Putin na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti: Ako Ukrajina bude primljena u NATO, pretnje Rusiji će se višestruko povećati

21.02.2022

14:18 >> 15:40

0

Rešavanje krize u Donbasu

Putin na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti: Ako Ukrajina bude primljena u NATO, pretnje Rusiji će se višestruko povećati
Vladimir Putin - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas, na početku vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je glavni cilj tog sastanka da se utvrde koraci u vezi sa krizom u Donbasu, posebno imajući u vidu poziv lidera samoproglašenih Donjecke i Luganjske Narodne Republike da Rusija prizna njihov suverenitet.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR I DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi, prenosi RIA Novosti.

On je rekao je da su ukrajinske vlasti dva puta sprovodile kaznene operacije u Donbasu, a da se sada eskalacija dešava treći put. Prema njegovim recima, Rusija je u pocetku učinila sve da se nesporazumi reše mirnim putem.

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Istakao je da će ako Ukrajina bude primljena u NATO, pretnje Ruskoj Federaciji višestruko povećati.

Kako je rekao, Rusija je u početku činila sve kako bi se mirnim putem izgladile protivrečnosti između Kijeva i Donbasa. Tok događaja pokazuje da aktuelne vlasti u Ukrajini ne nameravaju da realizuju Minske sporazume, dodao je on.

 

 

- Aktuelne kijevske vlasti nemaju nameru da realizuju Minske sporazume. Štaviše, oni su to javno više puta saopštili i na najvišem državnom nivou i na nivou ministara inostranih poslova, Saveta bezbednosti - rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Istakao je da je državni udar u Ukrajini 2014. godine bio krvav. Kako je konstatovao, kijevske vlasti su dva puta sprovele vojne kaznene operacije u Donbasu.

- Sudeći po svemu, svedoci smo eskalacije situacije po treći put. Sve te godine, želim da istaknem, sve te godine su se praktično izrugivali nad ljudima koji žive na tim teritorijama: konstantna vatrena dejstva, blokada. Kao što znate, ljudi koji žive na teritorijama u blizini takozvane linije fronta morali su da se presele u podrume u kojima žive sa decom - rekao je Putin.

Medvedev: Priznaćemo LNR i DNR ako se situacija ne poboljša

Bivši ruski predsednik i potpredsednik ruskog Saveta Bezbednosti, Dmitrij Medvedev, rekao je danas da će Moskva možda morati da prizna samoproglašene Luganjsku i Donjecku narodnu republiku, ako se situacija ne poboljša, za šta, po njegovom mišljenju, nema izgleda.

- Priznanje LNR i DNR će biti jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju. Znakova poboljšanja nema i u takvoj situaciji jedini izlaz će biti priznavanje pravnog subjektiviteta Donjecka, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika države - rekao je Medvedev.

AP photo
 

Medvedev je na sednici Saveta rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da veruje da bi većina Rusa podržala nezavisnost LNR i DNR u kojima, kako je rekao, živi oko 800.000 Rusa.

Kako navodi RIA Novosti, on je ocenio da će pritisak na Rusiju ako prizna dve samoproglašene republike u Donbasu biti izuzetno jak, ali je dodao da Rusija zna kako da na to reaguje.

Medvedev smatra da će, ako do tog priznanja dođe, situacija biti teška, ali da će se nakon nekog vremena tenzije oko Rusije stišati.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike