Trka sa vremenom: Amerikancima se srušio borbeni avion u more, moraju da stignu do njega pre Kineza!

26.01.2022

17:24

0

Ratni avion je vredan 100 miliona dolara

Trka sa vremenom: Amerikancima se srušio borbeni avion u more, moraju da stignu do njega pre Kineza!
AP Photo/Danny Karnik

Američka ratna mornarica pokušava da izvuče svoj najnapredniji borbeni avion koji se prekjuče srušio i potonuo u Južnom kineskom moru što je izuzetno složena operacija za koju analitičari kažu da će je Peking pažljivo pratiti.

Borbeni avion F-35C, jednomotorni stelt lovac i najnoviji mlaznjak u floti američke mornarice, srušio se u ponedeljak na nosač aviona USS Karl Vinson tokom rutinskih operacija, saopštila je mornarica.

Ratni avion vredan 100 miliona dolara udario je u pilotsku palubu nosača aviona od 100.000 tona, a zatim pao u more kada se njegov pilot katapultirao, rekli su zvaničnici mornarice.

 

 

Pilot i šest mornara na nosaču aviona USS Karl Vinson su povređeni, a šteta na ogromnom brodu bila je samo površna i nosač je nastavio sa normalnim aktivnostima.

Američka mornarica se suočava sa zadatkom da pokuša da povuče potonuli F-35C sa dna okeana nemirnog Južnog kineskog mora i za sada daje tek oskudne informacije.

Iako mornarica SAD nije otkrila gde se u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da je skoro ceo vodni put od 3,3 miliona kvadratnih kilometara državna teritorija Kine.

Plovila kineske mornarice i obalske straže stalno su prisutna u vodama Južnog kineskog mora i gotovo je sigurno da će Peking želeti da se domogne i pregleda avion F-35C, kažu analitičari.

- Kina će pokušati da locira i detaljno ispita avion koristeći jednu od svojih podmornica za duboke zarone - predočio je Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande na Havajima.

Šuster, bivši kapetan američke mornarice, rekao je da je moguće da će Kina u ovoj situaciji insistirati da polaže pravo na spasavanje na osnovu svojih teritorijalnih zahteva u Južnom kineskom moru.

- Spašavanje aviona uz pomoć sredstava komercijalne i obalske straže omogućiće Pekingu da proglasi operaciju potencijalnom opasnošću po životnu sredinu zbog strane vojne opreme u svojim teritorijalnim vodama - upozorio je Šuster.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti