Zašto muškarci ne zakopčavaju drugo dugme na sakou? Postoje tri teorije o tom modnom pravilu

30.04.2021

16:20

0

Autor: Z. A.

Izvor: magazin.novosti.rs

A neke stvari nalaže modni bonton

Pexels

Svima je dobro poznato pravilo koje nalaže da muškarci nikada ne zakopčavaju drugo dugme na sakou. Kada ustanu, zakopčaju prvo dugme, ali nikada i ono drugo

Da li ste se ikada upitali zbog čega je to tako? Ako ne služi svrsi, zbog čega uopšte postoji drugo dugme na sakou?

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu modnu zagonetku.

Legenda o zakopčavanju dugmeta na sakou

Legenda kaže da je britanski kralj Edvard sedmi imao pozamašan apetit te mu je njegov sako vremenom postao pretesan. Kao rešenje problema kralj je prestao da koristi poslednje dugme koje više nije mogao da zakopča, a podanici su, ne želeći da uvrede svog kralja, nastavili da slede ovaj trend koji se zadržao sve do danas.

Ili zbog kicoša

Druga teorija zasluge daje kicošima, odnosno muškarcima koji su u svoje vreme posvećivali veliku pažnju doteranom izgledu. Oni su želeli da istaknu slojeve odeće koju su nosili ispod odela, pa su zbog toga držali otkopčano poslednje dugme sakoa.

Pexels

Možda je i jahanje krivo

Jedna od teorija je i da se poslednje dugme nosilo otkopčano zbog ugodnijeg osećaja za vreme jahanja u sakou.

Ipak, od svih teorija, modni direktor magazina GQ Robert Džonson ističe kako mu je daleko najdraža ona o kralju Edvardu, dodajući za „Hafington post“ da „ne postoji ništa čudnije od kraljevske etikete”.

Danas muški sakoi obično imaju dva ili tri dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim.

Pravilo „ponekad, uvek, nikad“

Pravilo ponekad, uvek, nikadnalaže da se sakoi sa tri dugmeta nose na način da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvek, a treće nikada. Na sakou sa dva dugmeta pravilo nalaže da se prvo dugme obavezno kopča, dok se poslednje uvek drži otkopčano.

Bilo da je Edvard sedmi zaslužan za ovaj trend ili ne, današnji sakoi krojeni su tako da bi pristajali uz telo bez potrebe za kopčanjem poslednjeg dugmeta, čineći ih dovoljno uskim i strukiranim na pogled.

– Popušta napetost koju osećamo kada nosimo sako – objasnio je Klajv Dilnot, profesor studija dizajna na Univerzitetu The New School, zbog čega muškarci imaju naviku da drže poslednje dugme otkopčano.

Mnogi muškarci u današnje vreme radije nose u potpunosti raskopčan sako.
U modnom bontonu, kada je u pitanju primereno odevanje i pristup odeći, poznato je pravilo da muškarci pre nego što sednu treba da otkopčaju sako kako ne bi povlačili ili oštetili materijal.

Pexels

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti