ”zaboleti Rusiju i to snažno”, a koje pogađaju rukovodeći, finasijski i odbranbeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

- Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba, rekao je Borelj.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entieta koji podrivaju ili prete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

Profimedia
 

 

- Sankcijama ciljamo i ekonosmke odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbedili da oni koji su odgovorni zaista osete ekonomske posledice nelegalnih i agresivnih poteza, kaže Borelj.

18.35 - Deo Donbasa bez struje, delovi Ukrajine bez interneta

Delovi ukrajinskog regiona Donbasa suočili su se sa nestankom struje, dok su neki delovi Ukrajine ostali bez Interneta, nekoliko minuta nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc saopštio da će Rusiji biti uvedene oštre sankcije, preneo je britanski "Ekspres".

Ščastija, teritorija koju kontroliše Kijev, izvestila je o napadima na termoelektranu Lugansk.

Radnici su bili primorani da zatvore elektranu zbog bezbednosnih mera, ostavivši region bez struje i grejanja.

Elektrodistribucionu mrežu u Donbasu je navodno granatirala ruska strana, ostavivši transformator u plamenu.

Nekoliko sela u regionu Lugansk trenutno nema struju.

18.32 - Oko 100 hiljada izbeglica prešlo iz Donbasa u Rusiju

Oko 100.000 stanovnika Donbasa prešlo je u protekla tri dana granicu sa Rusijom i ušlo u Rostovsku oblast, potvrdio je danas Andrej Jackin prvi zamenik predsednika Saveta federacije i senator iz tog dela Ruske Federacije.

Profimedia/Sergei Karpukhin/TASS
 

- Samo u poslednja tri dana oko 100.000 ljudi je prešlo granicu Ruske Federacije u Rostovskoj oblasti. Nekih 15 železničkih kompozicija je krenulo iz Rostovske oblasti ka drugim delovima Rusije teritorije zemlje, koji iz solidarnosti prihvataju izbeglice. Broj izbeglica raste, upozorio je Jackin na sastanku Saveta Federacije, prenosi TASS.

Velika većina evakuisanih iz Donbasa su deca, žene i stara lica i svi kojima je potrebno dobijaju neophodnu medicinsku i psihološku pomoć, rekao je senator Jackin.

17.50 - Stoltenberg tvrdi: Rusija i dalje planira invaziju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Rusija nije prestala da planira "invaziju u punoj razmeri" na Ukrajinu otkako je priznala dve samoproglašene republike na istoku ove zemlje.

- Prema svim indikacijama, Rusija i dalje planira napad u punoj razmeri na Ukrajinu. Nastavljamo s pozivima Rusiji da se povuče... - rekao je Stoltenberg.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

Kako je dodao, nikad nije prekasno da se donese odluka da se ne napada, prenosi Rojters.

17.20 - Odobreno raspoređivanje ruskih snaga u inostranstvu

Ruski Savet federacije odobrio je Putinov zahtev da raspoređuje ruske oružane snage u inostranstvu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas od Saveta Federacije, gornjeg doma parlamenta, dozvolu da koristi ruske oružane snage u inostranstvu nakon što je formalno priznao dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je predsednica gornjeg doma parlamenta Rusije Valentina Matvijenko.

Obraćajući se poslanicima tokom dela večernje sednice koja je emitovana na sajtu parlamenta, jedan od zamenika ruskog ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostavljena bez izbora i zatražio je da se odobri raspoređivanje ruskih snaga u inostranstvu, preneo je Rojters.

16.50 - "LRN je od humanitarne katastrofe spasla Rusija"

Luganska Narodna Republika bila je na ivici humanitarne katastrofe i uspela je da preživi uz pomoć Rusije, izjavio je danas lider ove samoproglašene republike Leonid Pasečnik.

- U stvari, bili smo na ivici humanitarne katastrofe i ruska pomoć nam je pomogla da ostanemo čvrsti i da preživimo - poručio je on, prenosi agencija TASS, dodajući da je uveren da će ruskim priznanjem republika u Donbasu biti vraćen mir i spokoj u taj region.

Profimedia
Evakuacija dece iz Donbasa

S druge strane, lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas u intervjuu za TV kanal "Rosija-24" da se ta samoproglašena republika oslanja na svoje snage, ali da ne isključuje mogućnost da zatraži pomoć od Rusije.

- Pre svega se oslanjamo na sebe, na sopstvene snage. Zato smo pokrenuli kampanju mobilizacije. Dalje ćemo videti kako će se situacija razvijati. Naravno, ne isključujemo mogućnost da ćemo u jednom trenutku zatražiti pomoć od Rusije, ali pod sasvim određenim uslovima, predviđenim sporazumom o saradnji izmedu Rusije, DNR i LNR - rekao je Pušilin.

16.25 - Zaharova: Bilo je ključno zasutaviti događaje koji su vodili ka ljudskim žrtvama, pitanje granica je stvar budućnosti

Pitanje granica priznate Donjecke i Luganske Narodne Republike stvar je budućnost, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na TV kanalu Dožd (koji je označen kao strani agent u Rusiji).

- Bilo je ključno zaustaviti događaje koji su vodili ka ljudskim žrtvama i iz tog razloga je prepoznata nova realnost koja se uobličila. Sve ostalo - razvoj državnosti i diplomatskih odnosa - pitanja su koja će biti rešavana u budućnosti - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Profimedia
Marija Zaharova

- Postoje suverene zemlje i države sa nerešenim pitanjima državnih granica ili spornih granica koje nisu pravilno uspostavljene i takvi slučajevi su brojni. Sve ovo su pitanja za budućnost - rekla Zaharova.

16.02 - Berbok: Severni tok 2 je "zamrznut"; Peskov: Žao nam je zbog tog saopštenja

Nemačka ministarka spoljnih poslova izjavila je da je projekat Severni tok 2 "zamrznut".

Neposredno pre toga portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija žali zbog odluke nemačkog kancelara Olafa Šolca da obustavi odobravanje projekta.

- Žao nam je zbog toga saopštenja, jer smo konstantno isticali da ovaj projekat nema nikakve veze sa politikom i da ne bi trebalo da ima išta sa njom. Projekat je čisto ekonomski i obe strane bi od njega imale korist, a postao bi i stabilizujući element tržišta gasa u Evropi - rekao je Peskov.

15.50 - Erdogan: Priznanje nezavisnosi LNR i DNR je neprihvatljivo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da se Turska protivi bilo kakvoj odluci koja cilja na teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Rojters.

Turska, inače članica NATO, deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru.

U saopštenju turskog predsedništva navodi se da je predsednik Erdogan tokom razgovora sa Zelenskim ponovio da je rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih DNR i LNR "neprihvatljivo".

AP Photo/Efrem Lukatsky
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik je pozvao da se "iskoriste svi resursi diplomatije u međunarodnoj areni" za rešavanje krize.

Britanska agencija navodi da u saopštenju nije navedeno da li je Erdogan razgovarao sa Zelenskim o sankcijama.

15.26 - Nove eksplozije u centru Donjecka

Šest eksplozija odjeknulo je danas u centru grada Donjecka u istočnoj Ukrajini, koji je pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Rojters.

Agencija piše da nije poznato šta je uzrok eksplozija.

Neimenovani diplomatski izvor rekao je ranije za Rojters da je nastavljeno granatiranje na liniji kontakta između vlade i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

15.17 - Mađarska raspoređuje dodatne trupe na granici sa Ukrajinom

Mađarska će rasporediti trupe u blizini svoje granice sa Ukrajinom, delimično u sklopu priprema za humanitarne zadatke, saopštilo je danas ministarstvo odbrane na zvaničnoj Fejsbuk stranici mađarske vlade.

- Bezbednost Mađarske je najvažnija, mi jačamo ukrajinsko-mađarsku granicu - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju ministarstva odbrane Mađrske se ukazuje da su zbog ukrajinsko-ruske krize odbrana granica i priprema za humanitarnu misiju podjednako važni zadaci.

14.58 - Rusija za sada ne šalje vojsku u Ukrajinu

Profimedia
Sergej Lavrov

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da za sada ne šalje vojsku u istočnu Ukrajinu, javlja AFP. Opširnije OVDE.

14.30 - DNR: Ukrajinska vojska upotrebila sisteme "Grad"

Zvaničnici DNR tvrde da ukrajinska vojska je prvi put od 2018. godine upotrebila sisteme "Grad" na Donjeck. Ispaljeno je pet raketa iz BM-21 "Grad" i 12 granata, kalibra 122 mm.

14.15 - Ambasador Rusije u BiH: Priznanje nezavisnosti DNR i LNR istorijska odluka

Ruski ambasador Sarajevu Igor Kalabuhov nazvao je istorijskom odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska od Ukrajine.

Kalabuhov je rekao da je za njega odluka Putina od posebne važnosti jer je i sam iz Donjecka.

- Mislim da je to istorijski dan za Rusiju i ljude u Donjecku i Lugansku. Mislim da će sve biti dobro. Kao diplomata želim da kažem da je ovo momenat kada se moraju početi ozbiljni pregovori za kreiranje sistema bezbednosti u Evropi koji će biti sigurni za svaku državu i narod - rekao je Kalabuhov.

14.08 - Nemačka bi mogla da pošalje još vojnika u Litvaniju

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je danas da bi njena zemlja mogla da pošalje još vojnika u Litvaniju, članicu NATO.

 

 

- Jasno je da moramo da primenimo strože mere odvraćanja - rekla je nemačka ministarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim litvanskim kolegom u Viljnusu, prenosi agencija Rojters.

14.00 - UEFA će verovatno premestiti finale Lige šampiona iz Sankt Peterburga u Rusiji

13.58 - Ambasador Rusije u Londonu pozvan na razgovor

Ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije zbog situacije oko Ukrajine, saopšteno je Sputnjiku iz ruske ambasade. Kako je precizirano, Kelin je već napustio Forin ofis. Ministarka spoljnih poslova Liz Tras saopštila je da je naložila svom zameniku da pozove ruskog ambasadora „kako bi objasnio kršenje međunarodnog prava i nepoštovanje suvereniteta Ukrajine od strane Rusije“.

13.55 - Zelenski: Ne komuniciramo sa DNR i LNR

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da zvanični Kijev neće razmatrati zahtev Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) da se ukrajinske trupe povuku iz oblasti Donbasa koja je pod kontrolom vlasti samoproglašenih republika.

"Ne komuniciramo sa njima, ne razumemo ko su oni", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim predsednikom Alarom Karisom.

Stefanie Loos/Pool Photo via AP
 

13.47 - Džonson rekao da će sankcije biti usmerene na ruske banke i pojedince

13.36 - Šta će Rusija učiniti sada kada je stopiran Severni tok 2? 

13.10 - Savet Federacije Rusije ratifikovao je sporazum o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR

13.09 - Do 150 američkih vojnika i vojne opreme stići će ove nedelje u Bugarsku na zajedničku obuku

Profimedia
 

13.00 - Ukrajinska vojska je postavila sisteme PVO na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Čerkasu, saopštio je novinarima portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
Nisu isključene provokacije prema putničkim avionima.

12.59 - Sirija podržava odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, saopštio je danas šef sirijske diplomatije Faisal Mekdad, a prenose sirijski mediji.

Profimedia
 

12.50 -  Rusija je spremna da nastavi dijalog o situaciji u Ukrajini sa evropskim zemljama, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

12.47 - Kremlj: Raskid diplomatskih odnosa bi bio nepoželjan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva smatra da bi raskid diplomatskih odnosa između Ukrajine i Rusije bio izuzetno nepoželjan scenario.

"Naravno, raskid diplomatskih odnosa bio bi krajnje nepoželjan scenario koji će, verovatno, učiniti sve još težim ne samo za države, nego i za narode dve zemlje", rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.30 - Kijev povlači diplomatu iz Moskve

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da povlači visokog ukrajinskog diplomatu iz Moskve na konsultacije.

Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Rusijom? Lavrov: To nije naš izbor

12.20 - Olaf Šolc stopirao gasni projekat Severni tok 2

Više o tome OVDE.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

"U centru ukrajinske krize uopšte nije Kijev, već Nemačka!": Cela ratnohuškačka kampanja SAD usmerena je na jednog čoveka, a evo i zašto

11.47 - Državna duma ratifikovala je sporazume o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR.

11.20 - MIP Rusije poziva države da priznaju DNR i LNR

Oni su nazvali akcije Kijeva u regionu genocidom i građanskim ratom. U vezi s tim, Rusija je odlučila da prizna nezavisnost republika.

11.19 - Češka je spremna za različite scenarije, uključujući i potencijalni prekid isporuka energenata iz Rusije i priliv izbeglica iz Ukrajine, rekao je danas u parlamentu premijer Petr Fijala.

10.59 - Rusija će nastaviti da neprekidno isporučuje prirodni gas na svetska tržišta, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u pismu objavljenom na energetskoj konferenciji u Dohi.

10.58 -  Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, potvrdio je da je za danas popodne sazvao vanredni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU na kome bi trebalo da se donese odluka o sankcijama zbog aktivnosti Rusije prema Ukrajini.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

10.32 - Britanija uvodi sankcije Rusiji

10.18 - Opet se čuje artiljerijska paljba u Lugansku. Neizvesno je šta su ciljevi

10.15 - Nema raspoređivanja ruskih baza

Trenutno se ne razgovara o rapoređivanju ruskih baza u DNR i LNR, ali ako bude bilo potrebno i ta opcija je predviđena, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

- Za sada nije bilo razgovora ni o kakvim bazama. Alo ako bude bilo potrebno, uradićemo sve što bude bilo potrebno. Sporazum to predviđa - rekao je Rudenko.

10.00 - Potpredsednik parlamenta LNR: Naša teritorija je cela Luganska oblast, pozivamo Ukrajinu da povuče vojsku, inače će biti preduzete mere.
 

Orban: Mađarska deli stavove Brisela o ukrajinskoj krizi

9.50 - Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i poručio da Mađarska deli stavove Evropske unije u vezi sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je danas saopštio da se „moramo nadati diplomatskom rešenju“, i potvrdio da Brisel istovremeno pojačava pripreme za uvođenje sankcija Rusiji nakon poslednjih poteza Moskve.

AP Photo/Laszlo Balogh
 

Ratifikovani sporazumi o prijateljstvu

9.46 - Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratifikovali su sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa Rusijom.

Na hitnoj sednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih poslanika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma

9.35 - Kina zabrinuta

Kina je zabrinuta zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, poručio je u danas ministar spoljnih poslova Vang Ji, i ponovio poziv svim stranama da pokažu uzdržanost i da razlike prevazilaze kroz dijalog.

9.25 - Potres na berzama

Akcije na globalnim tržištima su danas strmoglavo pale, dok su cene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale. Više o tome OVDE.

9.10 - Kikl: Austrija da se ponaša neutralno

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl kritikovao je ponašanje austrijske vlade u vezi sa ukrajinskom krizom, ističući da je sada važno da se naglasi neutralnost Austrije.

- Kancelar Nehamer zbog konflikta Rusije i Ukrajine upao je, nakon korona panike, direktno u ratnu paniku. Posebno zbog nepregledne situacije i očigledne propagandne borbe umerenost u tonu i naglašavanje neutralnosti Austrije trenutno bi bile najbolje poruke - ocenio je Kikl.

Osude sa svih strana

9.00 - Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da zvanično priznanje dva regiona u istočnoj Ukrajini od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i teritorijalnog integritet zemlje.

Takođe, u toku je hitan sastanak komiteta za vanredne situacije britanske vlade "Kobra", u Dauning Stritu 10.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Premijeru Borisu Džonsonu pridružili su se visoki bezbednosni zvaničnici, uključujući ministarku spoljnih poslova Liz Tras i ministra odbrane Bena Volasa, kako bi razmotrili odluku Moskve da prizna samoproglašene proruske regione Ukrajine.

Očekuje se da će se razgovarati o mogućim kaznenim merama.

Očekuje se da će ove sankcije biti prva tranša kaznenih mera uvedenih Rusiji, a najavljen je i još jedan paket ako Moskva napadne Ukrajinu.


SAD savetuju Zelenskog

8.30 - SAD pozivaju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ode u Lavov radi svoje bezbednosti, javlja televizija Ej-Bi-Si.ž

Televizija ne navodi izvore svojih informacija, niti razlog za ovu preporuku.
 

8.15 - Luganska i Donjecka narodna republika će biti priznate u granicama Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine, saopštio je šef komiteta Državne dume za poslove ZND Leonid Kalašnjikov.

Uvode sankcije Rusiji

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

7.00- Zemlje Evropske unije saglasile su se da uvedu ograničeni paket sankcija Rusiji nakon što je Moskva priznala nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, saopštio je holandski premijer Mark Rute.

"Saglasili smo se da uvedemo ograničeni paket sankcija, koje će biti usmerene na one koji su odgovorni za ovu odluku", rekao je Rute u intervjuu za jednu holandsku televizju.
 

Bajden je već potpisao ukaz o sankcijama Rusiji

Nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina u ponedeljak uveče, američki predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj potpisuje nove sankcije za Rusiju, Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku.

 

Nemirna noć

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

6.30- Kako pojedini mediji javljaju jutros je ukrajinska vojska izvršila napad i na putu Gorlovka-Donjeck poginula su tri civila.

Takođe i dva ukrajinska vojnika su poginula a 12 je ranjeno tokom granatiranja LNR/DPR.

Još jedan civil je poginuo u Lugansku od posledica jutrošnjih granatiranja.

 

 Vlasti u Kijevu su danas saopštile da su dva ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ranjeno u granatiranju koje su izvršile proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata, u trenutku kada se broj kršenja primirja povećava.

Vojska je na svojoj Fejsbuk stranici saopštila da je zabeležila 84 slučaja granatiranja od strane snaga samoproglašenih republika.

6.15 - Rusija je stekla pravo da gradi vojne baze u dva otcepljena regiona Ukrajine u skladu sa novim sporazumima sa njihovim liderima, objavio je Rojters pozivajući se kopiju jednog od sporazuma koji je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Održana sednica SB UN

Tanjug/Evan Schneider/United Nations via AP)
 

 

6.00 - U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je vanredna sednica povodom situacije u Ukrajini.

Sednica je sazvana na inicijativu Velike Britanije, Irske, Meksika, Norveške, SAD, Ukrajine i Francuske.

Rusiju predstavlja ambasador UN Vasilij Nebenzja, a Ukrajinu stalni predstavnik pri UN Sergej Kislica.

Zamenica generalnog sekretara UN Rozmeri di Karlo rekla je na početku da su pregovori jedini put za prevazilaženje neslaganja između strana.

Takođe je istakla da je postoji velika opasnost od sukoba širokih razmera u Ukrajini i da se to mora sprečiti po svaku cenu.

Sednica se održava nakon što je juče redsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se priznaje nezavisnost samoproglašenih republika Donbasa, DNR i LNR.

Di Karlo je rekla da UN žale zbog ove odluke i da ona može imati globalne posledice.
Amabsadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild nazvala je poteze Rusije „očiglednim napadom“ na suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Prema njenim rečima, ruski predsednik je danas razbio Minske sporazume u paramparčad. „Ne verujemo da će se na tome zaustaviti“, dodala je.

Nazivati ruske vojnike u Donbasu mirotvoricima je pravi nonsens, rekla je ona.

-SAD u izjavi Putina o Ukrajini vide pretenzije na sve teritorije ruske imperije, ali sada nije 1919. godina- rekla je američka ambasadorka.

Ona je rekla i da Rusija pokušava da stvori izgovor za konflikt i to je alarmantno.

Osporavajući optužbe Moskve na račun kijevskih vlasti, Tomas-Grinfild je rekla da Amerika i njeni saveznici ne nameravaju da raspoređuju nuklearno oružje u Ukrajini i da ga sama Ukrajina ne želi.

Francuska smatra da Rusija mora da potkrepi delima reči o privrženosti dijalogu i da povuče priznanje DNR i LNR.

Ambasadorka Velike Britanije Barbara Vudvord rekla je da će priznanje DNR i LNR od strane Rusije imati surove i dalekosežne posledice.

Ambasador Kine istakao je da u Pekingu smatraju da sve strane treba da pokažu uzdržanost od akcija koje bi vodile eskalaciji. Kina poziva sve zainteresovane snage da nastave dijalog i rade na pronalaženju razumnih rešenja krize.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike