Razbijen jedan od najvećih mitova: Evo kakav uticaj na zdravlje ima ispijanje vode s limunom ujutru

06.12.2022

05:33

0

Autor: Z.A.S.

Kada je u pitanju korist koju naš organizam ima od ove vode, uglavnom su u pitanju mitovi

Razbijen jedan od najvećih mitova: Evo kakav uticaj na zdravlje ima ispijanje vode s limunom ujutru
Voda sa limunom - Copyright Profimedia

Sigurno znate da mnogi imaju naviku da ujutru, čim ustanu, popiju vodu sa limunom. Ovaj ritual primenjuju mnogi koji žele da izgube kilograme, ali i oni koji brinu o zdravlju.

Kada je mršavljenje u pitanju, konkretnih naučnih dokaza, koji potvrđuju da ova navika pomaže u gubljenju kilograma - nema, ali ona svakako nije loša. Zapravo, reč je o vrlo zdravoj navici.

Voda sa limunom obezbeđuje solidnu dozu vitamina C odmah nakon buđenja, a stručnjaci otkrivaju i glavni efekat koji ta praksa ima na telo, konkretno na bešiku.

Pixabay
 

Kolin Kristensen je registrovana nutricionistkinja i dijetetičarka koja kaže da ova zdrava kombinacija koju su influenseri popularizovali i dali joj status čarobnog eliksira, zapravo nije nikakva izuzetna tečnost za detoksikaciju, niti može da učini čuda za vaš ten, težinu, probavu i mokraćni sistem.

Radi se uglavnom o mitovima, kako ona kaže. Prednosti vode s limunom dolaze od pijenja vode, a ne samog limuna - kaže Kristensen.

Ispijanje adekvatne količine vode može da pomogne našim telima da funkcionišu ispravno, što se apsolutno može prevesti i na zdravlje mokraćne bešike.

Pixabay
 

Metaanaliza studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu "Medicine", otkrila je da veliki unos vode razređuje koncentraciju urina i smanjuje njegovu kiselost i uklanja višak soli iz tela, čime se smanjuje rizik od razvoja kamena u bubregu za 60 odsto.

Dok su druge studije sugerisale da je ispijanje limunovog soka ili drugih kiselih sokova povezano sa smanjenjem rizika od kamena u bubregu, ova metaanaliza nije pronašla takvu vezu.

Pixabay
 

- Ako vam voda s limunom pomaže da popijete više vode, uživajte - kaže Kristensen.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike