Kako velike sile komentarišu Putinovo priznanje Donbasa?! Reakciju jednog čoveka su svi čekali!

21.02.2022

22:10

0

Makron je najoštrije osudio odluku Vladimira Putina

Kako velike sile komentarišu Putinovo priznanje Donbasa?! Reakciju jednog čoveka su svi čekali!
Džonson Bajden Makron Putin - Copyright Ilustracija: AP Sputnjik/Patrick Semansky/Alberto Pezzali

Priznavanje samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska (DNR i LNR) od strane ruskog predsednika Vladimira Putina izazvalo je burne reakcije svetskih lidera.

- Samo što sam došao na ovu konferenciju za štampu shvatio sam da je Vladimir Putin efektivno najavio da Rusija priznaje otcepljene republike Donjecka i Luganska. To je očigledno kršenje međunarodnog prava i flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine - rekao je Boris Džonson večeras novinarima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji se, mnogi bi rekli, najviše uključio kako bi pronašao diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu, oštro je reagovao na odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Makron je najoštrije osudio odluku Vladimira Putina i pozvao da Evropa uvede sankcije Rusiji.

Francuski predsednik pozvao je na evropske sankcije Rusiji zbog priznanja DNR i LNR, prenose Ria Novosti.

U saopštenju Jelisejske palate navodi se da Makron poziva da se sazove hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa priznanjem regiona Donbasa.

Francuski predsednik Emanuel Makron priznavanje Donjecka i Luganska naziva "jednostranim kršenjem međunarodnih obaveza", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Bela kuća saopštila je večeras da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska (LNR i DNR), kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

U saopštenju se navodi da će odgovor Vašingtona na večerasnji potez predsednika Rusije Vladimira Putina biti poseban, dodatni set mera koje će biti uvedene pored neposrednih i oštrih sankcija koje su pripremljene u koordinaciji sa saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

- Nastavljamo neposredne konsultacije sa svojim saveznicima, uključujući i Ukrajinu, o narednim koracima i eskalaciji situacije sa Rusijom duž granice sa Ukrajinom - stoji u saopštenju.

Dodaje se da će Bela kuća uskoro objaviti set mera povodom, kako se navodi, očiglednog kršenja međunarodnih obaveza Rusije.

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je sa Bajdenom i Makronom o zaoštravanju situacije, nakon što je večeras ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) na istoku Ukrajine, preneo je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

- Oni su bili jedinstveni da je ovaj jednostrani korak Rusije jasno kršenje Sporazuma iz Minska. Nemačka, Francuska i SAD osuđuju najoštrije odluku ruskog predsednika. Taj korak neće ostati bez odgovora - poručuje se u saopštenju.

Šolc, Makron i Bajden iskazali su solidarnost sa Ukrajinom i pohvalili dosadašnju uzdržanu reakciju Ukrajine pod predsednikom Vladimirom Zelenski.

Oni su naglasili da neće popustiti u svom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Istovremeno, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, angažovaće se u sprečavanju dalje eskalacije situacije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike