Tinejdžerka alergična na vodu: Ona ne može da plače ili da se tušira ​​zbog bolnih osipa koji izbijaju kada tečnost dodirne njenu kožu

15.05.2022

04:55

0

Kada pada kiša oseća se kao da je polivaju kiselinom

Tinejdžerka alergična na vodu: Ona ne može da plače ili da se tušira ​​zbog bolnih osipa koji izbijaju kada tečnost dodirne njenu kožu
valentin-lacoste-YII9O3qEz3s-unsplash - Copyright Unsplash

Ebigejl Bek (15) iz Tusona u Arizoni, tek prošlog meseca je dijagnostikovana akvagena urtikarija, a simptomi su se prvi put pojavili pre tri godine. Tinejdžerka alergična na vodu tvrdi da ne može ni da plače, niti da se redovno tušira jer od vode dobije bolni osip.

Ovo izuzetno retko stanje, za koje se procenjuje da pogađa jednog od 200 miliona ljudi, uzrokuje pojavu koprivnjače kada koža obolelih dođe u dodir s vodom.

Ebigejl je rekla da kad pada kiša ili kad se tušira, ima osećaj kao da je polivena kiselinom, zbog čega se kupa jednom u dva dana.

Više od godinu dana nije popila čašu vode jer joj to izaziva povraćanje. Umesto toga ona se drži energetskih napitaka ili soka od nara, koji imaju manji udeo vode.

Lekari joj daju posebne tablete za rehidraciju i razmišljaju o davanju redovnih infuzija kako bi mogla u organizam da unese više tečnosti.

Ebigejl je prvi put iskusila mučne simptome 2019. kada je imala 13 godina, na pragu puberteta. Naime, ovo retko stanje se najčešće pojavljuje baš u tom razdoblju života.

Uzrok ovog stanja nije jasan, ali se smatra da bi ono moglo biti posledica sastojaka u vodi koje izazivaju imunološki odgovor. Većina slučajeva javlja se nasumično bez porodične istorije takvog poremećaja.

S obzirom na to da je stanje vrlo retko, malo se zna o tome kako ga je najbolje lečiti.

Terapije obično uključuju antihistaminike, tretmane UV svetlom, steroide, kreme koje deluju kao barijera i kupanje u natrijevom bikarbonatu.

Tinejdžerka je odlagala odlazak lekaru iz straha da će je pomisliti da je "luda" i tek je ove godine skupila hrabrost za taj korak.

- Trebalo je puno vremena da se postavi dijagnoza. Vremenom je stanje počelo da se pogoršava. Kad je padala kiša jako je bolelo, kao da je po meni padala kiselina. Mislila sam da je to normalno pa sam pitala mamu oseća li kišu kao kiselinu, a ona je rekla "ne".

- Nedavno sam pitala mamu seća li se da sam to pitala i zašto nije pomislila da nešto nije u redu. Ona mi je odgovorila da je mislila da su to neke dečje fantazije.

U početku je mislila da nešto nije u redu s vodom u njenoj kući ili je možda imala reakciju na losion za kožu.

Ali vremenom su se simptomi pogoršali i shvatila je da drugi ljudi ne pate na isti način kao ona.

Stanje je potpuno poremetilo njen život - ne dopušta joj tuširanje, vežbanje, pa čak ni plakanje.

- Moje sopstvene suze izazivaju reakciju i lice mi pocrveni i jako peče. Plačem kao normalna osoba i boli me. Suze su jedan od najgorih delova toga jer kada plačete, vaše suze ne bi trebalo da spale vašu kožu - kaže Ebigejl.

- Ovo upravlja mojim životom, a ja to ne želim. Povraćam ako popijem vodu, jako me bole grudi i srce počinje da mi ubrzano kuca.

Ebigejl može da pije samo malu količinu vode odjednom i uzima antihistaminike i steroide kako bi reakcije držala pod kontrolom.

Prošle nedelje imala je reakciju na izotonični napitak pa je četiri sata imala grčeve.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike