Lepe vesti za dobro jutro: Osam nezdravih namirnica koje su zapravo dobre za vas

10.08.2022

04:22

0

Autor: D. R.

Verovali ili ne, jedno istraživanje je pokazalo da doručak od 600 kalorija koji uključuje komad torte zapravo pomaže da izgubite težinu

Lepe vesti za dobro jutro: Osam nezdravih namirnica koje su zapravo dobre za vas
profimedia-0240117657 - Copyright Profimedia

Pogled na gomilu torti i kolačića može biti pravi izazov, posebno ako ste na dijeti. Teško je odoleti, a verovatno mislite da se morate sabrati i odvratiti od tih zlih ugljenih hidrata.

U stvarnosti, možete pogledati, pomirisati ili čak zagristi, ma i pojesti. 

Ništa vam ne može pokvariti ishranu ako ih jedete umereno. Naprotiv, možda ćete imati koristi od toga.

"Brajt Sajd" objašnjava zašto možete slobodno da uzmete i pojedete kolačić iz kuhinje bez osećaja krivice.

1. Pica

Sos od paradajza sadrži likopen, snažan antioksidans koji vas može zaštititi od srčanih bolesti, posebno kada je vruć. Testo za picu sadrži i antioksidante zbog hemijskih reakcija kvasca. Osim toga, pokriva sve grupe hrane - pokrivate pet različitih grupa hrane sa samo jednom picom.

2. Pomfrit

Možete lako dobiti dnevni unos proteina tako što ćete jesti pomfrit. Oni takođe poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija u vašem telu i čak sprečavaju grčeve u mišićima. Zanimljivo je da promovišu pravilan rani razvoj mozga tokom trudnoće i detinjstva.

Pixabay
 

3. Krofne

Krofne su pune vitamina C, cinka, a mogu čak imati i različite voćne nadeve. One su zapravo zdravije od mafina - krofne imaju skoro upola manje kalorija i šećera. Bolje je da pojedete krofnu, nego činiju žitarica. Kada jedete krofne, znate da se prepuštate, pa se ograničavate, dok vam jedenje naizgled zdravih žitarica može dati pogrešnu percepciju.

4. Kokice

Kokice smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem nivoa holesterola. Tri šoljice kokica su jednake jednoj šoljici ovsenih pahuljica - sadrže puno vlakana i pomažu kod zatvora. Pored toga, sadrže i malo kalorija, a istovremeno su zasitne i ukusne.

Profimedia
 

5. Hamburgeri

Hamburgeri napravljeni od crvenog mesa su najbolji izvor gvožđa. Korišćenje nemasnog mesa u domaćim hamburgerima može pomoći u sprečavanju nervnih poremećaja i jačanju vašeg imunološkog sistema. Takođe sadrže 2,5 mikrograma vitamina B 12, što je 100 odsto preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Možete ih učiniti zdravijim tako što ćete ih peći, umesto da ih pržite.

6. Kolačići

Kolačići mogu učiniti čuda za vaše telo - dobri su za vaše kosti jer sadrže kalcijum, a sada možete pronaći i kolačiće koji su bogati vlaknima i snižavaju holesterol. Dodavanje zdravih sastojaka će udvostručiti korist. Na primer, sušeno voće je bogato gvožđem i kalijumom, dok čia semenke sadrže omega 3 masti.

Profimedia
 

7. Hot Dog

Goveđe viršle obezbeđuju vam oko četiri odsto dnevne vrednosti gvožđa. Takođe su bogate proteinima, koji vam pomažu da popravite i izgradite tkiva vašeg tela. Osim toga, viršle takođe podržavaju zdravlje mozga jer je selen njihov esencijalni nutrijent koji je važan za metabolizam hormona.

8. Torta

Verovali ili ne, jedno istraživanje je pokazalo da doručak od 600 kalorija koji uključuje komad torte zapravo pomaže da izgubite težinu. Učesnici koji su se klonili deserta osećali su se kao da nisu siti ili zadovoljni, što je kasnije izazvalo žudnju. Grupa koja je jela tortu za doručak gotovo da nije imala žudnju. Ukratko, bolje je obuzdati žudnju nego lišavanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike