Odrasli koji dele krevet sa svojim partnerima, spavaju bolje od onih koji spavaju sami

08.06.2022

19:18

0

Autor: D. R.

Istraživači su otkrili da je deljenje kreveta s partnerom povezano sa manjim rizikom od depresije i poboljšanim kvalitetom života i odnosa

Odrasli koji dele krevet sa svojim partnerima, spavaju bolje od onih koji spavaju sami
profimedia-0499136703 - Copyright Profimedia

Odrasli koji dele krevet sa partnerom ili supružnikom, spavaju bolje od onih koji spavaju sami, pokazalo je novo istraživanje istraživača sa Univerziteta u Arizoni.

Rezultati pokazuju da su oni koji su većinu noći delili krevet sa partnerom, ređe prijavljivali nesanicu, bili su manje umorni i duže su spavali od onih koji su rekli da nikada ne dele krevet sa partnerom.

Oni koji su spavali sa partnerom takođe su zaspali brže, spavali su duže nakon što su zaspali i imali su manji rizik od apneje u snu.

Profimedia
 

S druge strane, deljenje kreveta sa detetom bilo je povezano sa više stresa. Oni koji su spavali sa svojim detetom većinu noći, češće su prijavljivali nesanicu, imali su veći rizik od apneje u snu i manju kontrolu nad svojim snom.

Istraživači su takođe otkrili da je spavanje sa partnerom povezano sa nižim rezultatima depresije, anksioznosti i stresa, kao i boljim društvenim životom i zadovoljstvom životom i odnosima.

Spavanje sa decom je bilo povezano sa više stresa. Samo spavanje je bilo povezano sa višim rezultatima depresije, i lošijim zadovoljstvom životom i vezom, kao i društvenim životom.

- Spavanje sa emotivnim partnerom ili supružnikom pokazuje da postoji velika korist za zdravlje spavanja, uključujući smanjen rizik od apneje u snu, ozbiljnost nesanice u snu i opšte poboljšanje kvaliteta sna - rekao je glavni autor Brandon Fuentes, istraživač na odeljenju za psihijatriju na Univerzitetu. iz Arizone.

Istraživanje je uključivalo analizu podataka prikupljenih u studiji "Sleep and Health Activiti, Diet, Environment, and Socialization (SHADES)" na 1.007 radno sposobnih odraslih osoba iz jugoistočne Pensilvanije.

Profimedia
 

Deljenje kreveta je procenjeno putem anketa, a faktori zdravlja spavanja su procenjeni uobičajenim alatima kao što su Epvortova skala pospanosti, indeks ozbiljnosti nesanice i STOP-BANG skor apneje.

- Vrlo malo studija istražuje ovu temu, ali naši nalazi sugerišu da to da li spavamo sami ili sa partnerom, članom porodice ili kućnim ljubimcem može uticati na naše zdravlje sna - rekao je stariji autor studije dr Majkl Grandner, direktor istraživanja o spavanju i zdravlju.

- Bili smo veoma iznenađeni kada smo saznali koliko ovo može biti važno - zaključili su.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike