Prsti na rukama i nogama su vam često hladni? Posavetujte se sa lekarom, jer to bi mogao da bude znak ozbiljnog zdravstvenog problema

18.11.2022

05:28

0

Autor: Z.A.S.

Od problema sa štitnom žlezdom, pa sve do dijabetesa, reagujte na simptome

Prsti na rukama i nogama su vam često hladni? Posavetujte se sa lekarom, jer to bi mogao da bude znak ozbiljnog zdravstvenog problema
Hladne ruke - Copyright Freepik

Hladni prsti na rukama i nogama su prilično česta pojava, pogotovo kod žena i, naravno, ne moraju da ukazuju ni na šta značajno i ozbiljno.

Međutim, sa druge strane, mogu da budu i znak nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Štitna žlezda

Kada štitna žlezda usporeno radi, dolazi do usporavanja metabolizma, a to je često praćeno hladnim stopalima i dlanovima. Usporenost tela i pokreta, nevoljnost, umor, česta pospanost i slabo podnošenje visokih temperatura, mogli bi da budu znaci ovog poremećaja.

Profimedia
 

Slabokrvnost

Ukoliko, pored toga što su vam prsti na rukama i nogama hladni, takođe često osećate i umor, malaksalost i glavobolju, obavezno proverite krvnu sliku, jer postoji mogućnost da imate problem sa nedostatkom gvožđa. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji kiseonik prenose u krv i daju joj crvenu boju. U prevodu, hladni ekstremiteti bi mogli biti znak anemije.

Pixabay
 

Dijabetes

U slučaju da su vam ruke često hladne, a pored toga i osećajte trnce u stopalima i dlanovima, to bi mogli da budu prvi znaci dijabetesa. Posledice mogu da se odraze, kako na krvnu sliku, tako i na nervni sistem.

Pexels
 

Stres

Uzrok hladnih nogu i ruku može biti i stres. On pojačava adrenalin u našem organimu koji sužava krvne sudove i slabi cirkulaciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike