Raskid može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, a srčani problemi i visok pritisak su samo neke od njih

21.12.2022

05:33

0

Autor: Z.A.S.

Bol koju osećamo, nakon raskida, nije samo emocionalna reakcija

Raskid može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, a srčani problemi i visok pritisak su samo neke od njih
Razvod - Copyright Profimedia

Ukoliko ste mislili da je bol koju osetite, nakon raskida, samo emotivne prirode - prevarili ste se. Uopšte nije u pitanju samo emocionalna reakcija.

Delovi mozga, koji su zaduženi za procesuiranje fizičkog bola, nakon raskida, postaju znatno aktivniji.

Raskid može da ostavi ozbiljne posledice po fizičko zdravlje, a ovo su neke od njih.

Pixabay
 

Slabo srce i problemi s krvnim pritiskom

Prekid veze ili razvod, kao posledicu sa sobom nosi hroničan stres koji nastaje kada se javlja osećaj gubitka kontrole. Ta posledica je učestali osećaj straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kada je telo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod hroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol (hormon stresa). On utiče na svaku ćeliju u telu, posebno krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Nesanica

Visok nivo kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju. Takođe se javlja i fizički stres, jer nakon raskida krevet više ne delimo s voljenom osobom, na šta telo reaguje nemirom koji ne dopušta odmor. Tada dolazi do najintezivnijeg stepena začaranog kruga, u kome stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Profimedia
 

Smetnje u varenju

Probavni sistem i organi su najskloniji promenama funkcija nakon i najmanje količine stresa. Poznato je da nervoza utiče na probavu, i dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput gorušice, zatvora, ili dijareje. Ukoliko smo dugo uznemireni nervni sistem nije u balansu, pa dolazi do zatvora, a zatim i do upale u crevima, što može da dovede do raznolikih simptoma.

Pexels
 

Gojenje

Dugoročni stres povezan je i sa nagomilavanjem i zadržavanjem viška masnoće u području stomaka. Brojna istraživanja su pokazala da je visok nivo kortizola povezan s dodatnim trbušnim masnim naslagama, pa čak i kod inače vitkih žena. Stres podstiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama. Sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli uzrokuje gojenje i povećava nivo kortizola.

Profimedia
 

Pad imuniteta

Negativne misli i emocije uzrokovane raskidom ostavljaju veliki trag na imunitet. Telo se okreće protiv sebe. Učestali osećaj slabosti, prehlade, i alergije, javljaju se kao odgovor na oslabljeni imuni sistem. Osim toga, može doći i do autoimunih bolesti. Posledica su im najčešće dugoročni osećaj depresije, usamljenosti i socijalna izolacija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike