Koje su prednosti i mane tampona, a koje uložaka: Da li je jedan bolji od drugog?

12.07.2022

04:14

0

Autor: D. R.

Tamponi ili ulošci - večita dilema

Koje su prednosti i mane tampona, a koje uložaka: Da li je jedan bolji od drugog?
Besplatni higijenski proizvodi za žene - Copyright Profimedia

Za vreme menstrualnog ciklusa potrebno je da redovno sprovodite adekvatnu higijenu i koristite higijenske proizvode koji imaju sposobnost upijanja menstrualnu krv i zaštite veš.

Tamponi i ulošci su dva najčešća menstrualna proizvoda i godinama se vodi beskrajna debata o tome šta je bolje za vas kada ste u ovom periodu u mesecu.

Naveli smo neke od prednosti i nedostataka svakog proizvoda kako bismo vam pomogli da sami odlučite.

Evo prednosti i mana oba.

Tamponi

Prednosti

Jedna od najvećih prednosti koje tampon ima u odnosu na uloške i druge menstrualne proizvode je njegova veličina. Tamponi su mali i prenosivi. Možete ih lako staviti u džep ili tašnu i redovno ih nositi u slučaju da vas menstruacija ikada iznenadi.

Tamponi su jedan od retkih proizvoda za menstrualnu higijenu sa kojima možete plivati. Jedna od prednosti koje tamponi imaju u odnosu na uloške je ta što možete ići na plivanje, aktivno se baviti sportom i napornim aktivnostima, a da ne brinete o tome da se uložak kreće okolo.

Unsplash
 

Još jedna prednost tampona u odnosu na uloške je da su nevidljivi. Ulošci su glomazni i mogu se videti ako nosite usku odeću. S druge strane, tamponi se ne mogu videti i kada su pravilno umetnuti jedva se mogu osetiti. 

Mane

Tampone je teže koristiti od menstrualnih uložaka, koje je potrebno samo zalepiti na donji veš.

Tamponi će verovatnije iritirati i isušiti vašu vaginu nego menstrualni ulošci. Tamponi se posebno ne preporučuju za upotrebu preko noći. Što duže imate tampon, veća je verovatnoća da će iritirati vašu vaginu ili izazvati infekciju.

Jedan od najvećih nedostataka upotrebe tampona je rizik od razvoja sindroma toksičnog šoka (TSS). Ovo je retko, ali potencijalno opasno stanje koje se razvija kada bakterije u vašoj vagini prerastu kao rezultat tampona u njoj. Simptomi TTS-a uključuju dijareju, povraćanje, groznicu i slabost. Da biste smanjili rizik od razvoja ovog stanja, važno je menjati tampon na svaka tri do četiri sata. Korišćenje tampona sa niskom upijanjem takođe dodatno smanjuje rizik.

Unsplash
 

Ulošci

Prednosti

Većina higijenskih uložaka je napravljena od upijajućeg materijala poput pamuka i super upijajućeg polimera. Dizajnirani su tako da se zalepe za vaš donji veš i dolaze u različitim veličinama za teške i lagane periode. Koliko često menjate uložak zavisi od toga koliko je su vaše menstruacije obilne, ali dobro pravilo je da ga menjate svaka tri do četiri sata.

Može biti bolje za obilne menstruacije: Žene i devojke koje imaju jake menstruacije moraju češće da menjaju svoje proizvode za menstrualnu higijenu od ostalih. Lakše je menjati uloške mnogo puta u toku dana nego tampone.

Ulošci su lakši za upotrebu od tampona. Takođe su posebno odlični za upotrebu preko noći. Možete ih koristiti preko noći bez brige da ćete morati da ustajete da biste ih promenili. Kada vam je uložak pun, sve što treba da uradite je da zavirite u njega da biste znali kada da ga promenite, za razliku od tampona.

Skoro da nema rizika od sindroma toksičnog šoka (TTS): Gotovo da nema rizika od razvoja TTS-a kada koristite menstrualne uloške. Istraživanja pokazuju da je rizik od razvoja TSS manji kod žena koje koriste menstrualne uloške, nego kod žena koje koriste tampone.

Unsplash
 

Mane

Dok se ulošci mogu nositi za većinu aktivnosti, ne možete plivati u njima. Verovatno će se natopiti vodom i izmestiti iz vašeg donjeg veša, što može biti veoma neprijatno iskustvo.

Ispod određenih vrsta odeće mogu biti vidljivi jastučići. Nije da je ovo nešto čega se treba stideti, ali za ljude koji bi više voleli diskretniju opciju, tamponi bi mogli biti pravi način.

Kada se umetne kako treba, malo je verovatno da će se tampon pomeriti. Ulošci se mogu pomeriti sa svog mesta i mogu izazvati mrlje na odeći.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike