Koliko je važno rukovanje za prvi utisak o osobi: I šta znači kada vam neko stisne ruku i ne pušta je?

19.05.2021

18:20 >> 18:27

0

Prilikom susreta naši sagovornici sve skeniraju, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije

Koliko je važno rukovanje za prvi utisak o osobi: I šta znači kada vam neko stisne ruku i ne pušta je?
Copyright Pexels/Fauxels

Govor tela nas otkriva. Dok stojimo, hodamo, gestikuliramo šaljemo poruku koju stručnjaci nepogrešivo dešifruju. I za svega nekoliko sekundi mogu da pročitaju laž, strah i nesigurnost kod sagovornika.

A da li znate da čak 60 odsto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak, dok sam čin rukovanja ima značajnu ulogu u tome?

Mirko Zorić, direktor Centra za istraživanje ponašanja rekao je, gostujući u Uranku na K1 da se većina signala odvija na nesvesnom nivou, a tokom razgovara, šalje se mnogo informacija, a da nismo svesni toga.

-Možda smo svesni samo vrha ledenog brega. Mnogo toga se komunicira u samo nekoliko prvih sekundi kada započnemo razgovor sa nekom osobom – naveo je Zorić.

Prilikom susreta naši sagovornici sve skeniraju, od načina odevanja, preko održavanja higijene, do frizure i facijalne ekspresije. Sve što nam je dostupno sve posmatramo, naveo je direktor Centra za istraživanje ponašanja.

Pixabay

Prema njegovim rečima, gledamo da donesemo što više relevantnih informacija kako bismo doneli neku prvu sliku o osobi, kako bismo znali, prvenstveno, da li nam je određena osoba prijatelj ili neprijatelj i, zatim, da li nam je ta osoba vredna ili ne.

U doba pandemije, kada se ljudi maltene više i ne rukuju, Zorić ističe kolika je zapravo važnost ovog prvog fizičkog kontakta.

-Neka istraživanja govore da 60 odsto od ukupnog utiska o osobi steknemo kroz prvi utisak. Ono što donesemo kao zaključak u prvih nekoliko sekundi. Rukovanje je prvi fizički kontakt između dve osobe, kada se upoznaju i najčešće jedini fizički kontakt i zahvalan je za slanje najbazičnijih poruka između dve osobe – rekao je  i dodao da ako vam neko stisne ruku i ne pušta je, može da govori da je osoba suviše posvećena razgovoru ili da želi da uspostavi neku vrstu kontrole da će ona voditi sam razgovor.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike