Da zaspite kao beba: Šest pravila NASA astronauta za kvalitetan san

30.06.2021

20:04 >> 12:37

0

Astronauti NASA-e vrlo dobro znaju šta je poremećaj spavanja. Kako bi pomogli, naučnici su razvili metodu uspavljivanja koja je dokazala svoju efikasnost i

Da zaspite kao beba: Šest pravila NASA astronauta za kvalitetan san
Copyright Pexels

Obično potcenjujemo značaj dobrog sna, ali kada dođemo u situaciju da imamo problema sa nesanicom, shvatimo kako nam veoma opada kvalitet života.

Primenite ova pravila NASA astronauta i zaboravite na nesanicu.

1. Uvek odlazite u krevet i ustajte u isto vreme

Međunarodna svemirska stanica kruži oko Zemlje svakih 90 minuta (što znači da sunce izlazi 16 puta dnevno). Zbog toga astronauti neprekidno pate od poremećaja spavanja. NASA-ini naučnici smatraju da je najefikasniji način za rešavanje ovog problema odlazak u krevet i ustajanje u isto vreme. Pre putovanja u svemir, astronauti zapravo dobiju sopstveni raspored spavanja dizajniran u skladu sa njihovim ritmovima i navikama.

Takođe, ako legnete na leđa sa nogama ispruženim uza zid 10 minuta pre spavanja, poboljšaćete protok krvi kroz vene i osećaćete se opušteno i smireno.

Pexels

2. Prestanite sa lošim navikama koje utiču na vaš san

Proces zaspivanja najviše zavisi od stvari koje radimo pre spavanja. Večernje trčanje ili vežbanje u teretani aktiviraju sve procese u našem telu i povećavaju telesnu temperaturu, pa čoveku treba više vremena da zaspi i njegov san postaje nestabilan. Zbog toga astronauti smanjuju fizičke aktivnosti nekoliko sati pre spavanja. Takođe, ne konzumiraju tešku hranu, tako da proces varenja hrane ne troši njihovu energiju.

3. Ograničite upotrebu elektronskih uređaja

Plavo svetlo koje emituju naši računari i pametni telefoni utiče na naš san. Ova jaka svetlost (koja je 40 odsto svetlija od sunčeve svetlosti) smanjuje proizvodnju melatonina, hormona spavanja. Zbog toga možemo do kasno da budemo ispred svog računara bez ikakvog nagona da idemo u krevet. NASA-ini astronauti prestaju da koriste elektronske uređaje 2-3 sata pre spavanja.

Pixabay

4. Izaberite adekvatno svetlo

Sada se u svemirskim brodovima koriste LED lampe koje mogu da promene boju i intenzitet. Noću se plavo svetlo smanjuje, a danju povećava kako bi se poboljšali učinci astronauta.

Pokušajte da izbegavate korišćenje fluorescentnog osvetljenja. Koristite lampe koje emituju žutu ili narandžastu svetlost, jer obe nemaju skoro nikakav uticaj na sintezu melatonina.

5. Stvorite okruženje za spavanje

Svi članovi svemirske posade imaju odvojene kabine bez svetlosti, tako da se astronauti neće probuditi zbog izlaska sunca. Što manje svetlosti ulazi u prostoriju, to je veći nivo melatonina, a čovek više želi da spava.

Ako soba u kojoj spavate nije dovoljno tiha i mračna, koristite čepiće za uši i masku za spavanje. Pokušajte i da redovno provetrite sobu jer zagušljive sobe ne doprinose pravilnom snu.

Pexels

6. Naučite tehnike opuštanja

Neki ljudi pate od poremećaja sna zbog stresa i anksioznosti. U tim slučajevima NASA-ini astronauti koriste kognitivnu bihejvioralnu terapiju koja im pomaže da se smire. Ova terapija identifikuje navike koje uzrokuju naše probleme sa spavanjem i zamenjuje ih drugima koje doprinose dobrom snu. Tehnika opuštanja takođe vam može pomoći da postignete dobre rezultate. Jednostavne vežbe opuštanja mogu poboljšati naš san i učiniti nas srećnijima.

Jedna od najefikasnijih tehnika za ublažavanje stresa je duboko disanje.

Kako Bright Side još navodi, u svemiru astronauti spavaju u vertikalnim vrećama za spavanje smeštenim u kabinama posade. Labavo vežu svoja tela kako tela ne bi plutala dok spavaju. U početku je prilično teško spavati u vazduhu, ali uskoro se telo navikne na nove uslove spavanja i astronauti mogu da se opuste.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike