Rusija otpočela velike vojne vežbe: Moćna flota dominira Arktikom

26.01.2022

10:31

0

Vojnici će uvežbati odbijanje vojnih pretnji i pomoći će u tome "da se osigura bezbednost pomorskih puteva i pomorske ekonomske aktivnosti ruskih oblasti u severnim morima u slučaju krize"

Rusija otpočela velike vojne vežbe: Moćna flota dominira Arktikom
Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ratni brodovi ruske vojske ušli su danas u Barencovo more da bi vežbali zaštitu glavne trase brodskog saobraćaja na Arktiku, saopštila je Severna flota Rusije.

To dolazi u trenutku kada Moskva organizuje sveobuhvatne vojne vežbe u kojima učestvuju sve njene flote, prenosi agencija Rojters.

Vežbe na Arktiku, u kojima je planirano učešće oko 30 ratnih brodova, 20 aviona i 1.200 vojnika, imaju za cilj procenu borbene spremnosti ruskih trupa na Arktiku i njihove sposobnosti da zaštite Severni morski put.

Vojnici će uvežbati odbijanje vojnih pretnji i pomoći će u tome "da se osigura bezbednost pomorskih puteva i pomorske ekonomske aktivnosti ruskih oblasti u severnim morima u slučaju krize", saopštila je Severna flota.

Kako navodi Rojters, Rusija je uložila velika sredstva u infrastrukturu za razvoj Severnog morskog puta i nada se da će to postati glavni brodski put pošto se Arktik zagreva brže od ostatka sveta.

Ovaj put se trenutno ne koristi zimi zbog debelog ledenog pokrivača.

Zvanična Moskva je prošle nedelje saopštila da će izvesti seriju vojnih vežbi, u kojima će učestvovati sve njene flote u morima koja su direktno u blizini Rusije.

Vežbe će obuhvatiti i manevre u Mediteranu, Severnom moru, Ohotskom moru, severoistočnom Atlantskom okeanu i Pacifiku.

Bonus video

Instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug