Sezona je svežih krastavaca, a postoji nekoliko odličnih razloga da ih što više jedete

18.04.2022

04:28

1

Osim što sadrže čak 97 procenata vode, višestruko su korisni za naš organizam

Sezona je svežih krastavaca, a postoji nekoliko odličnih razloga da ih što više jedete
Krastavci - Copyright Pixabay

Sa dolaskom proleća, menja se i sadržaj frižidera. "Tešku" hranu zamenjujemo laganijom i onom koja u sebi sadrži veliki procenat vode.

Krastavci spadaju upravo u te namirnice, a pored toga što su izuzetno ukusni, jako su zdravi. Naravno, ovo se odnosi na sveže krastavce, a ne ukiseljene koji su prepuni konzervansa.

Pretpostavljamo da ih najčešće jedete u salati, ali bi trebalo da steknete naviku i da ih koristite samostalno, pa čak i kao međuobrok.

Izuzetno je popularna i voda od krastavaca, pa je sada idealno vreme i da je isprobate.

Ono što je kod njih izuzetno dobro jeste činjenica da su niskokalorični, a odlični za organizam.

Sjajno nas hidriraju

Znamo da je izuzetno važno da, tokom dana, u organizam unesemo dovoljnu količinu tečnosti, a ovo se posebno odnosi na toplije dane koji su nam sve bliži. Unošenje tečnosti ne mora uvek da bude u obliku pića. Da li ste znali da krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tela?
Pixabay
 

Sadrže antikancerogene supstance
Krastavci su puni polifenola i lingana koji smanjuju rizik od određenih vrsta kancera. Ovo se, primera radi, odnosi na rak dojke i rak grlića materice.

Jačaju kosti
Na pomen krastavaca, sigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali verovali ili ne, oni su odlični i za njih. Ovo povrće je bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u telu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Pixabay
 

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma
Konzumacijom krastavaca, pomažete u čišćenju creva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospešuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci deluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres
Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem telu da se na prirodan način oslobodi stresa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike