Dugo je vladala i dugo živela: Ovo su tajne dugovečnosti Elizabete Druge – od kojih nije odustajala do kraja

10.09.2022

04:58

0

Autor: Z. A.

Bila je 70 godina na britanskom tronu, a jedina njena konstanta bila je promena

Dugo je vladala i dugo živela: Ovo su tajne dugovečnosti Elizabete Druge – od kojih nije odustajala do kraja
profimedia-0524624628 - Copyright Profimedia

Jedan od razloga dugog života kraljice Elizabete Druge bila je i njena sposobnost stalnog razvoja i prilagođavanja životnim promenama. Pazila je i šta jede i koliko spava

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u četvrtak u 97. godini u dvorcu Balmoral. Bila je najdugovječnija britanska vladarka i najstariji monarh na svetu. Proslavila je 70. godina na prestolu.

I dok je bilo dosta nagađanja o njenoj dnevnoj rutini, nedavno objavljena knjiga identifikovala je glavne navike koje su joj pomogle da živi tako dug i zdrav život.

Britanski istraživač Brajan Kozlovski proučavao je kraljičin život i otkrio tajne njene dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti u knjizi iz 2020. godine „Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch“.

1. Vežbanje

Iako većina ljudi veruje u rigorozan fitnes režim za dugovečnost, autor je objasnio da to nije bio slučaj s kraljicom. Kraljica je praktikovala „razumnu vežbu“, a to je uključivalo jahanje i šetnje sa svojim korgijima.

Profimedia
 
2. Izbegavala je skrob

Daren Makgrejdi, bivši kraljičin kuvar, kaže kako je često jela ribu i povrće, te je izbegavala hranu bogatu skrobom poput testenine i krompira. Kraljica je preferirala jednostavne obroke. Uz čaj je volela da pojede čokoladni keks ili kolačić sa biberom i cimetom. Obožavala je jednostavni sendvič s tunom i majonezom.

 

 

Za glavno jelo neretko je jela galski odrezak, file sa sosomod pečuraka i viskija, a posebno joj je bio drag ako se pripremao s divljači. Za hladno predjelo obožavala je gleneaglesku paštetu, od dimljenog lososa i skuše. Nije mogla odoleti ni čokoladi.

Profimedia
 
3. Dovoljno sna

San je neophodan kada pričamo o zdravlju, a to je znala i kraljica Elizabeta. Prema brojnim navodima, spavala je od 23 do 7.30 sati ujutro.

 

 

4. Celoživotno obrazovanje

Kozlovski je takođe napisao u svojoj knjizi da je kraljica ostala znatiželjna i u svojim poznim godinama, pa je često provodila sate svaki dan pregledajući dokumente.

Tvrdi i da je jedna od njenih omiljenih stvari kada se sastajala s premijerima u Bakingemskoj palati bila da ih „pobedi“ u političkim ili ustavnim pitanjima kojih oni nisu bili ni svesni.

 

 

5. Mentalno zdravlje

Jedan od razloga dugog života kraljice Elizabete Druge bila je i njena sposobnost stalnog razvoja i prilagođavanja životnim promenama.

- Ona je imala tu spremnost na prilagođavanje zbog čega je mogla izbeći stres koji dolazi s promenama. To joj je zasigurno doprinelo dugovečnosti - dodao je Kozlovski, a prenosi Yahoo.

 


Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike