Premašile očekivanja: Patike Kanjea Vesta prodate za rekordnih 1,8 miliona dolara

29.04.2021

18:15

0

Autor: K. Obradović

Trostruko su nadmašile prethodnog rekordera i upisale se u istoriju kao prve patike koje su prodate za više od milion dolara

Profimedia

Sada se sigurno pitate da li su zlatne ili optočene dijamantima, ali nisu. U pitanju je običan par patika koje je dizajnirao i nosio američki muzičar Kanje Vest. Sada je postavio novi rekord kada je ova obuća u pitanju – prodate su na aukciji po ceni od 1,8 miliona dolara.

Nike Air Yeezy 1 Prototypes nadmašile su prethodnog rekordera Nike Air Jordan 1s, par obuće koji je dostigao cenu od 615.000 dolara prošle godine.

-Takođe, prvi put su jedne patike prodate za više od milion dolara – saopštili su iz aukcijske kuće Sotbis (Sotheby’s) u petak.

A zanimljivo je da nisu ni tako nove. Vest je ovaj par obuće premijerno nosio na dodeli Gremi nagrada 2008. godine.

Njihov broj je 12 po američkom sistemu merenja obuće, odnosno 11 po britanskom.

Onlajn platforma Rers (RARES), koja sakuplja i ulaže u retke primerke obuće, kupila je ovaj par patika na pomenutoj aukciji.

Profimedia

Korisnici ove platforme imaju mogućnost da investiraju u neke od modela obuće, otkupljujući udeo u vlasništvu nad određenim parom patika poput investitora na berzi koji kupuju akcije kompanija.

Kolekcionar Rajan Čang prodao je Nike Air Yeezy 1 Prototypes na aukciji zatvorenoj za javnost prilikom koje se ne otkriva ime kupca i cena po kojoj je prodat artikal, osim ako kupac ne zahteva da se ti podaci objave.

A koliko je cifra nadmašila svaka očekivanja, govori to što je aukcijska kuća ovaj par patika procenila na milion dolara, ali je konačna suma iznenadila.

-Cena najbolje pokazuje kolika je zaostavština Kanjea Vesta kao jednog od najuticajnijih dizajnera obuće i odeće našeg doba, ali i o samom Yeezy brendu koji je postao titan u svojoj oblasti – izjavio je Brem Večter, prvi čovek Sotbija odeljenja za kolekcionarske primerke i uličnu odeću i obuću.

Inače, tokom prethodnih godina, patike su stekle status među kolekcionarima poput onog koji imaju vino ili nakit, a 2019. godine organizovana je prva aukcija usmerenu isključivo na patike.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti