Pri izboru parfema važno je da uzmete u obzir i fazu svog mesečnog ciklusa, a evo i zašto

07.04.2021

17:19 >> 21:01

0

Autor: Z. A.

Mesečni ciklus i te kako utiče na vaše čulo mirisa, možda čak i više nego na vaše raspoloženje, bar tako kažu stručnjaci

Pri izboru parfema važno je da uzmete u obzir i fazu svog mesečnog ciklusa, a evo i zašto
Copyright Profimedia

Žene su posebno predodređene za dve stvari: da obožavaju mirise i da prolaze kroz prave hormonske bure tokom mesečnog ciklusa.

Da li ste ikada pomislili da i parfem može da izazove suze bez jasnog povoda, napade anksioznosti i pad energije kao što to čine fluktuacije hormona? Pa, to i nije tako čudno kao što možda deluje na prvu loptu. Estrogen i progesteron snažno utiču na osetljivost čula mirisa između ovulacije i menstracije.

Kada raste nivo estrogena, onda je i čulo mirisa najoštrije. Međutim, stručnjaci kažu da treba uzeti u obzir snažan uticaj parfema na naše emocije. Čulo mirisa je locirano u istom delu mozga koji prerađuje emocije i memoriju. Miris može da izmeni način na koji se osećamo i ponašamo. Takođe, i da nas za tren učini srećnijim, opuštenijim, sigurnijim u sebe…

Eksperti otkrivaju kako da napravite pravi izbor parfema u odnosu na fazu vašeg ciklusa.

možda će vas i ovo zanimati

Od 1. do 5. dana

Prvi dan menstruacije: pad nivoa hormona, a naročito estrogena, karakterističan je za prvu fazu mesečnog ciklusa. Pojava grčeva i opšta slabost uvod su u latargično osećanje. U ovoj fazi izbegavajte upotrebu teških mirisa sa dosta začinskih i drvenastih nota. Oni će vas još više „otežati“. Umesto njih birajte citrusne note. One brže isparavaju i dospevaju do nosa. Inicijalni priliv molekula citrusnih mirisa (limuna i pomorandže) osvežavaju i stimulišu dotok nove energije.

Od 6. do 12. dana

Nivo estrogena postepeno raste u okviru pripreme za oslobađanje jajne ćelije u vreme ovulacije. Polako prelazite u zavodnički mod. Vaše čulo mirisa posebno je izoštreno i omogućava vam da osetite i one suptilnije mirisne note. Jedino tada će vas privlačiti recimo ekstrasuptilni mirisi nage kože i mošusa. Ovi mirisi toliko su diskretni da će ih osetiti samo vaš partner kad ste u zagrljaju. Još jedan razlog zbog kojeg vas nesvesno privlače parfemi koji minimalno maskiraju vaš prirodni miris tela jeste to što ne želite da sprečite emitovanje signala za parenje, feromona koji se izlučuju kroz znoj. Zavodljivi mirisi obično uključuju ružino ulje.

Pexels

Od 13. do 18. dana

Vaše telo je sada spremno za ovulaciju. To uključuje i porast nivoa progesterona, hormona smirujućeg dejstva, koji uslovljava zadebljavanje unutrašnjeg omotača materice – kao pripremu za oplodnju. Počinjete da se osećate opuštenije i sigurnije, što može da objasni i vašu iznenadnu sklonost ka jakim mirisima koji ne mogu da se ne primete. To su uglavnom note koje se tradicionalno smatraju muškim, poput drvenastih i začinkskih, a koje pak poručuju da želite da vas drugi shvate ozbiljno. Takođe, krajem ove nedelje, i želja za slatkom, masnom i kaloričnom hranom dostiže vrhunac. To je očigledno način na koji se telo priprema za eventualnu trudnoću.
A koji je vaš mirisni antidot u ovoj fazi? Neki od onih koji mirišu kao da su spremljeni u poslastičarnici? No, nije isključeno da o u ovom periodu posegnete i za kiselim aromama, kao i onim poput đumbira ukombinovanog s određenim slatkim notama.

Pexels

Od 19. do 28. dana

Stvoreni su uslovi za veliku buru. Nivo progesterona dostiže vrhunac nakon ovulacije u okviru priprema za oplodnju. Ukoliko se ona ne desi, taj nivo drastično opada. „Obrušavanje“ nivoa progesterona znači i narušen san, promene raspoloženja i pojačanu nervozu i anksioznost. Ukratko, to se označava kao čuveni PMS. Bergamot se pokazao kao sigurna luka u kontekstu mirisnih nota. Naučne studije dokazuju da primena ulja bergamuta, uporedo s korišćenjem lavandinog i ulja jilang-jilang, snižava krvni pritisak i nivo hormona stresa – kortizola. Ukoliko imate probem sa zadržavanjem tečnosti u tkivima pred menstruaciju, koristite lagane i sveže note koji simuliraju savršenstvo morske vode. Takođe, možete da izaberete parfem s manje težih baznih nota, a mnogo više onih vodenastih, zelenih, kao što je kraljevski ljiljan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike