Zašto ostatke hrane nikada ne bi trebalo da zamotavamo u aluminijumsku foliju

19.08.2023

14:46

0

Jednostavnije jeste, ali šta se dešava sa hranom kada je na taj način čuvamo

Zašto ostatke hrane nikada ne bi trebalo da zamotavamo u aluminijumsku foliju
Copyright Pexels

Toplo vreme ubrzava proces kvarenja hrane, pa bi trebalo čim se prohladi nakon kuvanja da je stavimo u frižider. Na taj način jelo može ostati sveže i do četiri dana, ali je važno da je dobro zatvoreno, odnosno da se pravilno čuva.

Za većinu ljudi prekrivanje tanjira aluminijumskom folijom i stavljanje u frižider je najbrži i najjednostavniji način odlaganja i čuvanja hrane, ali znate li da tako sebe izlažete opasnosti?

Kao što je nama potreban vazduh da bi smo disali, tako je i bakterijama potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput stafilokoka i “Bacillusa cereusa”, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuvanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije će se vrlo brzo razviti.

Pexels

Korišćenje aluminijumske folije za prekrivanje hrane ponekad može da predstavlja isti rizik jer ne čuva u potpunosti hranu sa vazduha.

– Kad je vazduh prisutan, bakterije se brže množe pa je neophodno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane i na pravilan način je treba ostaviti – kaže dijetetičarka Lindsej Malon.

Njeno zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija u hrani.

Pexels

Mlečni i mesni proizvodi posebno su skloni razvijanju bakterija. Bacite svu hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Bonus  video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike