Saveti za spavanje: Kako da se naše telo i um odmore tokom letnjih vrućina

01.07.2021

19:21 >> 19:56

0

Mnogima vrućine teško padaju, pa ni tokom noći ne mogu da se naspavaju

Saveti za spavanje: Kako da se naše telo i um odmore tokom letnjih vrućina
Copyright Pixabay

Mnogi ljudi poslednjih noći muku muči sa spavanjem zbog velikih vrućina. Tako ne mogu da se naspavaju, što dovodi do toga da su preko dana umorni i tromi.

Zato je pravo pitanje kako se dobro naspavati tokom tropskog talasa?

Odgovor na to pitanje ponudila je psiholog i terapeut za spavanje dr Nerina Ramlakhan iz Silentnighta. Prema njenim rečima, optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 °C, jer “naš mozak mora biti malo hladniji od ostatka tela”.

-Spavanje preko noći važno je za obradu informacija tokom dana, kao i za popravljanje i ponovno uravnoteženje tela, kako fizički, tako i psihički. U idealnom slučaju, da bismo mogli dobro da spavamo, mora postojati frakcijska temperaturna razlika između našeg tela i mozga – toplo telo i hladna glava – objasnila je dr Ramlakhan.

Posteljina u zamrzivač, krema od aloje vere, parfem s ohlađenom vodom

Stavite posteljinu u zamrzivač na nekoliko minuta (ipak prvo stavite u plastičnu kesu). Ako nemate puno prostora u svom frižideru ili zamrzivaču, pomoći će vam čak samo jastučnica u frižideru ili pak pidžama. Ono što još možete učiniti, jeste da napunite bocu ledenom vodom i staviti je na “tačke hlađenja” na telu kao što su kolena, gležnjevi, zglobovi, vrat, prepone i laktovi.

Pixabay

Takođe, oni koji uveče ne mogu da spavaju zbog vrućine trebalo bi da se pre leganja u krevet namažu kremom na bazi aloje vere. Idealno bi bilo da se ta krema čuva u frižideru.

Postoji i drugi trik za lakše spavanje tokom vrućih letnjih meseci. On počiva na punjenju sprej bočice rashlađenom vodom. Tu bočicu valjalo bi držati nadomak kreveta, a vodu po potrebi nanositi na lice, leđa i vrat.

Neka stopala budu hladna, što se može postići tako što ćete ih držati izvan pokrivača ili ih kratko držite na pakovanju leda.

Koristite pamučne pidžame i tanku čistu pamučnu posteljinu za svoj krevet – visokokvalitetni pamuk idealan je materijal za posteljinu između kog možete ostati sveži, jer je najprozračniji.

Pexels

Začinjeno može, ali ne i proteini

Stručnjak za spavanje Dave Gibson savetuje da se ne jede previše proteina, jer oni mogu zagrejati telo tako što pojačavaju metabolizam.

Što se tiče hrane, trebalo bi da konzumirate začinjenu hranu, ali najmanje tri sata pre spavanja. Tako ćete znojem ohladiti telo. Kada je posredi vežbanje, za lakše spavanje po vrućini trebalo bi da trening odradite ujutru, a ne uveče. Tako ćete sprečiti da vam se telo previše zagreje.

Kakvom vodom da se tuširate pre spavanja?

Nemojte da izbegavate tuširanje, ali voda u tušu ne sme da bude prehladna. Naše telo reaguje na nagle promene temperature i to očuvanjem toplote. Suprotno utvrđenom mišljenju, Gibson kaže da bi trebalo da držimo prozore zatvorene tokom dana kako bi kuća bila sveža. Isto tako, zavese treba da držite preko prozora.

Isključite sve električne uređaje

Pre spavanja usključite sve električne uređaje u spavaćoj sobi, jer oni emituju toplotu. Dakle, doslovno bi ih trebalo isključiti iz utičnice. Jedan od saveta kaže i da se posuda puna leda stavi ispred ventilatora, jer se tako može ohladiti vazduh u prostoriji.

Spavajte odvojeno od partnera

Stručnjaci savetuju spavanje u odvojenom krevetu od partnera jer dva tela stvaraju dvostruko više telesne toplote. Isto tako, bilo bi dobro da spavate “dole”, a ne na spratu kuće jer sva nakupljena toplota odlazi gore. Savetuje se i spavanje u hladnim, mokrim čarapama ili čak vlažnoj majici.

Pexels

Dobar je trik i da pre spavanja zglobove i stopala operete u hladnoj vodi.

Tokom dana, vodu treba da pijete redovno, ali noću ne previše. Otprilike 1/2 litra vode pre spavanja biće dovoljno da hidrira telo i spreči čest odlazak u toalet.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike