Zdrave su, ali ne preterujte: Ove namirnice, ukoliko preterate sa njihovom konzumacijom, mogu da vam naprave zdravstvene probleme

15.03.2023

06:38

0

Autor: Z.A.S.

Izbegavajte da ih unosite svakodnevno i u velikim količinama

Zdrave su, ali ne preterujte: Ove namirnice, ukoliko preterate sa njihovom konzumacijom, mogu da vam naprave zdravstvene probleme
Žena pije sok - Copyright Freepik

Svi znate da poneka štanglica čokolade povremeno, kolač, ili čips koji pojedete s vremena na vreme neće napraviti problem. Isto tako znate i da je važno da ove nezdrave namirnice ne konzumirate svakodnevno.

Međutim, postoje i zdrave namirnice koje, ukoliko sa njima preterate, mogu da donesu više štete nego koristi.

Pixabay
 

Voda s limunom

Mnogi obožavaju da piju vodu sa limunom i njome često započinju dan, pogotovo zato što vlada verovanje da ona topi kilograme. Stručnjaci, ipak, tvrde da voda sa limunom nema nikakvo posebno delovanje, osim što limun poboljšava ukus vode.

To ne znači da ovu kombinaciju ne treba da pijete, ali baš kao i u svemu ostalom, ne bi trebalo da preterujete sa njom, jer velike količine ovog napitka zube mogu da učine osetljivim, kao i da oštete površinu zuba i otvore put za pojavu karijesa.

Takođe, ograničite unos i ostalog kiselog voća, poput pomorandže, limete, ili mandarine, kao i sokova koji se od njih prave. Da zaključimo, kiselo voće jeste zdravo i treba ga jesti, ali bez preterivanja.

Freepik
 

Ovsene pahuljice

Njihova priprema je brza i pogodne su za doručak, a ukoliko u njih dodate i voće, mogu biti odličan desert. Ovsene pahuljice svakako treba jesti, jer su bogate vlaknima, magnezijumom i cinkom, ali, takođe često sadrže i mnogo kalorija, a to posebno važi za gotove smese koje se prodaju po marketima.

Savet je da kupite obične ovsene pahuljice, koje ne sadrže nikakve dodatke i da pripremite slatku ili slanu kašu. Ipak, nemojte koristiti više od 50 grama pahuljica po obroku, jer 100 grama ima skoro 400 kalorija.

Profimedia
 

Riba

Riba sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, kao i omega-3 masne kiseline i izuzetno je zdrava. Međutim, ona ne bi trebalo da bude na vašem meniju svakoga dana, jer je ustanovljeno da ćete, ukoliko je konzumirate jednom ili dva puta nedeljno, za 36 posto smanjiti rizik od smrti izazvan srčanim problemima.

Sa druge strane, ukoliko preterate sa njenom konzumacijom, može doći do trovanja živom, pogotovo ako imate običaj da jedete veće ribe koje se hrane manjim ribama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike