Prvo što ujutru popijete je topla kafa: Doktor objašnjava zašto je to pogrešno

24.09.2021

09:22

0

Autor: D. R.

Ako je šoljica tople kafe prva stvar za kojom posegnete ujutro kad ustanete iz kreveta, možda bi trebalo da razmislite o promeni te navike

Prvo što ujutru popijete je topla kafa: Doktor objašnjava zašto je to pogrešno
Pixabay

Većini nas prva jutarnja kafa daje energiju koja nam je potrebna da započnemo dan, ali doktor Karan Raj upozorava da kafa ipak ne bi smela da bude prva stvar koju konzumiramo ujutro, a evo i zašto.

Možda je ovo teško progutati, za neke i neshvatljivo, ali postoji prilično dobar razlog za to, kaže Raj, koji je skupio milione pratioca na TikToku zahvaljujući svojim praktičnim savetima.

U emisiji BBC Morning Live, popularni lekar objasnio je zašto bismo morali da dopustimo da se naša tela sama razbude, umesto da se oslanjamo na prvi jutarnji gutljaj kafe.

Pexels
 

 

Ne predlaže da se u potpunosti odreknete jutarnje kafe, samo da malo promenite rutinu.

- Nemojte ujutro prvo piti kafu kako biste se razbudili. Telo vas prirodno budi kortizolom - rekao je.

Umesto toga, dr Raj kaže da pričekate nekoliko sati i popijete kafu nakon što se prirodan nivo kortizola u vašem telu smanji.

- Popijte kafu sredinom jutra kada vam nivo kortizola i energije padnu. Neka tad kofein deluje i da vam energiju - objasnio je.

Pixabay
 

 

Naravno bilo je i onih koji Rajev savet nisu dobro prihvatili.

- O bože, ne. Ja ujutro moram prvo da popijem kafu, inače ni sa kim nisam prijatelj - napisao je jedan, a mnogi su se složili.

Međutim, mnogi su se i složili sa doktorovim savetom pa su preporučili ostalima da isprobaju. Bilo je i dosta onih koji su rekli da je u početku jako teško jer ste se naviknuli na kafu, ali kad taj period prođe, osećaćete se mnogo bolje, piše "The Sun".

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti