Bela kuća odgovorila Moskvi: Rusija imala predloge u oblasti bezbednosti, evo na šta su spremni Amerikanci

26.01.2022

17:02

0

O ovim predlozima se već diskutovalo u više navrata

Bela kuća odgovorila Moskvi: Rusija imala predloge u oblasti bezbednosti, evo na šta su spremni Amerikanci
Vladimir Putin i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Sjedinjene Američke Države poslale su pisani odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama, javila je agencija Blumberg.

SAD su navele listu oblasti u kojima su spremne da sarađuju sa Moskvom, uključujući kontrolu naoružanja i veću transparentnost, kao i raspoređivanje raketnih sistema.

- Pisani odgovor Sjedinjenih Američkih Država Rusiji već je dostavljen - napisala je novinarka Blumberga Dženifer Džejkobs na svom Tviteru.

 

 

Bela kuća je prethodno istakla da neće javno odgovoriti Rusiji na njene predloge.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. 

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike